Sepsis nedir ve nasıl bulaşır?

Sepsis nedir ve nasıl bulaşır?,Sepsis’in belirtileri ve tedavisi,Sepsis hastalığı nasıl bulaşır?,Sepsis nedir,Sepsis nasıl bulaşır

Sepsis nedir ve nasıl bulaşır?

Yüksek ateş, bitkinlik ve halsizlik, nabzın ve solunumun hızlanması gibi sıklıkla karşılaşabilecek şikayetleriniz varsa bazen çok ciddi belki de ölümcül olabilecek bir hastalığın belirtileri olabilmektedir. Sepsis, insanın vücuduna büyük ya da küçük sayılabilecek bir olay geldiğinde, bağışıklık sisteminin şaşırmasını ifade etmektedir. Örneğin; Araba çarpması, çatıdan düşme, grip virüsü kapılması, basit veya zorlu bir ameliyat olunması gibi insan vücudunda stres meydana getiren gelişmelerin sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Kişinin vücudu, ortaya çıkan bu tür streslerden kendisini korumak maksadıyla harekete geçmektedir. Burada bağışıklık sistemi ya çok fazlaca aktif rol almakta ya da bu durumu yanlış algılayarak tepki vermektedir. Bunun sonucu olarak da kanda meydana gelen enfeksiyon vücut sıvılarına geçmekte ve dokulara yayılmaktadır. Enfeksiyonun bu şekilde yayılmasına kan zehirlenmesi dense de bu doğru değildir.

Sepsis hastalığı, vücut bağışıklık isteminin enfeksiyona karşı geliştirdiği reaksiyonun amacına ters düşecek şekilde organlara zarar vermesi ile ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan sepsis, vücudun iç dinamiklerini ve dengelerini tahrip ederek çok ciddi organ yetmezliklerine neden olabiliyor. Oluşan bu septik şok, organ yetmezlikleri erken teşhis edilip tedavisine başlanmadığında can kaybına kadar gidebilmektedir.

Sepsis sebebi olan enfeksiyon akciğerler, idrar yolları, karın ve deri başta olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Ortaya çıkan enfeksiyonun kaynağı çoğunlukla belirlenemese de buna sebep olan mikropların en başında bakteriler gelmektedir. Enfeksiyonun diğer nedenleri olarak vücut dolaşımında bulunan tehlikeli virüsler, mantarlar ve parazitler de sayılmaktadır. Bundan dolayı da dolaşımın ulaştığı böbrekler, karaciğer ve kalp gibi her organ risk altında demektir.

SEPSİS’İN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ;

Çok yüksek ya da çok düşük ateşnabzın hızlanması, huzursuzluk, solunumun hızlanması veya çok azalması, kandaki lokosit oranının az ya da çok fazla artması, karında şişme, kusma ve uyuşukluk gibi belirtiler hastanın yaşına ve sepsis hastalığının zarar verdiği organa göre değişkenlik göstermektedir. Septik şok ve akciğer yetmezliğinin gelişmediği, tansiyonun da düşmediği dönem tedaviye başlandığı, hastanın bağışıklık sistemi de güçlü olduğu taktirde geri dönem şansı yükselmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis sonucu tedaviye hemen başlanması çok önemlidir. Sepsis’te erken yapılan müdahale çok daha fazla organın zarar görmemesine imkan sağlayacak ve hayati riski azaltacaktır.

Sepsis hastalığı antibiyotik, aşı ya da yoğun tedavi çalışmalarına rağmen enfeksiyon kaynaklı ölümlerin en çok görülen sebebi olmaya devam etmektedir. Dünya üzerinde her üç saniyede bir kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl prostat kanseri, meme kanseri ve AIDS’in tümünün toplamından çok daha fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Sepsis’e yakalanan hastaların %30-60’ı hastanelerde hayatlarını kaybetmektedir.

SEPSİS HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Sepsis hastası olan birinin öksürüğüne ya da hapşırığına maruz kalarak,

Hasta kişinin tabak, çatal ve kaşık gibi kişisel eşyalarının kullanılması ile,

Hasta ile çok yakın şekilde fiziksel temasa geçilmesi ile,

Meyve ve sebze gibi gıdaların iyi yıkanmadan tüketilmesi ile,

Pis ve kirli suların içilmesi ile,

Kan yolu ile bulaşabilmektedir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir