Diş Çürüklerinin Sağlıkla İlişkisi
|Diş Çürüklerinin Sağlıkla İlişkisi,Diş Çürüklerinin Sağlıkla İlişkisi Nedir,Diş Çürüklerinin Sağlıkla İlişkisi Hakkında Bilgi,Diş Çürükleri
Diş Çürüklerinin Sağlıkla İlişkisi
Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, tüm vücudun sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlardan biri, ağız kokusudur. Ağız kokusu; diş çürüğü, diş eti hastalığı, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum ile sindirim sistemi, şeker, böbrek hastalıkları ya da ağız kuruması, sigara kullanılması, ağız ve diş sağlığına yeterli özenin gösterilmemesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Bir sistemik hastalığın belirtisi de olabilen ağız kokuları, insanı çevresinden uzaklaştırır ve psikolojik sorunlara neden olur. Bu nedenle diş çürüğü, diş ağrıları, diş eti hastalıkları, dişlerin gelişim bozuklukları gibi rahatsızlıklar insanın sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiler.
Çürük diş ve iltihaplı diş eti içindeki mikroplar, kan yoluyla vücuda yayılıp diğer organlara ulaşır. Bu mikroplar eklem, kalp, böbrek, mide, bağırsak hastalıkları, kulak iltihabı, alerji, baş ağrısı, hâlsizlik gibi rahatsızlıklara neden olur. Kalp zarı, beyin zarı ve lenf bezlerinde iltihaplanmalar oluşturabilir. Bazen tedavi edilip iyileşmiş bir hastalığın yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalıkların tedavisi ise zaman kaybına ve ekonomik kayıplara neden olur. Özellikle çocuklar, çürük dişi varsa yemek yemekten kaçınabilir ya da besinleri çiğnemeden yutabilir. İştahtan kesilen bu çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı gelişim bozuklukları görülür. Yetişkinlerde çürük dişin çekilmesiyle oluşan diş eksikliği de sindirim sistemi hastalıklarına ve çene ekleminin bozulmasına neden olabilir. Çürük, ağrıyan bir diş uykuyu engelleyeceğinden ertesi günkü yaşantıyı ve vücudun genel sağlığını bozabilir. Diş çürüğüne benzer şekilde bademcik iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da zamanında tedavi edilmezse ağız ve diğer organların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.