Kürtajın Riskleri Nelerdir Maddeler Halinde

Kürtajın Riskleri Nelerdir Maddeler Halinde,Kürtajın Riskleri Nelerdir,Kürtajın Riskleri Nedir,Kürtajın Riskleri Nasıl Önlenir,Kürtaj

Kürtajın Riskleri Nelerdir Maddeler Halinde

Küçük de olsa tıbbi müdahalelerin değişik riskleri vardır. Günümüz tıp teknolojisinin gelişmesine bağlı olarak nadiren olsa bile kürtaj uygulamasının da bazı riskleri mevcuttur. Kürtaj uygulamasının riskleri ve olası zararları;

Kanama: Kürtaj işlemi esnasında ya da sonrasında az da olsa olabilmektedir. 10 haftalıktan daha uzun süreli bir gebelik değilse aşırı kanama riski bulunmaz. ( 10 haftadan uzun hamileliklerde kürtaj yapılması yasaktır.)

Enfeksiyon: Uygulamada rahmin iç kısmına bir müdahale yapıldığından kullanılan tıbbi aletlerin steril olması gerekmektedir. Kürtajdan önce vajina ve rahim ağzının antiseptik solüsyon ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Çok az görülse de rahim içinde enfeksiyon geliştiğinde antibiyotik tedavisi gerekmektedir.

Rahmin delinmesi: İleri gebelik haftalarında yapılan kürtajlarda az da olsa görülebilen bir durumdur. Rahmin delinmesi halinde bazı durumlarda kendiliğinden iyileştiği gibi, bazı durumlarda onarılması gerekebilir.

Rahim içinde yapışıklık: Kürtaj işleminden sonra en az görülen komplikasyonlardan biri olan rahim içi yapışıklık ( Asherman sendromu ), rahmin içindeki dokunun travmaya aşırı reaksiyon göstermesi ya da rahmin iç kısımlarının aşırı temizlenmesine bağlı olarak oluşabilmektedir.

Genel anestezi yapıldığında bazı komplikasyonlar gelişebildiği gibi, lokal anestezide de kısa süreli bayılma durumu olabilir.

Kürtaj kısırlığa sebep olmaz, gebe kalınamaması başka bir sebebe dayalı olabilir.

Kürtaj işleminin ardından çok nadiren rahimde parça kalabilir ya da kan birikebilir. Böyle bir durumda rahmin içine yeniden müdahale edilir ve temizlenir.

Çok az bir olasılıkla bebeğin alınamaması riski oluşur. Böyle bir durumda bir hafta sonra denenir ve kürtaj gerçekleştirilir.

Kürtaj sonrası nadiren adet düzensizliği görülür ve bu geçici bir süreçtir. Kürtaj öncesi naıl adet olunuyorsa, kürtaj sonrası 1-2 aylık süreçte aynı düzene kavuşacaktır. Kürtajdan sonra ilk adet görme genellikle 30-40 gün sonra olmaktadır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir