Dil yaraları tedavisi nasıl yapılır?

Dil yaraları tedavisi nasıl yapılır?,Dil yarası neden oluşur?,Dil yaralarında tedavi,Dil yaraları tedavisinde alternatif yöntemler,Dil yarası

Dil yaraları tedavisi nasıl yapılır?

Dilde ortaya çıkan yaralar çok küçük olsalar bile yemek yerken, konuşurken hatta nefes alırken oldukça şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Dil yaralarının oluşma nedeni ile ilgili tam bir bilgi verilemese de kişinin yemek alışkanlıkları, ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesi ve sigara içmek gibi unsurların dil yarasına sebebiyet verdiği bilinmektedir.

DİL YARASI NEDEN OLUŞUR?

Daha çok doku yapısını değiştirerek kızaran, beyaz iltihap noktalarıyla kaplanması biçiminde ağzın içinde, dudaklarda, damakta, dilde, gırtlağın üst bölümünde ve yanağın içinde ortaya çıkan yaraların tam olarak sebepleri bilinmiyor. Ağız içinde soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen yaralarla karıştırılmaktadır. Bu tür yaralar daha çok dudakta ve burun kenarlarında uçuk olarak tabir edilen veziküler herpetik lezyonlardır.

Dil yaraları ise dil ısırması, diş fırçası, kürdan veya benzeri maddelerin verdiği hasarlardan dolayı enfeksiyon kapılması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, kalıtımsal özellikler ve hamilelik gibi hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemlerde de dil yaraları oluşabilmektedir. Ayrıca aşırı tuzlu ve baharatlı gıdaların da dil üzerinde tahrip etkileri bulunmaktadır.

DİL YARALARINDA TEDAVİ:

Dil yaralarının tedavisi için antibiyotik ve çeşitli ilaçlar kullanılabileceği gibi, evde uygulanabilecek bazı etkili yöntemlerle de tedavi edilebilir.

Ağız gargarası: Eczanelerde satılan antiseptik özelliğe sahip ağız gargaraları dildeki yaraların iltihabını azaltarak daha da büyümesini önler. Bu antiseptik ağız gargaraları sayesinde ağzı içindeki bakteri sayısı da dengede tutulabilmektedir.

Tuz ve karbonat: Tuz ve karbonatla elde edilen karışım doğal bir antiseptik özelliğindedir. Bu karışımı; bir tatlı kaşığı tuz ve aynı miktarda karbonatı ılık bir bardak suyun içinde karıştırarak kolayca yapabilirsiniz. Günde 3-4 defa ağzınızı bu karışımla gargara yapmalısınız.

İlaçla tedavi: Evde kendinizin uyguladığı yöntemlerle dil yaralarınız ile başa çıkamadıysanız doktorunuza görünerek ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

DİL YARALARI TEDAVİSİNDE ALTERNATİF YÖNTEMLER:

Yukarıda bahsedilen tedavilerin yanı sıra dil yaralarına iyi geldiği bilinen bazı alternatif uygulamaları da belirtelim.

Bir adet aspirin iyice ezilir ve dil yarasının üzerine konularak eriyene kadar beklenir.

Bir çay kaşığı bal hafifçe yaranın üzerine sürülür.

İçeriğinde sodyum laurik sülfat yer alan diş macunları da dil yaralarında etkilidir.

Limon ve kaya tuzunu karıştırdıktan sonra bunu dil yarasının üzerine uygulamak antiseptik etkisi sağlamaktadır.

İçeriğinde hidrojen peroksit olan ağız gargaralarını tercih etmelisiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir