Gebeliğin üç evresi ve dikkat edilmesi gerekenler

Gebeliğin üç evresi ve dikkat edilmesi gerekenler,Gebeliğin üç evresi ve dikkat edilmesi gerekenler,Gebeliğin üç evresi ve dikkat edilmesi

Gebeliğin üç evresi ve dikkat edilmesi gerekenler

Tüm canlılardaki üreme yani yeni bir canlının meydana gelmesi gebelik olarak tanımlanır. Erkek ve dişinin çiftleşmesi sonucu yumurta oluşmasıyla olur. Döllenen yumurta, gebelik süresince büyüyen dölyatağı içinde gelişmekte ve bebeğe dönüşmektedir. İnsanlarda gebelik süresi 9 aydır ve 3’er aylık evreler halinde gelişir.

BİRİNCİ ÜÇ AYLIK EVRE:

Anne adayının organizması çocuğu benimsemek için değişmeye başlar ve vücut yapısına uymaya çalışır. Organizmanın bu yeni oluşuma uyma çabası nedeniyle de sabah bulantıları, baş dönmesi, kusma ve öğürme gibi çeşitli rahatsızlıklar baş gösterir. Normal seyrettiği taktirde anneye ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Üçüncü ayın sonu dördüncü ayın başında bu şikayetler son bulur. İlk üç aylık evrede solunumda güçlük, kalp atış hızında yavaşlama, kandaki akyuvarların ve dolaşımdaki kanın artması gibi durumlar fizyolojik sonuçlarıdır. Anne adayı kendisini halsiz ve yorgun hissetmektedir ve ateşli bir hastalığa yakalanmamaları gerekmektedir. Yedinci aydan evvel kızamık hastalığı geçirirse bebeğin gözleri ve kalbi şekillenmeye başladığı için kusurlu oluşumlar meydana gelebilmektedir. Şayet 10. haftada kızamık geçirirse bebeğin işitme duyusunda ve sinir sisteminde bozukluğa neden olabilir. 5. aydan sonra bebek tamamen oluşumunu tamamladığından kızamık hastalığının tehlikesi bütünüyle azalır.

İKİNCİ ÜÇ AYLIK EVRE:

Gebeliğin bu evresi genelde rahat geçmektedir. Anne organizması bu yeni duruma alışmış, gebeliğe uyum zorluklarını aşmıştır. Dölyatağı ve dölüt yani bebeğin ağırlığı anneyi henüz daha rahatsız edecek seviyede değildir. Bu evrede anne adayı bebeğin hareketlerini ve onun varlığını somut bir şekilde hissetmeye başlamıştır. Annenin bu aylarda yürüyüş yapması lazımdır. Yürüyüşlerini yorucu tempoda yapmamalı dinlenmesi gerektiğinde dinlenmelidir. Cinsel ilişki ise annenin adet dönemi dışında ve zor gebelik değilse sürdürülebilir. Anne adayı sağlıklı şekilde beslenmesine dikkat etmelidir. Sindirim sorunu yaşanıyorsa annenin sık ve çok yemesine sebep olur. gebelik dönemi boyunca her ay 1 kilo olmak üzere toplamda 9-10 kilo kadar kilo alınması gereklidir. Daha fazla kilo almamak için de şekerden kaçınılmalı, bunun yerine vitamin, protein ve mineral tuz kullanılmalıdır. Karın kaslarının esnekliğini korumak ve bebeğin oksijen gereksinimini sağlamak amacıyla hafif egzersizler yapılmalıdır.

ÜÇÜNCÜ VE SON ÜÇ AYLIK EVRE:

Bebek bu evrede artık çok ağırlaşmıştır ve anneye sıkıntı verir. Bu aylarda anne adayının sıkça tansiyon kontrolü, kan ve idrar tahlili yaptırması gerekmektedir. Anne adayının kansız kalmasını önlemek için gereken tedbirlerin alınması lazımdır. Tahlillerde rh negatif öğesi görüldüyse, sık sık bağışıklık sistemi denetimi yaptırılmalıdır. Bu durum böbrek yetmezliğini de işaret edebilir. Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, az su ve az miktarda et tüketilmelidir. Çünkü erken doğum riski olabilir ve yedinci ayda yaşanan erken doğumlarda bebek hemen kuvöze alınır. Bebek yedinci ayda yalnızca yaşayabilme gelişimini tamamlamıştır. Bu aydan itibaren hızla gelişim gösterir. Erken doğumda bebek gelişimini kuvözde sürdürür. Bu evre sonunda hafif ve az sayıdaki kasılmalar giderek sıklaşır ve şiddetlenir. Bebek yavaşça dölyoluna doğru girer ve dölyolunun ağzında görünür. Göbek bağı kesildiğinden annesinin vücudundan oksijen alamaz ve akciğerlerini çalıştırmak için çığlık atarak ağlamaya başlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir