Atom tedavisi nedir ve nasıl yapılır

Atom tedavisi nedir ve nasıl yapılır,Atom Tedavisi Hakkında Bilgi,Atom Tedavisi Neden Yapılmalıdır,Atom Tedavisi Ne İşe Yarar,Atom Tedavisi

Atom tedavisi nedir ve nasıl yapılır

Radyoiyod tedavisi halk arasında Atom tedavisi olarak bilinir. İyodun radyoaktif haline radyoiyod denilir. Ağızdan kapsül ya da sıvı olarak verilen bu madde, sindirimde emilir ve tiroid bezinde toplanır. Yaydığı radyasyon nedeni ile tiroid bezinde olan istenmeyen hücrelerin büyümesi durur, tiroid bezi normal çalışmaya başlar.

Radyoiyod tedavisi (atom tedavisi) hangi hastalıklarda kullanılır?

Tiroid kanserlerinde ve Troid bezinin fazla çalıştığı, kanda tiroid hormonu yüksekliğine neden olan guatr hastalığında radyoiyod yani atom tedavisi uygulanır.

Radyoiyod tedavisinin yan etkisi var mıdır?

Yaklaşık 50 yıldır uygulanan bu tedavi, çok ender olarak yan etki yaratmaktadır. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi veya radyoterapi gibi saç dökülmesi, bulantı yaratmaz. Çok ender olarak, hastaların bir kısmında tükürük bezlerinde şişme ve tükürük azalması olabilir. Bu nedenle, atom tedavisi sonrası hastalara ciklet çiğnemek, limon yemek önerilir.

Radyoiyod tedavisinde hastanede yatmak gerekli midir?

Atom tedavisinde bazı hastalara yüksek doz, bazılarına ise, düşük doz uygulanır. Düşük doz alan hastalar tedavi sonrası evine rahatlıkla gidebilir. Fakat, yüksek doz alan hastalar, çevresine radyasyon yaydıklarından hastanede radyoiyod için hazırlanmış özel odalarda kalırlar. Hastanede kalma süresi, uygulanan doza göre 3 ila 7 gün aralığındadır.

Radyoiyod vücuttan ne kadar süre sonra atılır?

Radyoiyod alındıktan hemen sonra tiroid bezleri tarafından emilir. Dokulara hiçbir zararı yoktur. Vücuttan idrar, tükürük, ter ve dışkı ile atılır. 10gün ila 1 ay arasında vücutta hiçbir şekilde kalmaz.

Radyoiyod nasıl içilir?

Radyoiyod, 1 bardak su içinde Nükleer tıp uzmanı gözetiminde içilir. Hasta tedavi öncesi 4-6 saat kadar bir şey yememeli ve içmemelidir. Hasta içtikten sonra kusma yaşarsa hemen doktor bilgilendirilmelidir.

Radyoioyod içtikten sonra nelere dikkat edilmelidir?

Hasta radyoiyod içtikten sonra 2 saat kadar hiçbir şey yememelidir. Boıl miktarda su ve sulu yiyecekler tercih edilmelidir. Tükürük bezlerine radyasyon yerleşiminin önlenmesi için limon ve sakız çiğnenmelidir. Tuvalete gidildikten sonra eller sabun ile yıkanmalı, ortak kullanım alanları, havlular ayrılmalıdır. Tedavi sonrası doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir