El Titremesinin Nedenleri?

El Titremesinin Nedenleri?,El Titremesinin Belirtileri,Şeker düşmesi,Hipoglisemi,Hipertiroidi,zehirli guatr,graves hastalığı

El Titremesinin Nedenleri?

Ellerde titreme pek çok hastalık nedenli olabildiği gibi bazen de sinirsel veya hiçbir neden olmadan da oluşabilir. Fakat, pek çok nörolojik hastalık, belirti olarak ellerde titreme yaratır. Ayrıca zehirli guatr ve kan şekerinin düşmesi el titremesine neden olur.

HİPERTİROİDİ, ZEHİRLİ GUATR, GRAVES HASTALIĞI

Tiroid bezinin çok çalışması, hipertiroidi hastalığını oluşturur. Halk arasında zehirli guatr olarak da bilinen bu hastalıkta, ellerde titremeler vardır. Elde titreme, ağız kuruluğu ve yemek yenildiği halde kilo verme, sinirlilik hali başlıca belirtisidir.

Hareketli olma, huzursuzluk, çarpıntı, yorgunluk, güçsüzlük, ellerde titreme, saç dökülmesi, sinirlilik, kolay heyecan yapma, sinirlenme, uykusuzluk, dikkat sorunları, ishal, iştah artışı, zayıflama, sık idrar yapma, kemik erimesi, kaslarda güçsüzlük, çabuk yorulma hipotiroidinin başlıca belirtisidir.  Eller karşıya doğru uzatılır ve üzerine minik kağıtlar konulur. Kağıtlar titriyorsa eliniz titriyordur. Bazen dil ve göz kapaklarında da bu titremeler görülebilir.

Bir uzmana danışıldığında TSH, T3ve T4 hormon tahlilleri yapılarak teşhis koyulur. Tahlillerde, TSH düşük, T3 ve T4 hormonları aşırı yüksektir. Gözlerde öne doğru fırlama varsa buna Graves hastalığı denilir. Hipertiroidi hastalarında SGOT, SGPT, alkalen fosfataz ve GGT karaciğer enzimleri yüksektir.

Hipertiroidi tedavisinde, endokrin uzmanına gidilmelidir. Sadece kalp atım hızı yüksek olan hastalar hastaneye yatar diğerleri ayakta tedavi görürler. Genelde ilaç tedavisi uygulanır. Tiroid nodülü olan hastalar nodül tedavisi yapılır. İlaç tedavisine yanıt alınmayan hastalarda, radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.

ŞEKER DÜŞMESİ, HİPOGLİSEMİ

El titremesinin bir diğer önemli sebebi, kan şekerinde oluşan düşmelerdir. Yemek sonrası, yorgunluk, baş dönmesi yaratan kan şekeri düşüklüğü, genelde kilo veremeyen kişilerde görülür.

Hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğünün başlıca belirtileri,

Açlık krizleri, şekerli gıda isteği, uykusuzluk, devamlı yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik, yemek sonrası bitkinlik, halsizliğin yemek sonrası düzelmesi, ellerde titreme, çarpıntı, sinirlilik, huzursuzluk, yemek sonrası uykudur.

Kan şekeri düşüklüğü genelde dengesiz beslenme, çay, kahveyi fazla tüketme, ailede şeker hastalığı olması nedenlidir. Bu nedenle hastalara düzenli ve sağlıklı beslenme uygulanır. Bazı hastalara düzenli ilaç kullanımı verilebilir. Glisemik endeksi yüksek gıdalardan uzak durmak ve hareketli bir yaşam tarzı hastalığın tedavisi için çok önemlidir. Kan şekeri düşük olan hastaların, hiç aç kalmaması günde 5-6 öğün yemesi önemlidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir