Türkiyenin Çevre Sorunları Kısaca Nelerdir?
|Türkiyenin Çevre Sorunları, Ülkemizin Çevre Sorunları, Türkiyenin Çevre Sorunları Nelerdir?, Türkiyenin Çevre Sorunları Hakkında Kısa Bilgi, Ülkemizin Çevre Sorunları Kısaca, Çevre Sorunları Nelerdir?
TÜRKİYE’NİN ÇEVRE SORUNLARI
Türkiye’de doğal ortamı bozan belli başlı çevre sorunları şunlardır:
Hava Kirliliği: Sanayi tesisleri, taşıtlar, iklim özellikleri ve yerleşme sahasının yüzey şekli hava kirliliğini artıran başlıca etkenlerdir. İstanbul, İzmit gibi yerlerde hava kirliliğinin artmasında sanayi tesislerinin ve taşıt sayısının fazla olması etkili olurken, Erzurum, Sivas, Eskişehir, İnegöl gibi etrafına göre çukurda yer alan yerleşim alanlarının yüzey şekli etkili olmuştur.
Sanayi tesislerinin bulunduğu alanlarda hava kirliliği, yanlış yer seçimi ve baca gazlarının yeteri kadar filtre edilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Su Kirliliği: Ülkemizde de dünyanın birçok yerinde olduğu gibi sanayi tesislerinin yoğun olduğu alanlardaki su kirliliği (akarsu, göl ve deniz) önemli boyutlara ulaşmıştır. Özellikle İzmit ve İzmir körfezlerinde doğal canlı ortamı bu durumdan çok fazla etkilenmiştir.
Ülkemizde su kirliliğinin önemli boyutlara ulaşmasında ev atık sularının, sanayi tesislerinden kullanılan suların akarsu, göl ve denizlere bırakılması etkilidir. Akarsularımızdan Meriç, Susurluk, Gediz, Büyük Menderes, Porsuk çayında kirlilik oldukça fazladır.
Sapanca, Manyas, Ulubat, İznik, Akşehir ve Eber göllerinde evsel ve sanayi atıkları sonucunda kirlilik olmuştur. Bu göllerde canlı hayatı zarara uğramıştır.
Denizlerimizin kirlenmesinde kanalizasyon suları, fabrika atıkları, tankerlerden kaynaklanan sızıntılar etkili olmaktadır. Karadeniz’in kirlenmesinde Romanya sahillerine karışan ağır metaller, İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e gelen yağlı kirleticiler etkili olmuştur. Ayrıca fazla yağışlardan dolayı tarımsal alanlardan’taşınan civa da Karadeniz’in kirlenmesinde etkilidir.
Bir iç deniz olan Marmara’nın kirlenmesinde başta İzmit ve istanbul’dakiler olmak üzere çeşitli sanayi tesislerinden kaynaklanan atıkların etkisi vardır. Ege Denizi’nde özellikle İzmir Körfezi ile nehirlerin ağızlarındaki kirlilik fazladır. Akdeniz’deki kirliliğin nedeni ise tankerlerin kaçak olarak boşalttığı yağlı sular, tarımsal alanlardan gelen sular ve fabrikalardan kaynaklanan atıklardır.
Katı Atıklar: Tarımsal, endüstriyel ve evsel kullanım sonucu katı atık yani çöp sorunu ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde son yıllarda şehirleşmenin artması ile çöplerin toplanması, uygun yerlerde biriktirilmesi ve tekrar kullanılabilir hale getirilmesi önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunları en fazla yaşandığı merkezler İstanbul, İzmit, Ankara ve İzmir’dir.
Plastik torba ve şişe gibi atıkların ayrışması zor olduğundan uzun yıllar etrafta kalarak çevre kirliliğine neden olmaktadır.