Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar
|Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar
Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar Coğrafya Konu Anlatımı, Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar Hakkında Kısa Bilgi, Türkiyeyi Etkileyen Basınç ve Rüzgarlar, Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar Kısaca, Türkiye’de Sıcaklığı Etkileyen Rüzgarlar Nelerdir?
TÜRKİYE’DE BASINÇ ve RÜZGÂRLAR
Türkiye coğrafi konumundan dolayı Ekvatoral ve kutupsal hava kütlelerinin geçiş yolu üzerinde bulunur. Ülkemiz genel olarak yazın güneyden gelen tropikal, kışın ise kuzeyden gelen kutupsal hava kütlelerinin etkisinde kalır.
Türkiye’yi etkileyen başlıca basınç merkezleri
Türkiye’de kış şartları, Sibirya yüksek basınç merkezinin zayıf veya güçlü olmasına bağlı olarak değişmektedir. Eğer bu merkez kuvvetli oluısa genişleyerek Türkiye’ye kadar sokulabilir. Böyle zamanlarda kış çok şiddetli geçer. Buna karşılık zayıf olursa. Türkiye’ye kadar uzanamaz. Böyle zamanlarda İzlanda alçak basınç alanından Türkiye’ye doğru nemli ve ılık gezici siklonlar gelir. Bu hava kütlelen- nin etkisinde kalan Türkiye’nin kıyı bölgelerinde kış mevsimi ılık ve yağışlı geçer.
Türkiye’deki rüzgarlar Basınç farklarından dolayı çeşitli hava akımları ortaya çıkar. Yüksek basınç alanlarında alçak basınç alanlarına doğru gerçekleşen hava akımlarına rüzgâr denir.
Türkiye’deki rüzgârlar çevredeki basınç merkezlerine, günlük ve yıllık sıcaklık farklarına ve yer şekillerine bağlı olarak farklı özellik gösterirler. Bu rüzgârlar günlük ve yerel rüzgârlar olmak üzere iki grupta incelenir.
a) Günlük Rüzgârlar: Gün içerisindeki sıcaklık farkına bağlı olarak meydana gelen basınç farkları sonucunda oluşurlar. Ülkemizde bu rüzgârlara meltem rüzgârları denir. Özellikle deniz ile kara, vadi ile dağ I arasında eserler.
Kara ve Deniz Meltemleri: Kara ve denizlerin gün içerisinde farklı ısınması sonucu oluşurlar. Gündüz denizden karaya, gece ise karadan denize doğru eserler.
Dağ ve Vadi Meltemleri Birbirlerine komşu durumundaki dağ ve vadilerin farklı ısınmaları sonucunda oluşurlar. Gündüz vadiden dağa, gece ise dağdan vadiye doğru eserler.
b) Yerel Rüzgârlar: Türkiye’nin bulunduğu yarımküreden dolayı kuzey sektörlü rüzgârlar soğuk, güney sektörlü rüzgârlar ise sıcaktır.
Karayel, Poyraz ve Yıldız kuzey sektörlü, soğuk ve hızlı esen rüzgârlardır. Genellikle Marmara Denizi ve çevresiyle, Karadeniz kıyılarında etkili olurlar.
Lodos, güneybatı yönlü ılık bir rüzgârdır. Anadolu nun güney ve batı kıyılarına ılık ve yağışlı hava getirir.
Kıble, güneyden sıcak olarak eser.
Samyeli (Keşişleme), Güneydoğudan esen sıcak bir rüzgârdır. Yaz mevsiminde Anadolu’nun iç kesimlerinde zaman zamân etkili olan sıcak ve kurutucu bir rüzgârdır. Bitkiler üzerinde kurutucu etki yapar.