Türkiyenin Başlıca Akarsuları ve Özellikler
|Türkiyenin Başlıca Akarsuları ve Özellikleri,Türkiye’nin Akarsuları Nelerdir?, Türkiye’deki Akarsuların İsimleri,Türkiye’deki Akarsular
TÜRKİYE’NİN AKARSULARI VE GENEL ÖZELLİKLERİ
a)- Karadeniz’e Dökülen Akarsular
♦ Karadeniz Bölgesi en geniş açık havzaya sahip olan bölgemizdir.
♦ Türkiye akarsularının yaklaşık üçte biri Karadeniz’e dökülür.
♦ Kıyıdaki dağlardan kaynağını alarak denize dökülen akarsuların boyları kısadır.
♦ İç bölgelerden doğup Karadeniz’deki dağ sıralarını aşıp denize dökülen akarsular ise Çoruh, Yeşilırmak, Kızılırmak, Yenice (Filyos), Bartın çayı, Sakarya Nehri’dir.
Yeşilırmak ise Çekerek ve Kelkit Çayları ile bileşerek Canik Dağlarını geçer ve Çarşamba deltasını oluşturduktan sonra Karadeniz’e dökülür.
b)- Marmara Denizi’ne Dökülen AkarsularMarmara Denizi’ne dökülen akarsuların çoğu, Güney Marmara kıyılanndan denize ulaşır. Ancak bu alandaki akarsular genellikle küçük akarsular şeklindedir. Bunların en önemlisi Susurluk Çayı’dır.
c)- Ege Denizine Dökülen Akarsular
♦ Büyük bir kısmı geniş çöküntü alanları (graben) boyunca doğu-batı ğoğrultusunda akarlar.
♦ Denize ulaştıkları yerlerde önemli delta ovaları oluşturmuşlardır.
♦ Yatak eğimleri az olduğu için menderesler yaparak akarlar.
♦ Kış mevsiminde bol su taşırlar. Yazın ise debileri azalır.
♦ Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Meriç Nehri Ege Denizi’ne dökülen başlıca akarsularımızdır.
♦ Kızılırmak, kendi topraklarımızdan doğan ve denize dökülen en uzun akarsuyumuzdur (1355 km). Delice, Devrez ve Gökırmak kollarını aldıktan sonra Bafra deltasında denize ulaşır.
NOT:
Meriç Nehri: Kaynağını Bulgaristan topraklarından alır. Edirne’de Tunca ve Arda kolu ile birleştikten sonra Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturur Ergene Çayı ile birleştikten sonra Enez yakınlarında Ege Denizi’ne dökülür.
d)- Akdeniz’e Dökülen Akarsular
♦ Asi dışındaki Akdeniz’e dökülen akarsular, Toros dağlarından gelen sulardır. Bunların başlıcaları batıdan doğuya doğru, Dalaman, Aksu, Manavgat, Köprüçay, Göksu, Seyhan ve Ceyhan şeklinde sıralanır.
♦ Asi Nehri ise Lübnan’dan doğar, Hatay’da Amik Ovası’ndan geçerek Akdeniz’e dökülür.
e)- Basra Körfezi’ne Dökülen Akarsular
Fırat Nehri: Kaynağını topraklarımızdan alan ve sınırlarımız dışında denize dökülen en uzun akarsu- yumuzdur. En önemli iki kolu Karasu ve Murat Su- yu’dur. Üzerinde Atatürk, Karakaya, Keban barajları vardır.
Dicle Nehri: Kaynağını Elazığ yakınlarından ve Güneydoğu Toroslar’dan alır. Irak sınırına yönelerek Fırat ile birleşir. Üzerinde başta Devegeçidi Barajı olmak üzere çok sayıda baraj vardır.
Akarsularımızın Genel Özellikleri
1)- Türkiye, iklim koşulları ve yerşekillerinin doğal yapısına bağlı olarak sık bir akarsu ağına sahiptir. Ancak akarsularımızın uzunlukları fazla değildir.
2)- Akarsularımızın taşıdıkları su miktarı azdır. Bunda daha çok Türkiye’nin büyük bir bölümünde yarı kurak bir iklimin görülmesi nedeniyle az yağış alması etkili olmuştur. (Doğu Karadeniz Bölümü hariç)
3)- Akarsularımızın rejimleri düzenli değildir. Bunda, Türkiye’de yağış rejiminin düzensiz oluşu, ilkbahardaki kar erimeleri ve yazın buharlaşmanın fazla olması etkili olmuştur.
4)- Akarsularımızın yatak eğimlenfazladır. Bu nedenle akış hızları, enerji potansiyelleri ve dolayısıyla erozyonu hızlandırıcı etkileri fazladır.
5)- Türkiye’de akarsular genellikle denge profilini almamıştır. Bunda; Türkiye’nin jeolojik devirde şekillenmiş olması başka bir deyişle genç arazi yapısında olması etkili olmuştur.
6)- Akarsularımız akış hızları fazla, rejimler düzensiz olduğu için ulaşıma elverişli değildir.
7)- Akarsularımızdan daha çok sulama, içme ve kullanma suyu elde etmede ve elektrik enerjisi üretiminde yararlanılır.