Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Hangileridir?

Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Hakkında Bilgi, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Kısa Bilgi, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Kısaca, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Resimli Yazı, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Hangi Renkler Oluyor?, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Nelerdir?, Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renklerin Gösterimi, Ara Renk Tonları ?, Ana Renkler ?, Ara Renkler ?, Ara Renk Tonları ?, Zıt Renkler ?

Ana Ara Sıcak Soğuk ve Zıt Renkler Hangileridir?

Maddenin ışık karşısında ki tutumu oldukça ilginçtir. Üzerine düşen gün ışığı veya farklı bir kaynak tan gelen ışık karşısında madde, atom yapısı bakımında bir süzgeç görevi yapar, yapısına uygun olan ışık fotonlarını emerek içine alır, bir kısmını da geldiği hızla geri gönderir (bir yansıtıcı rolü oynar). Maddenin içerisine almayıp yansıttığı ışık bileşeni maddenin rengini belirler. Bazı maddelerin ışığı tamamen emmesi dışarı ışık yansıtmaması renginin siyah görünmesine vesile olurken bazı maddelerin gelen ışığı yapısına almadan direk yansıtması da o maddenin beyaz yada gelen ışık rengiyle algılanmasına sebep olur. Beyaz ışığın tamamen var oluşundan (yansıtılmasından), siyah ise yok oluşundan (emilmesinden) kaynaklanır.

Prizma deneyine benzer doğal oluşumlarda var bunlardan biri de gökkuşağıdır.Yağmurlu bir günde güneş ışığının (gün ışığı) yağmur damlalarına çarpmasıyla kırınıma uğrayan fotonlar farklı hızlar da hareket ederek yedi rengi oluşturur. Gök kuşağını her zaman görmek mümkün olmadığında bu olayı yapay bir biçimde bizde yapabiliriz nasıl mı? Güneşli bir günde bahçeye çıkarak musluğa bağladığımız hortumun ucuna parmağımızı bastırıp suyun sıkışarak püskürtmeli bir şekilde çıkışını sağlayıp güneşe doğru tutarız. Güneş ışığının isabet ettiği damlacıklar prizma görevi yaparak ışığı parçalar ve sonuçta kendi gök kuşağımızı oluşturmuş oluruz.

Işık ve prizma ile ilgili çalışmalar yapan bir çok bilim adamının yanı sıra kendi kültürümüzden birileri de yok değil Müslüman bilim adamlarından ve aynı zamanda yaşadığı döneme, din ve fen ilimleri sahasında damga vuran alimlerden biri olan Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri, ışık ve yansıma ve prizma ile yaptığı bir çok deneyle halen günümüzde konuşulan işlere imza atan İbrahim Hakkı hazretleri Marifet name isimli eserinde bunlardan söz etmiştir.

Pekala etrafımızda ne bir kristal nede bir prizma yokken nasıl oluyor da cisimler farklı bir renkte görünüyor.Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ışık fotonları aynı hızla ilerlerken birleşik bir renk olarak algılanır. Doğal kaynaktan çıkan ışığın cisim yüzeyleri tarafından emilmesi veya bir kısmının yansıtılması olayıdır. Başlangıçta gün ışığı görünümlü ışık demeti geli içerisinde yedi ışık fotonu vardır cisim içerisinden kendi ne uygun kısmını alır, içerisine almayarak yansıyan kaç renk varsa geri dönüşlerinde yine karışarak gelir ve cisimlerin rengini oluşturur.

Örnek: Gün ışığı altında turuncu görünen cisim atomu içerisine turuncu bileşenini oluşturan renk fotonlarının dışındakini emerek sadece kırmızı ve sarı fotonları yansıttığından cisim turuncu algılanır, bu örneği diğer cisim renklerine genelleyebiliriz. Mesela karanlık bir ortamda beyaz bir perdeye yansıtılan mavi ışık karşısında perde mavi, sarı ışık karşısında perde sarı ve diğer bütün renkler de ise perde o rengi alır. düğün salonları gece kulüpleri ve sinema teknolojisinde bu mantık kullanılmaktadır.

Okulda bu deneyi çocuklara şu şekilde yapabiliriz ışık almayan kapalı bir kutunun içine gün ışığı (beyaz ışık) yayan bir ampul takılır. Kutunun bir yüzeyinden yuvarlak veya kare bir pencere açılarak, önüne takılan renkli asetatlar ile konu anlatılabilir. Mesela pencerenin camına yine konulan bir sarı asetat saydamına bir de kırmızı eklendiğinde son oluşan rengin turuncu olduğu fark ettirilebilir. Buna benzer bir çok deney yapabiliriz dönen çark v.b. Şimdi isterseniz renkler ve özelliklerini inceleyelim.

Ana Renkler ?

Ana renkler, gün ışığının içerisinde yer alan fakat bileşiminde baka hiçbir rengin olmadığı doğada saf halde buluna renklerdir.

Bu üç rengin farklı dozajdaki karışımlarından diğer renkler ve tonları oluşur.

Ara Renkler ?
Adından da anlaşılacağı üzere üç ana renkten ayrı ayrı ikisinin eşit miktarda karışımıyla oluşan renklerdir.

Ara Renk Tonları ?

Ara tonlar da aslında bir çeşit ara renktir fakat bileşenlerinde kullanılan ana renklerin eşit miktarda değil de ikisinden birinin daha fazla veya azlığıyla oluşan tonlarıdır.

Örnek: Koyu Yeşil, Lacivert, vs

Zıt Renkler ?

Zıt renkler olayını aşağıdaki resimde daha iyi anlayabileceğiniz gibi kısaca bahsedecek olursak; iki ana rengin eşit miktarda karışımı ile oluşan ara rengin içerisinde kendi oluşumunda rol almayan ana renkle oluşturduğu duruma zıtlık denir.

Turuncu içerisinde karışımı bulunmayan Mavi renkle zıttır.

Yeşil içerisinde karışımı bulunmayan Kırmızı renkle zıttır.

Mor içerisinde karışımı bulunmayan Sarı renk ile zıttır.

Bir renk zıttı ile birlikte kullanıldığında (yan yana uygulama) dikkat çekici bir özelliğe sebep olur ve aralarında güzel bir uyum oluşur.Zıt renklerin kendi içerisindeki karışımından mat ve çoğunlukla hoşa gitmeyen renk tonları oluşsa da 21. yüzyılda modern sanatın yaşandığı farklı deneme ve arayışların içerisinde bulunan ressamların farklı deneyişleri mubahtır.

Sıcak Renkler ?
Bakıldığında insana bir heyecan, mutluluk bir kıpırtı hissettiren, coşku dolu renklerdir.

Soğuk Renkler ?

Daha durağan insanı rahatlatan, huzur duygusu oluşturan, sakinlik veren renklerdir.

Kırmızı diğer renkler kıyasla daha hızlı hareket eden fotonlara sahip olduğundan yakınlık hissi verirken Mavi ise daha yavaş hareket eden fotonlara sahip olup uzaklık hissi verir.

Beyaz ve siyah bir renk midir? Beyaz ve siyah önceden de bahsettiğimiz üzere aslında renk değildir, beyaz tüm renklerin birleşimiyken siyah tüm renklerin yokluğudur diyebiliriz. Yedi rengi birleştirdiğimizde beyazı oluşturur fakat bu oluşum ışık fotonu şeklinde olup dozajları tamamen ayarlanarak elde edilirken boya ile yedi rengi karıştırarak beyazı bulmak güçtür.O halde beyaz rengi renklerin tonlarını açmakta, siyah rengi ise renklerin tonlarını koyulaştırmakta kullanırız yani beyaz ve siyah yardımcı renktirler.

Örnek: Kırmızıya karıştırılan beyazla pembenin elde edilmesi veya sarıya karıştırılan beyazla açık sarının elde edilmesi gibi, yada içerisine siyah karıştırılan mavinin koyu bir tonunun bulunması gibi, beyaz ve siyahın her bir renkle karışımı olumlu sonuç doğurmaz örneğin sarıya siyahın katışımı rengi bozabilir. . .

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir