Sezaryen doğumun riskleri ve zararları nelerdir?
|Sezaryen doğumun riskleri ve zararları nelerdir,sezeryanın zararları.sezeryanın riskleri,sezeryanın zararları,sezeryan nedir
Sezaryen doğumun riskleri ve zararları nelerdir?
Sezaryen doğum ameliyatı genel ya da spinal anestezi gerektirmesi, bir karın ameliyatı olması nedeniyle bazı durumlarda az veya çok kanama komplikasyonları yaşanmasından dolayı birçok ameliyat gibi değişik riskler taşımaktadır. Dolayısıyla yalnızca gerekli görülen durumlarda yapılması lazımdır.
Sezaryen doğumun anne ve bebek açısından riskleri nelerdir?
1- Sezaryen doğumdan sonra bacak damarlarında pıhtı meydana gelmesi, akciğerlere pıhtı atma gibi riskler normal doğuma oranla daha fazladır.
2- Sezaryen ile yapılan doğumlarda çok nadiren de olsa daha çok enfeksiyon, rahime yakın olan mesane, barsak gibi organlarda yaralanma ve kanamalar görülebilir. Bu durumların %1-2’sinde aşırı kanama yaşandığından kan nakli gerekebilmektedir. Bazı durumlarda rahmin alınması için ameliyat yapılması da gerekebilmektedir.
3- Sezaryen doğum, doğum sonrasında anne ile bebeğin birbirleri ile olan etkileşimini engellemekte ve geciktirmektedir.
4- Sezaryen doğumdan sonra yaşanan ağrı ve sancılar, normal doğuma göre oldukça fazladır.
5- Sezaryen doğum yapan anne, normal doğum yapanlara oranla daha geç iyileşir. Dolayısıyla, hastaneden geç taburcu edilir ve günlük hayatına daha geç döner.
6- Sezaryen doğum yapan annelerde, daha sonraki doğumlarında plasentanın rahim ağzına yerleşmesi ya da rahim duvarına yapışması şeklinde bazı komplikasyonlar görülebilmektedir.
7- Normal doğumda bebek doğum sırasında doğum kanalından geçerken basınca uğrar ve akciğerlerindeki suyu dışarı atar. Sezaryen doğumlarda bebekler bunu yaşamadığı için solunum sorunları yaşanabilmektedir. Sezaryen doğumda yeni doğan geçici takipinesi (TTN) ve RDS gelişme riski normal doğuma nazaran 7 kattır.
8- Sezaryen doğum yapan bir anne, sonraki hamileliğini normal doğumla sonlandırmak istese de bu şansını büyük ölçüde yitirmektedir.
9- Nadiren de olsa, genel anestezi ya da spinal, epidural anesteziye bağlı olarak bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir.
10- Sezaryen doğum sonrasında annenin bir komplikasyondan dolayı hastaneye tekrar yatma olasılığı normal doğum yapan annelere oranla daha fazladır.
11- Yapılan bazı araştırmalar, sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin astıma yakalanma oranlarının daha yüksek olduğunu işaret etmektedir.
12- Sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklerin meme emme başarıları normal doğumla doğan bebeklere göre daha düşüktür.
13- Sezaryen doğum ameliyatı geçiren annelerin karınlarındaki ameliyata bağlı oluşabilen yapışıklık sebebi ile, ileriki süreçte kısırlık sorunu yaşama riskleri bulunmaktadır.