Mamografi neden ve nasıl çekilir?
|Mamografi neden ve nasıl çekilir?,Mamografi nasıl çekilir?,Mamografi nedir,Dijital mamografi nedir?,Kim hangi aralıkla mamografi çektirmelidir?
Mamografi neden ve nasıl çekilir?
Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerindendir. Bu nedenle kadınlara her yıl mamografi çektirmeleri önerilir. Mamografi sayesinde elle muayenede yakalanan kistlerin çok daha küçükleri tespit edilir. Mamografi, kadınlar için çok önemli bir tahlildir.
Mamografi nedir?
Meme muayenesi sırasında 1.5-2cm’e kadar olan meme kistleri elle tespit edilir. Saptanamayacak kadar küçük kistlerse, röntgen cihazı yardımıyla görüntüleme yapılır. Bu işleme mamografi denilmektedir. İki plaka arasında meme dokusu sıkıştırılarak işlem yapıldığından hassas olmadığı dönem seçilmelidir. Özetle, adet dönemi sonrası bir dönem seçilmelidir. Ter, parfüm, deodorant, pudra gibi kalıntılar kesinlikle olmamalıdır. Genelde hastaya duş alması ve bu ürünleri kullanmaması söylenir. Özellikle 40 yaş üstü kadınlar her sene mamografi çektirmelidir.
Kim hangi aralıkla mamografi çektirmelidir?
40 yaş sonrası, 2 yılda 1 defa, 50 yaş sonrası her sene bir defa mamografi çekilmelidir. Anne ve 1. Derece yakınında meme kanseri olan kadınlar 25 yaş üzerinde her yıl mamografi çektirmelidir. Daha önce meme kanseri geçiren kadınlar her 6 ayda bir mamografi çektirmelidir.
Mamografi çekilirken meme dokusu mümkün olduğunca sıkıştırılır ve yassılaştırılır. Memelerin sıkışması bir müddet sıkıntı yaratsa da kısa süreli bir işlem olduğundan çok büyük bir sorun yaşanmamaktadır. 40 yaş sonrası meme dokusu hızla yağ dokusuna döndüğünden daya acısız ve %100 kesin sonuçlar alınmaktadır.
Dijital mamografi nedir?
Klasik mamografiden farklı olarak, dijital kameralarda olan bir dedektör sayesinde dijital ortama atılmasıdır. İstenilirse kağıda baskı yapılabilir veya ekranlardan incelenebilir. Radyasyon dozu, klasik yönteme göre yaklaşık %30 kadar daha düşüktür. Genelde süt dokusu fazla olan ve kanser vakası geçirmiş kadınlara önerilen bir yöntemdir.