Uykusuzluğun Nedenleri ve Çözümleri

Uykusuzluğun Nedenleri ve Çözümleri,Uyku sağlığı prensipleri nelerdir?,Uyku günlüğü tutmak,Neden Uykusuzluk Çekeriz,Uyku Problemi Çözümü Nedir

Uykusuzluğun Nedenleri ve Çözümleri

Kişilerin uykusuzluklarının okul ile ilgili, ailesel ya da işle ilgili pek çok sebebi olduğu gibi, çeşitli şekillerde kişinin uykusunu bölen uyku bozukluklarından da kaynaklanmaktadır. Uykusuzluğun kişinin hayat kalitesi ve sağlığı üzerinde oldukça önemli olumsuz etkileri vardır ve ciddi tıbbi problem risklerini de beraberinde taşır. Uykusuzluğun nedenlerinin belirlenmesi, yaşam şeklinin değiştirilip düzenlenmesi, yorgunluk, halsizlik ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmaya destek olur.

Birçok insan uykusuz geçen bir gecenin ardından aşırı yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, sakarlık ve sinirlilik halinde olur. Uyku sorunu, sağlıklı uyku prensiplerinin geliştirilmesi, ilaçlar ve terapiler ile çözümlenmeye çalışılmaktadır. Çevresel faktörler, yeme, içme, stres toleransı, alkol ve kimyasal maddelerin kullanılması uyku miktarını ve kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Uyku sağlığı prensipleri nelerdir?

Bu prensipleri uygulamak ve alışkanlık haline getirmek kişinin zamanla kendisini yenilemesine, duygusal ve fiziksel olarak hem dengeli hem de enerjik olmasını sağlayacaktır.

1- Kişi aklına takılan konulara yatmadan önce zaman ayırarak bunları düşünüp bir sonuca bağlarsa uyumadan önce zihni bunlarla meşgul etmeyecektir.

2- Yatakta 9-10 saatten fazla kalmamaya, gece  iyi uyunamazsa bile gündüz saatlerinde uyunmaması önemlidir. Çünkü birkaç gece sonra biyolojik ritim yatak saatlerine adapte olmaya başlayacaktır.

3- Yatağa yattıktan sonra 45-60 dakika içinde uyunamazsa yataktan kalkılarak rutin sıkıcı bir işle meşgul olunmalı, uyku tekrar geldiğinde yatağa dönülmelidir.

4- uykunun ortasında uyanıldığında, tuvalet ihtyacı dışında yataktan kalkılmamalıdır. Tuvalet ihtiyacı hemen giderilmeli ve yatağa geri gelinerek uykuya devam edilmelidir.

5- Uyku düzenini bozabileceğinden gün içinde uyunmaması gerekmektedir. Belki en çok öğle yemeğinden sonra 1 saati geçmeyen uyku olabilir.

6- kafein, nikotin, çikolata, şekerli yiyecek ve içecekler ile bazı vitaminler uyku saatinden 4-6 saatten az bir sürede alınmamalıdır.

7- Aç karnına uyunmamalıdır, ancak yatmadan önce de sindirimi güç ağır besinler alınmamalıdır.

8- Yatmadan hemen önce egzersiz yapılmamalıdır. En az 4-6 saat önceden bu tür aktiviteler tamamlanmalıdır.

9- Yatak odasında ışık ve gürültüye sebep olan her şey kaldırılmalıdır. Sessiz ve rahat bir ortamın hazırlanması için odanın ısısına dikkat edilmelidir. Rahatlatıcı müzik dinlemek de uyku için uygun ve doğru ortamı sağlamaktadır.

10- Yatmadan evvel meditasyon, derin nefes alıp verme, esneme ve gevşeme gibi rahatlama hareketleri yapılabilir. Stresli aktivite ve konuşmalar bilinçaltında düşünceleri yoğunlaştırdığından uykunun kaçmasına neden olabilir. Bunları yapmaktan kaçınılmalıdır.

11- Haftanın her günü, hafta sonu tatil günleri de düzenli şekilde yatış ve kalkış saatlerine uyulmalıdır.

12- Yatakta internete girmek, okumak, TV izlemek yerine sadece cinsel aktiviteye yer verin.

13- El ve ayakları sıcak tutmak da rahat uyumak için kolaylık sağlar.

Uyku günlüğü tutmak:

Uzmanlar uyku alışkanlıkları ve örüntülerin kayıt altına alındığı bir uyku günlüğü tutulmasını önermektedir.

Uyku günlüğü saat kaçta yattığınız ve kalktığınız, Gece uykunuz sırasında saat kaçta ve kaç defa uyandığınız, tekrar uykuya dalmanızın ne kadar sürdüğü, ne zaman ve ne kadar alkol, sigara ve kafein tükettiğiniz, saat kaçta yemek yediğiniz ve ne içtiğiniz, gün içinde yaşadığınız duygusal anlarınız ve stres düzeyiniz, ilaç alındıysa saat kaçta aldığınız gibi pek çok bilgilerden oluşabilir. Uykusuzluk ile ilişkilendirilebilecek her bilgi burada yer almalıdır. Bu bilgiler doktor ya da uyku uzmanının, uykusuzluğa neden olan sorunları belirlemesinde büyük yardımı olacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir