Çocuklarda TSH yüksekliği
|Çocuklarda TSH yüksekliği,Çocuklarda TSH yüksekliği Hakkında Bilgi,Çocuklarda TSH yüksekliği Nedir,Çocuklarda TSH yüksekliği Belirtileri
Çocuklarda TSH yüksekliği
TSH hormonu vücudumuz için en gerekli hormondur. Çünkü, vücudumuzda özellikle enerji sağlanması için gerekli olan tiroid hormonları olan T3 ve T4 hormonları TSH salgısı ile olur. TSH salgısının yüksek olması, tiroid bezinin az salgılanması durumunda oluşur. Özellikle yeni doğan bebeklerde topuk kanı ile yapılan TSH testi, tiroidler ile ilgili bilgi verir.
Troid yetmezliği kendini TSH hormonunun yüksekliği ile gösterir. T3 ve T4 düzeyleri normalken, TSH düzeyinin hafif yükselmesine tiroid yetmezliği başlangıcı deniliyor. Belirli bir süre sonra T3 ve T4 hormonları düşer, TSH hormonu hızla yükselir. Bu tiroid yetmezliği olarak bilinir. Kadınlarda yaşın ilerlemesine mütakip, hafif derecede tiroid yetmezliği bulunur.
Tiroid yetmezliğinin başında, yorgunluk, kilo alma, cilt kuruluğu, enerji azlığı ve üşüme gibi şikayetler olabilir. Bu hastalarda kalp hastalıkları başlayabilir. Bu nedenle, hastalara tiroid ilacı olan levatron verilir. Bu ilacın dozu hastanın durumuna göre ayarlanır.
Bebeklerde, tiroid hormonu yüksekliği TSH hormonunun yükselmesi ile anlaşılır. Bu hastalığa neonatal hipotiroidi denilir. Bir bebekte her türlü tiroid hastalığı görülebilir. Tiroid kanseri, zehirli guatr görülen çok çocuk ve bebek vardır. Yeni doğan bebeklerde oluşan TSH yüksekliği, hızla tedavi edilmelidir. Çünkü, beyin hasarı oluşabilir, fiziksel gelişim etkilenir.
Yapılan testler ile TSH yüksekliği, bebekte süt emmede isteksizlik, kafanın normalden büyük olması, bebek sarılığının uzun sürmesi, kabızlık, bebeğin boyunun uzamaması, vücutta şişlikler, hareketlerde yavaşlık, ciltte kuruluk varsa hemen bir doktora danışılmalıdır. Tedaviye hızla başlanmalıdır. Bebeklerin topuğundan alınan kan ile teşhis koyulabilir fakat doğum sonrası zamanlarda bu belirtiler varsa topuk kanı yeterli değildir. Bu durumda, farklı testler yapılmaktadır.