Kabızlıktan kurtulmak için ne yapmalı
|Kabızlıktan kurtulmak için ne yapmalı,Kabızlık Neden Olur,Kabızlık nedir?,Kabızlığın nedenleri,Kabızlığı gidermeye yarayan pratik öneriler
Kabızlıktan kurtulmak için ne yapmalı
Kabızlık, birçok kişinin yaşamakta olduğu bir sağlık sorunu olup, kabızlıktan kurtulmak ve bu sorunu tümden gidermek isterler. Bu konuda yapılan araştırmalarda kabızlık sorunu yaşamakta olan insan sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olduğudur. Kabızlık sorunu yaşayanlar adeta bir kabus yaşarlar. Bu durum insanı fizyolojik yönden negatif etkiler ve önemli denebilecek psikolojik zararlar yaşatabilir.
Kabızlık nedir?
Kişi dışkılamayı güçlükle ve uzun sürede yapıyorsa, dışkılama için gereğinden fazla efor sarf ediyorsa ve dışkılama zaman aralıkları oldukça seyrek gerçekleşiyorsa bu kişilerin kabızlık sorunu olduğunu söyleyebiliriz.
Kalın bağırsağın fonksiyonlarını sağlıklı şekilde devam ettirebilmesi için önemli olan dışkılama, normal kişilere haftada en az 3 kez olmalıdır. Kabızlık en fazla kadınlarda görülür. Yaş ilerlediğinde kabız olma olasılığı daha da yükselmektedir. Bunun yanı sıra, çocukluk döneminde en çok görülen problemlerden biridir.
Kabızlığın nedenleri:
Beslenme alışkanlığı ile doğrudan ilintili olan kabızlık sorunu, sağlıklı beslenmeyen ve bu bilince sahip olmayan kişilerde sıklıkla yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda, hareketsizlik, bağırsak hastalıkları, kullanılmakta olan bazı ilaç çeşitleri, Zeka geriliği gibi tuvalet alışkanlığı verilemeyen kişiler, psikolojik etkenler, iklim değişiklikleri, yer değişiklikleri, karın kaslarının yeteri kadar kasılmaması, menenjit gibi akut ateşli hastalıklar kabızlığın nedenleri olarak sayılabilir.
Kabızlık, insanların hemen hepsinde belli bir dönem yaşanan sorunlardan biridir. Burada önemli olan şey, yaşanan kabızlığın kaynağını belirlemek ve kronikleşmeden çözüm bulmaktır.
Laksatif-pürgatif kullanımı:
Kabızlık kişiye büyük sıkıntı veren sorunlardandır ve biran evvel bu sorun bertaraf edilmek istenir. Bunun için hemen laksatif olarak adlandırılan kabızlık giderici ilaçlar kullanılmaya başlanır. Bu tür ilaçlar kabızlığı geçici süreliğine iyileştirmekte ve uzun müddet kullanıldığında da bağırsak tembelliğine sebep olurlar. Dolayısıyla, hekime danışmadan kesinlikle laksatif-pürgatif kullanılmaması gerekir.
Kabızlığı gidermeye yarayan pratik öneriler:
1- Ilık suyun bağırsak peristaltizmini uyarması nedeniyle sabahları bir şey yemeden bir su bardağı ılık su içebilirsiniz.
2- Dışkılama ihtiyacı uzun müddet ertelenmemeli, gün içinde mümkünse aynı saatlerde tuvalete gidilmelidir.
3- Her öğünde posalı besin tüketilmelidir.
4- Tükettiğiniz ekmeğin çavdar, kepekli veya tam tahıllı olmasına çalışın.
5- Makarna ve pilav gibi yiyecekleri kepekli olanlardan yapın.
6- Hergün 3-5 porsiyon miktarında meyve tüketmeye gayret edin.
7- Pişmiş ya da çiğ olsun sebze çeşitlerinden belli miktarda tüketin.
8- Kabuğuyla tüketilebilen sebze ve meyveleri tüketin.
9- Günde en az 8 su bardağı içme suyu ve sıvı gıdalar tüketin.
10- Sabahları kalkınca birkaç adet kuru meyve tüketin ve bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayın.
11- Egzersizlerinizi düzenli şekilde yapın ki kalın bağırsak hareketlerinin de düzenli olmasını sağlayın.
12- Uzun süreli yatakta yatmak durumunda iseniz, karın kaslarınızı çalıştıracak pasif hareketleri mutlaka yapın.
Araştırmalar ve çalışmalara göre kabızlık problemi olan kişiler düzenli şekilde yürüyüşlerini yaptıkları ve gün içinde de posalı gıdalar ve yeterli su tüketimi yaptıklarında bu sorunlarından kurtulabilmektedirler.
Hangi durumlarda doktora gidilmelidir?
1- Kişide dışkılama çok ağrılı oluyorsa
2- Beslenme önerilerine ve kurallarına riayet edildiği halde kabızlık devam ediyorsa
3- Kişinin dışkısında kan oluyorsa
4- Kabızlığın yanı sıra başkaca sorunlarda tezahür ediyorsa
5- Kabızlık ve ishal hali sık aralıklarla birbirini takip ediyorsa mutlaka hekime görünmek gerekmektedir.