Günlük Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Günlük Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?,Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?,Günlük Cilt Bakımı,Günlük Cilt Bakımı Neden Yapılır,Günlük Cilt Bakımı Nasıl

Günlük Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Vücudumuzdaki en büyük ve en geniş yer tutan organımız derimiz yani cildimizdir. Ancak çoğunluk olarak cildimize ihtiyaç duyduğu bakımı yapmayıp kendi haline bırakmış durumdayız. Oysa ki cilt türümüz ne olursa olsun her cildin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır ve bu bakım düzenli yapıldığı takdirde ilerleyen yaşlarda bu gösterdiğimiz imtinanın meyveleri toplanmış olacaktır. Vücuda gereken özen gösterilip sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak, bağlantılı olarak güzel ve sağlıklı bir cilde de sahip olacağımız anlamına gelmemektedir. Vücudumuz ne kadar sağlıklı olursa olsun, cildimiz dış kaynaklı olarak ya da başka sebeplerden ötürü her daim yıpranabilir ve rahatsız edici görüntüler ortaya çıkartabilir.

Cilt bakımında yapılmaması gereken ve sürekli dikkat edilmeyen en büyük ihmallerden ikisi; cildi ihtiyaç duyduğu kadar nemlendirmemek ve yüzümüze sürdüğümüz herhangi bir kozmetik ürününü temizlemeden uykuya dalmaktır. Çoğu kadın günlük yaşam temposunun yoğunluğundan dolayı gece makyajlarını silmeden uyumakta, bu durum da ciltlerine büyük zarar vermektedir. Çünkü gece temizlenmeyen cilt, üzerine sürülen tüm kozmetiklerden kimyasallarını içine çekmekte ve dolayısıyla ciltte sürekli sivilce ya da siyah nokta problemleri meydana gelmektedir. Üstelik yüzdeki sivilce görüntüsünden ve siyah noktalarından rahatsız olan çoğu kadın sivilcelerinin bulundukları bölgeye müdahale ederek onları yara haline getirip ciltlerinde iz kalmasına yol açmaktadır. Tüm bunların yaşanmaması için yapılması gereken tek şey düzenli olarak günlük cilt bakımı yapmanızdır. Bu yapılacak cilt bakımının 8 kısa yoldan nasıl yapılacağını ise şöyle özetleyebiliriz;

1) Cilt bakımına başlamadan önce ilk yapmanız gereken kendi cildinizin ne türde olduğunu kesin olarak belirlemek ve uygulayacağınız bakım ya da kürlerin kendi cilt yapınıza uygun olmasını sağlamaktır. Bunu da şu şekilde anlamanız mümkündür; eğer cildinizde pullanma ve çatlama görülüyorsa kuru cilt yapısına; burun bölgenizde, alın ve çene bölgenizde yağlanmalar görülüyor fakat yanak bölgeniz kuru kalıyorsa karma cilt yapısına, cildinizdeki gözeneklerinizin yapısı büyük boyutlarda ve parlak yapıdaysa yağlı cilt yapısına, kullandığınız bir takım makyaj ürünleri ve bakım malzemelerini uyguladıktan sonra cildinizde kızarıklıklar, yanmalar ve kaşıntılar hissediyorsanız da hassas cilt yapısına sahip olduğunuz anlamı ortaya çıkmaktadır.

2) Cilt tipinizi belirledikten sonra bu sefer cilt tipinize göre cildinizi nasıl yıkayacağınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü her cilt türünün yıkanma ve temizlenme açısından birbirlerinden ayrıldıkları noktalar mevcuttur. Örneğin; kuru bir cilt yapısına sahipseniz asla cildinizi sıcak suyla yıkamamalısınız. Zaten kuru yapıda olan cilt bir de sıcak suya maruz kaldığında iyice nem kaybetmektedir. Bunun yerine herhangi bir koku esansı bulunmayan ve alkol içeriği içermeyen bir ürün kullanmanız gerekmektedir. Bulduğunuz bu ürünü günde en az 2 sefer cildinize uygulamak ve bu uygulama esnasında hafifçe bir masaj yapmak da cildinizin kan dolaşımını hızlandırarak kuruluğun önüne geçmenize yardımcı olabilir. Bunun dışında kuru cildi asla sabunla değil, hiç bir ek madde kullanmadan sadece ılık suyla yıkamanız en sağlıklısı olacaktır.

Eğer cildinizin kuruluğundan kaynaklanan dökülmelerin de önüne geçmek istiyorsanız, kuru ciltler için hazırlanmış peeling’lerden ya da doğal ürünlerle hazırlayacağınız maskelerden yararlanabilirsiniz. Diğer bir seçenek olan normal cilt yapısında ise, cildinizin zaten ekstradan bir problemi olmadığı için bakım ürünlerine çok fazla para harcamanızın bir anlamı olmayacaktır. Sadece yumuşak formda bir temizleyici kullanmanız ve sıcak değil ılık su ile cildinizi yıkamanız yeterli olacaktır.

Bir başka seçenek olan yağlı ciltlerde ise, cildinizi temizlemek için jel şeklindeki temizleyici ürünlerden kullanmanız tavsiye edilmektedir. Son seçeneğimiz olan hassas ciltler söz konusu olduğunda da mutlaka cildinize çok nazik davranmalı ve aynı şekilde hassas ciltlere uygun ürünler kullanmalısınız. Hassas ciltlere sahip kişilerin en rahat kullanacakları ürünler cildin üzerinde kalıp durulama gerektirmeyen ürünlerdir. Bu cilt tipine sahip olan kişilerin de içeriğinde sabun, parfüm, asit ya da alkol bulunan ürünler kullanmamaları gerekmektedir.

3) Güneş ışığının olduğu günlerde dışarıya koruyucu kullanmadan çıkmak, cilt türümüz ne olursa olsun cildinize zarar verecektir. Özellikle yaz aylarında çok kısa bir süre güneş altında bulunacaksanız dahi mutlaka koruyucu faktörlü güneş kremlerini cildinize uygulamadan dışarı çıkmamanız önerilmektedir. Eğer güneşli günlerde gün boyu dışarda olacaksanız gün içerisinde her üç saatte bir koruyucu kreminizi yenileyerek tekrar tekrar sürmeniz gerekmektedir.

4) Cilt tipiniz ne olursa olsun her mevsim nemlendirilmeye ihtiyacı olmaktadır. Bu yüzden çantanızdan hiç bir zaman nemlendirici kreminizi ya da kendi hazırladığınız kürünüzü ayırmamanız gerekmektedir. Genel olarak alacağınız ürünleri siyah nokta oluşumuna sebep olmayanlarından ve bazsal olarak su bazlı olanlarından seçmeniz önerilir. Bunun dışında yağlı bir cildiniz varsa da alacağınız / hazırlayacağınız nemlendiricinin yağsız bir içerikte olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Cildinize uyguladığınız nemlendiriciden en iyi sonucu almak için cildinizi yıkar yıkamaz hemen ardından kendi nemlendiricinizi de uygulamanız önerilmektedir.

5) Bazı kadınların ve erkeklerin bronzlaşmak uğruna kış dönemlerinde ve bahar dönemlerinde sürekli solaryuma girmesi, yazın da çok uzun saatler güneş altında kalarak bronzlaşması cilt adına çok sağlıksızdır. Bronzlaşmak için bu tip zararlı koşullardan yararlanmak yerine cilt sağlığınız için doğal bronz bir görüntü veren ürünlerden denemeniz tavsiye edilmektedir.

6) Sağlıklı ürünlerle ve doğal şeylerle beslenerek cildinizi sağlıklı bir yapıda tutmaya katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden uzak durmanız; bunun yerine meyveler, sebzeler, düşük yağlı yiyecekler ve tahıllarla beslenmeniz önerilmektedir.

7 ) Uyku, cilt üzerinde ciddi anlamda etkisi olan bir durumdur. Çünkü uykusuz kaldığınızda cildiniz donuklaşır ve yüzünüzdeki göz altı bölgenizdeki cilt yapısında morarmalar meydana gelir. Bu sebepten ötürü kaliteli bir uyku yaşamak cilt sağlığınız için önemli bir etkendir.

8 ) Cildi çok fazla yıkamak ve sürekli sıcak suyla yıkamak cildin kurumasına yol açar. Günlük olarak cildinizi bir sabahları bir de akşamları yıkamanız sizin için yeterli olacaktır. Sabahları cildinizi ılık suyla yıkayıp narince kurulayarak, geceleri de yine aynı şekilde yıkadıktan sonra bir nemlendiriciyle nemlendirmek cildiniz için en sağlıklı koşullar olacaktır.

9) Her ciltte oluşabilecek bakteri ve enfeksiyon durumları farklı olacağından özellikle kadınların kendi makyaj malzemelerini başkalarıyla paylaşması ya da başkalarının makyaj malzemelerini kendi ciltlerinde kullanmaları sakıncalı bir durumdur. Örneğin; dudağınızda uçuk çıktığında kullandığınız ruju başka bir arkadaşınız sürerse o kişide de uçuk çıkma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden mümkün olduğunca mikrop alışverişini engellemek adına başkalarının malzemelerini kullanmayın ve siz de kendi malzemelerinizi kullandırtmayın.

10) Yüzünüzün değişik bölgelerinde oluşan sivilceleri ve siyah noktaları sıkmanız, hem bölgenin kızarmasına hem de içerisindeki mikroplu irinin dışarıya çıkarak bir enfeksiyon durumunun oluşmasına sebep olabilir. Daha da ilerisinde sivilce bölgesinin yara olup ciltte iz bırakabilmesi riski de bulunmaktadır. Bu yüzden bu tip durumlarda asla sivilcelerinizle uğraşmayarak bir dermatoloğa danışıp onun önerdiği sivilce yok edici ürünü kullanmak en mantıklı çözüm olacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir