Mardin’in Neyi Meşhur Mardin’den Ne Alınır?
|Mardin’in Neyi Meşhur Mardin’den Ne Alınır?,Mardin İli Hakkında Bilgi,Mardin Nerededir,Mardin En Meşhuru,Mardin Gezilecek Yerler
Mardin’in Neyi Meşhur
Güvercinler
Mardin, Şanlıurfa gibi şehirlerimizde evlerinin damında güvercin yetiştiren çok sayıda meraklı vardır. Bu insanlar güvercinlerine göz bebekleri gibi bakar. Güvercinler, küpe ve boncuklarla bebek gibi süslenir. Meraklılar akşamüstü güvercinlerini uçurur ve birbirleriyle yarıştırır. Güvercinin diğerlerini izleyerek başka kafeslere gitmesi yarışmacıların aralarındaki galibi belirler.
Semercilik
Mardin’in dar sokaklarında taşımacılık katır ve eşeklerle yapılır. Bu nedenle semercilik önemini kaybetmemiştir. Keçe ve çul gibi malzemelerden yapılan semerin dolgu maddesine çil denilir.
Ceviz Oymacılığı
Mardin’de, tahta oyma sanatı, taş işçiliği kadar eskidir. Bir zamanlar mobilyacılıkta kullanılan ceviz ağaçlarını 70 yıl bekletirlermiş.
Bakırcılar Çarşısı
Çarşıdaki çekiç seslerini dinlemek bile ayrı bir keyiftir. Havan, mangal, kaburga sahanı, ibrik, kilise anahtarı bulabilirsiniz. Bu konuda Mardinliler öylesine ustadır ki, eskiyle yeni bakırlar arasındaki farkı bulmak çok zordur.
Mırra Kahvesi
Mırra, özel güğümlerde kaynatılan kahveden elde edilir. İyice kavrulan kahve dibekte un kıvamına gelinceye kadar dövülür. Birinci güğüme konan kahve iki katı oranında suyla kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İkinci güğüme süzülen kahve için aynı işlem yeniden yapılır ve kahve üçüncü güğüme süzülür. Bu kaynatma ve süzme işlemine kahve fincanda iz bırakacak kıvama gelinceye kadar devam edilir. Mırra, gümgüm denilen cezvelerde sunulur. Mirra kahvesi ikramında küçük fincanın üçte biri doldurulur. Pekmez kıvamında, ekşimsi kahvenin fincanda çevrilip bir dikişte içilmesi gerekir. Kahve içildikten sonra fincan, yere konulmadan geri verilmelidir. Fincanı yere koymak ise ayıplanır. Fincanı geri vermezseniz kahve ikramı sürdürülür. Hazırlanması uzun ve zahmetli olduğu için mırra kahvesi şişelerde saklanır ve gerektiği zaman ısıtılarak içilir. Mardin’de Mırra kahvesini Hıristiyanlar başsağlığı günlerinde, Müslümanlar ise sevinçli, kederli kısacası her ortamda ikram eder.
Süryani Şarabı
Mardinli Süryaniler arasında evinde şarap yapanlar vardır. İnancına bağlı bir toplum olan Süryani kültüründe şarap çok önemlidir. Süryaniler, ürettikleri besin değeri yüksek üzümleri hiçbir katkı maddesi kullanmadan şarap haline getirerek korumayı başarmıştır.
Bölgenin kuru havasının şarabın kalitesinde önemli etkisi vardır. Üzümler ayakla ezilir ve üzüm suyuna aroma katması için kiraz, menengiç çiçeği, biberiye, mahlep, acıbadem ilave edilir. Şarap hazır olunca da özel küplerde, 1,5-2 ay arasında toprağın altında dinlendirilirsi vardır. Üzümler ayakla ezilir ve üzüm suyuna aroma katması için kiraz, menengiç çiçeği, biberiye, mahlep, acıbadem ilave edilir. Şarap hazır olunca da özel küplerde, 1,5-2 ay arasında toprağın altında dinlendirilir.
Venedik ve Kudüs’le birlikte dünya üzerinde tamamı Sit alanı olan yapı dokusu bozulmamış üç kentten biridir.