Mardin Mor Gabriel Manastırı
|Mardin Mor Gabriel Manastırı
Mardin mor gabriel manastırı arası kaç km
Manastır, Midyat ilçe merkezinin 20 km. kadar dışındadır.
Mardin midyat mor gabriel manastırı hikayesi
MS 397 yılında Mor Samuel ve Mor Şemun tarafından kurulmuş bir Süryani Ortodoks manastırıdır. Burada manastır yaşamı 16 asırdır aralıksız sürdürülmektedir. Deyrulumur (Rahiplerin Meskeni) olarak da isimlendirilir. Manastır, 7. yy. da Turabdin metropolitliği yapmış olan Mor Gabriel’in ismiyle bilinir.
Manastırda bugünlerde 1 metropolit, 3 rahip, 14 rahibe, öğrenci ve görevliler olmak üzere 60 kişi yaşıyor. Türkiye’nin ve dünyanın yaşayan en büyük manastırıdır. Süryaniler, kıyamet gününde İsa’nın doğudan geleceğine inandıkları için bu manastırın dua alanları da diğer Süryani kiliseleri gibi doğuya bakar.
Anastasias Kilisesi’nden sonra Bizans İmparatoriçesi Theodora tarafından inşa ettirilmiş Meryem Ana Kilisesi, eski yemekhane ve toplantı salonu gezilebiliyor. Manastırın üst katları yaşam alanlarıdır. Kilisenin mezarlığında 1600 yıllık toplu mezarlar vardır. Burada 12.000 rahip gömülüdür. Mor Gabriel’in mezarı da buradadır.
Mor gabriel manastırı açık mı
Kilise, her gün 08.30-11.30 ve 13.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Her sabah 06.00’da ve Çarşamba, Cuma, Pazar günleri ayin yapılıyor. Manastırın olağanüstü bir temizliği vardır.
Bölgedeki manastırları inşa eden bilge insanlar, çevrelerine gerçek yüceliğin mütevazılıktan geçtiğini göstermeye çalışmıştır.
Bu insanlar, kalabalıklardan uzakta yerlere inşa edilmiş manastırlardaki sessizliğin ve ıssızlığın ortasında tanrılarıyla baş başa kalmayı arzulamışlar. Yüce dağların sırtlarını bu nedenle mesken edinmişler. Mardin mimarisinin en temel unsuru olan bu bölgeye özgü taş işçiliği bu huzurlu atmosferin en önemli öğesidir. Bölgede taşlara Türkçe sıcak, sevimli, cana yakın anlamına gelen Hanun denir.