Yapışma ve Tutma Nedir?
|Yapışma ve Tutma Nedir?,Yapışma ve Tutma Hakkında Bilgilendirme,Yapışma ve Tutma Bilgi,Yapışma ve Tutma Musluk,Yapışma ve Tutma
Yapışma ve Tutma Nedir?
Yağmur sonrası, bir bitkiyi incelediğimizde suyun bitki üzerinde damlalar hâlinde bulunduğunu gözlemleriz (Şekil 2.10). Bunu sağlayan, su moleküllerinin bir arada bulunma eğilimidir. Aynı cins moleküllerin birbirini çekerek bir arada bulunmasına tutma (kohezyon) denir. Yani suyun damlacıklar hâlinde bulunmasını sağlayan tutma olayıdır. Ayrıca su damlalarının yapraktan düşmeden, yaprak üzerinde durduğu görülür. Bunu sağlayan ise, yaprak ve su damlası arasındaki etkileşimdir. İki farklı madde arasında oluşan bu etkileşime yapışma (adezyon) denir.
Şekil 2.11’deki musluğun ağzında biriken su damlasının musluğun ağzından düşmeden durmasını sağlayan, yapışma olayıdır. Damladaki su moleküllerinin bir arada durmasını sağlayan ise tutma olayıdır.
Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan yapışma ve tutma olayları bazen sorun yaratırken bazen de işimizi kolaylaştırır. Örneğin yağmurlu havalarda arabamızın camına su damlaları yapışır ve yolu görmemizi engeller. Sıvıların birbirini tutma olayı sayesinde ise suyumuzu damlacıklara ayrılmadan rahatlıkla içebiliriz.