Matris Örgüt Yapısı
|Matris Örgüt Yapısı,Matris Örgüt Yapısı Nedir,Matris Örgüt Yapısı Hakkında Kısa Bilgi,Matris Örgüt Yapısı Ne Demektir,Matris Örgüt Yapıları
Matris Örgüt Yapısı
Matris yapı 1970’li yıllarda yaygın kabul görmüş bir yapıdır. Matris yapının özelliği, hem ürün hem de fonksiyonel yapıların eşzamanlı yani bir arada uygulanmasıdır. Matris yapı, benzer uzmanların beraber gruplandığı ve belirli bir ürün sorumluluklarının bir arada kendi içerisinde gruplandığı fonksiyonel departmanların birleştirilmiş görünümüdür. Bu ürün grupları zor ayrıştırılacak üretim yeteneklerini içermediğinden ve çalışanlar fonksiyonel bölümlere yeniden dönebileceğinden veya üretim grubu oluşturabileceklerinden nispi olarak kolayca ilave edilebilir, değiştirilebilir veya dağıtılabilir. Şekil 6.3’de matris yapı gösterilmiştir.
Matris yapı içerisinde oluşan bu ürün grupları, örgütün ihtiyaçlarına göre geçici veya sürekli olabilir. Başlangıçta matris yapıyı çok popüler yapan bu esnekliktir. Ancak daha sonra birçok örgüt matris yapıyı faydalı olmaktan çok maliyetli bulmaya başladılar.
Matris yapıda çalışanlar hem ürün yöneticisine hem de fonksiyonel bölüm yöneticisine karşı sorumludur. Dolayısıyla bu yapıda ikili emir komuta vardır. Diğer örgüt yapı türlerinde genelde tek yönlü ilişki mevcut iken matris yapıda çift yönlü yani hem yatay hem de dikey ilişkiler vardır ve aynı derecede önemlidir. Matris yapı, iletişimin niceliğini arttırarak biçimsel iletişimin yalnızca mevcut dikey kanalla değil aynı zamanda da yatay kanallar yoluyla gerçekleşmesine imkân verir.
Ürün yöneticisi ve fonksiyonel bölüm yöneticisi belirlenen hedeflere ulaşma konusunda üst yöneticiye karşı sorumludur. Fonksiyonel bölüm yöneticisinin görevi yürütülen proje ile ilgili kendi uzmanlık alanına giren işlerin yapılmasını sağlamaktır. Ürün yöneticisinin görevi ise çeşitli fonksiyonel bölümlerden gelen çalışanları projenin zamanında ve istenilen kalitede tamamlanmasına yönelik hangi işlerin yapılacağının belirlenmesi ile koordine edilmesini sağlamaktır. Matris yapı içerisinde oluşan bu ürün grupları örgütün ihtiyaçlarına göre geçici veya sürekli olabilir.
Matris yapı; orta ve büyük ölçekli organizasyonlarda, belirsizliğin yüksek olduğu değişken bir çevrede, rutin olmayan teknolojiye ihtiyaç duyulan ve karşılıklı dayaraşmanın zaruri olduğu durumlarda kullanılan bir yapıdır. Matris yapının güçlü yönleri olarak; esneklik, çalışanların zamanlarının tamamını projeye ayırabilmesi, proje yöneticisinin bir tek projeye ait işleri koordine etmesi ve ürün veya pazara yönelik teknik yeteneklerin bir araya getirilerek özelleştirilmesi sayılabilir. Bu yapının zayıflıkları ise; ikili otorite yapısının karmaşıklığa ve belirsizliğe sebebiyet vermesi, uzman çalışan grupları oluşturmanın maliyetli olması, çok iyi eğitilmiş yetenekli çalışanlara olan ihtiyacın fazlalığı olarak sıralanabilir.