Biotin nedir?

Biotin nedir?,Biotin anlamı hakkında genel bilgi,Biotin ne demektir,Biotin,Biotin ilacı,Elit Eğitim,Biotin açıklaması

BİOTİN NEDİR?

Biotin, B vitamini grubunun içerisinde yer alan vitaminlerden biridir. Genel olarak biotin olarak adlandırılsa da, yurtdışında bazen kendisine “B7 vitamini” ya da “H vitamini” de denebilmektedir. Kimyasal olarak oluşum formülü “C10H16N2O3S” olan biotin, insan metabolizmasında hücrelerin gösterdiği reaksiyonlarla aktive olmaktadır. Suda çözünen bir vitamin olup vücutta depolanma şansı çok düşüktür. Vücutta en çok saç, cilt ve tırnak sağlığı için önemli bir yer teşkil etmektedir. Son yıllarda güzellik ve kozmetik ürünlerinde biotinin sık sık kullanılmasının ana sebebi budur. Vücutta biotin eksiklikleri yaşandığında saç yapısı sağlıksızlaşır, dökülmeler ve yıpranmalar başlar, canlı görüntü giderek saçlar mat bir hal alır. Bunun dışında aynı şekilde cildimizde ve tırnaklarımızda da renk solgunluğu, bölge bölge lekelenmeler, ciltte kuruluk başlangıcı, tırnaklarda ise pul pul dökülmeler ve çok kolay kırılmalar baş göstermektedir. Bunun dışında bu vitamin vücuttayken karaciğer gibi önemli bir organımızın yağlanma sorunu yaşamaması için çalışmalar yapar. Organlarımızda en çok karaciğerde, böbrekte, beyinde ve kalbin çoğu dokusunda biotin bulunmaktadır. İlk olarak 1940’lı yıllarda keşfedilen bu vitamin, saç tırnak vs. sağlığına yaramasından önce vücuttaki şekerlerin ve yağların daha kolay çözünüp sindirilmesine yardımcı olmasıyla bilinmekteydi. Daha sonra üzerine araştırmalar yapıldıkça biotinin pek çok alanda metabolizmaya fayda sağladığı gözlemlenmiştir. Vücutta oluşan enerjinin bir kısmı biotinin vücutta parçalanmasına neden olduğu yağların ve şekerlerin ortaya çıkardığı enerjiden kaynaklanır. Dolayısıyla vücutta eğer yeteri kadar biotin bulunmazsa bu işlemlerde aksamalar meydana gelir ve sindirim-ayrıştırma konusunda eksiklikler oluşur. Bu eksikliklerin sonucunda da bir takım kas spazmları ve kas ağrılarının yaşanması mümkündür. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak adına vücudun günlük ihtiyaç duyduğu biotin oranını almak çok önemlidir. Günlük insan metabolizmasının tüketmesi gereken biotin miktarı en az 150 miligram, en fazla da 300 miligramdır. Eğer biotinle alakalı bir tedavi görülüyorsa bu miligram miktarları muhakkak ki arttırılacaktır. İşte bu ihtiyaç duyulan biotin miktarını da günlük gayet kolay elde ederek yiyebileceğimiz et ürünlerinden, süt ürünlerinden, meyvelerden ve de sebzelerden elde edebilmemiz mümkündür.

 

BİOTİNİN YARARLARI NELERDİR?

Biotinin vücut için gerçekleştirdiği en önemli görevi, vücutta hali hazırda bulunan hücrelerin ve yeni oluşan hücrelerin gelişmesi ve sağlıklı kalabilmesi işleminde görev almasıdır.

Metabolizmada kan şekeri değerlerinin yükselmesini engelleyerek bu değerlerin olması gereken seviyede kalmasını sağlar.

Vücuda giren karbonhidratların, yağların ya da proteinlerin bünye içerisinde sindirilme işleminin hızlandırılmasına katkı sağlamaktadır.

Az önce bahsettiğimiz enzimlerin dışında vücuda alınan diğer enzimlerin de vücutta enerji oluşumuna katkı sağlamaları için ayrıştırılma sürecinde etkin rol oynamaktadır.

Vücutta DNA oluşturulmasına ve RNA oluşturulmasına biotin etki sağlamaktadır.

Bünyede çoğu enzimin sindirilmesine katkı sağladığından dolayı bu sindirim sonucu ortaya çıkan amino asitlerin de sentezlenmesinde biotinden yararlanılabilir.

İnsan metabolizmasında lenfosit üretimleri biotin sayesinde gerçekleştirilebilmektedir.

Vücudumuzdaki hem el tırnaklarının hem de ayak tırnaklarının daha sağlıklı yapıda olmasını sağlayarak kolay kırılma durumlarının, özellikle el tırnaklarının soyulma ve renk değişimi yaşaması durumlarının engellenmesine aracı olmaktadır.

Saç sağlığı konusunda da saçların koparak dökülmesine ve yıpranmasının önüne geçerek daha güçlü, sağlıklı ve parlak saç yapısının oluşturulmasında etkin rol oynamaktadır.

Saçların beyazlamasını mümkün olduğunca geciktirerek kendi renginin korunmasını sağlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir