Yapay Zeka Nedir Tanımı
|Yapay Zeka, Yapay Zeka Nedir?, Yapay Zeka Ne Demek?, Yapay Zeka Hakkında Bilgi, Yapay Zeka Uygulama Alanları, Yapay Zeka Kısaca Nedir?, Yapay Zeka Nedir? Ne İşe Yarar?
YAPAY ZEKA NEDİR?
Yapay zekâ (Artificial Intellegence); bilgisayar biliminin insana özgü olan dili kullanabilme, öğrenme, akıl yürütme, problem çözme gibi karakteristiklerini bir araya getirerek insan davranışlarım taklit eden, bilgisayar donanım ve yazılım uygulamalarını tasarımlayan dalıdır.
Bu alanda süren çalışmalar; kendi hata ve eksiklerini bulan, bunları düzelten ve kendi kendine daha gelişmiş programları hazırlayabilen ve geliştiren yazılımları üretmeyi amaçlamaktadır. Yapay zekâ araştırmalan; yukarıda ele aldığımız uzman sistemler ve yapay sinir ağlarının yanı sıra bilgisayarlarla doğal dillerle iletişim, insanın duyumsal yeteneklerine benzetim ve robotik alanlarındaki çalışmaları içermektedir. Sıraladığımız çalışmalarda çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
Örneğin uzman sistem ve yapay sinir ağlarının kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Öte yandan robotik, özellikle üretim sürecinde ve tekdüze, pis, tehlikeli işlerde giderek artan biçimde kullanılmaktadır. Yine bilgisayarlarla doğal dillerle iletişim ve görme, işitme, konuşma, koklama gibi insanın duyumsal yeteneklerini taklit eden bilgisayarların geliştirilmesinde azımsanmayacak gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak bu gelişmeler, en azından insan beyninin yerini bilgisayarlann almakta olduğu düşüncesini yaratmamalıdır. Çok yeni yayımlanmış bir makale, beynin asla statik olmadığını; çok dinamik, çok değişken olduğunu söylemektedir. Araştırmaya göre nöronla- nmız, sürekli değişim içinde ve çok elastiki; yeni dallar çıkarıyor, eski dalları gerekirse buduyor, şekli değişiyor, uzuyor, kısalıyor, büyüyor, küçülüyor; hiç durmuyor. Bu değişimler ne yaptığımıza, ne öğrendiğimize, ne düşündüğümüze bağlı olarak ortaya çıkıyor. Zekânın her faaliyeti, beyin hücrelerinin şekillerindeki değişikliklerle kendini gösteriyor. Örneğin beynin bir şiir ezberledikten sonraki nöron yapısı, ezber öncesinden farklıdır. Sonuçta bir gün insanlar kadar akıllı bilgisayarlar yapılabilecekse onların bugün anladığımız anlamdaki bilgisayar yapıları üzerine kurulmayacağını düşünmek gerekiyor. Ayrıca yapay zekâ çalışmalarının felsefeciler tarafından araştırılmış pek çok fikre gereksinimi vardır. Çünkü bir robot, insanlar kadar akıllı olabilmek ve deneyimlerinden bir şeyler öğrenebilmek için birbirinden bağımsız olguları derleyip toparlayacak bir dünya görüşüne gereksinim duyacaktır.
işaretleme dili (Markup Language); metin ve belgelerin kolay bir şekilde taşınabilmesi, paylaşılabilmesi ve işlenebilmesi için kullanılan bir yazılım dilidir. Bu amaçla kullanılan işaretler, kurallar ve gramer kümesine işaretleme dili (markup language) denir.
Yapay zekânın yalnızca bir programlama ya da mühendislik projesi olarak görüldüğü sürece, daha uygulamalı ticari kullanım alanlarında değerlendirilmesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu anlamda muhasebe ve denetim alanı, yapay zekâ uygulamaları için çok uygun bir alanı oluşturmaktadır.
Görüldüğü gibi yukarıda kısaca tanıtmaya çalıştığımız karar destek sistemlerinin de kullanımıyla denetimin rolü ve işlevi giderek değişmektedir. Bu değişimler, ? bir yandan yönetimin YBS’den anında bilgi alabilmesini sağlarken bir yandan da bu bilginin en kısa sürede doğrulanmasını gerektirmektedir. Bu gereksinim, denetim faaliyetlerinin BT ortamına göre tasarlanmasını ve bu ortama göre planlanmasını zorunlu kılmanın ötesinde sürekliliğini gerektirmiş ve böylelikle sürekli denetim kavramı ortaya çıkmıştır.
Sürekli denetim (Continuous Auditing) kavramı, bilgi teknolojilerine dayanan ve muhasebe bilgi sistemi tarafından elektronik ortamda hızla üretilen finansal nitelikteki bilgilerin güvenilirliğinin aynı hızla doğrulanarak onaylanabilmesini sağlamaya yönelik olarak ortaya atılan bir kavramdır. Bu kavramın ortaya çıkışında etkili olan motivasyon, karar alıcıların muhasebe bilgi sistemleri tarafından üretilen finansal bilgilere mümkün olan en kısa sürede ulaşabilmesini sağlayarak hızlı bir biçimde karar alabilmeleri ve harekete geçebilmeleri için gereken zeminin yaratı- lahilmesidir. Bu bağlamda sürekli denetim, işletmeye ait bilgilerin devamlı biçimde gözden geçirilmesine ve analiz edilmesine imkân tanıyan teknolojiler ve süreçler olarak nitelendirilmektedir. Sürekli denetim sayesinde bilginin doğruluğuna ilişkin onay, nihai kullanıcılara tam zamanında sunulabilecek; bunun yanı sıra finansal nitelikteki olayların gerçekleşmesiyle eş zamanlı olarak finansal bilginin güncellenmesi ve sürekli biçimde raporlanması mümkün olabilecektir. (Bibi, 2010) Sürekli denetim, denetim sonuçlannı finansal nitelikte ve denetime konu oluşturan olayların gerçekleşmesiyle aynı anda veya kısa bir süre sonra ortaya koyan ve başansinda teknolojinin önemli rol oynadığı bir denetim türü olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla sürekli denetim, ancak tam otomasyona geçmiş ve denetime konu olaylar ile bunların çıktılarına anında ulaşıma olanak tanıyan bir süreç temelinde uygulanabilir olacaktır. Bu ise denetim sürecinde denetleyenler ile denetlenenleri bilgisayar ağlan, aracılığıyla sürekli biçimde birbirine bağlayan bir çevrim içi (online) bilgisayar sistemi kullanılması anlamına gelmektedir (Kogan vd., 1999: 87-103).
Daha önce girdi geçerlilik kontrolleri başlığı altında ele aldığımız ve bazı örneklerini verdiğimiz programlanmış kontrollerin sisteme yerleştirilmesi sayesinde herhangi bir işlemin (örneğin alış, satış gibi) gerçekleştiği anda bu işleme özgü yapıdan sapma olarak nitelenebilecek bir değişim (örneğin satış fiyatının, alış fiyatından küçük olması gibi), anında ağ üzerinden e-posta olarak denetçiye iletilerek denetçinin bilgilenmesini, değerlemesini ve gerekirse duruma müdahalesini sağlar. Yine denetçiye ağ üzerinden erişim yetkisi verilir ve bilgisayar destekli denetim tekniklerini kullanarak daha sık aralıklarla denetim yapması sağlanır.
işletmelerin ticari işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi, söz konusu işlemlere ait finansal bilgilerin çevrim içi olarak anında veya işlemin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra üretilebilmesine olanak tanımıştır. Bu dunun, söz konusu bilgilerin ilgililere zamanında, güvenilir ve tam bir biçimde ulaştırılması sorununu gündeme getirmiştir. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak çeşitli bilgisayar yazılımları ve bu yazılımlara işlerlik kazandıracak raporlama dilleri geliştirilmiştir. Bu diller arasında öne çıkanlar, genişleyebilir biçimlendirme dili (XML-Extensible Mar- kup Language) ve genişleyebilir işletme raporlama dili (XBRL-Extensible Business Reporting Language)’dir.