Uluslararası Saat Dilimleri Hakkında Kısa Bilgi

Uluslararası Saat Dilimleri Hakkında Kısa Bilgi,Uluslararası Saat Dilimleri,Uluslararası Saat Dilimleri Hakkında,Uluslararası Saat

Uluslararası Saat Dilimleri Hakkında Kısa Bilgi

Uluslararası Saat Dilimleri

Farklı meridyenler üzerindeki yerlerde yerel saat de farklıdır. Fakat ülkede yaşamı düzenlemek için bir yerin yerel saati ulusal saat olarak kabul edilir.

Bazı ülkeler doğu – batı doğrultusunda geniş yer kapladığından bu ülkelerde birden fazla ulusal saat kullanılır. Örneğin Brezilya, Avustralya, ABD, Rusya Federasyonu ve Kanada’da birden fazla ulusal saat kullanılır.

Yerel saat farklarından doğabilecek karışıklıkları önlemek ve uluslararası saat sistemi oluşturmak amacıyla yer yuvarlağı saat dilimlerine ayrılmıştır. 15’er derecelik aralıklarla yeryüzünde 24 saat dilimi belirlenmiştir.

Greenwich’in 7° 30′ doğu ve 7° 30′ batısındaki meridyenler, sıfır numaralı saat dilimini ve diğer saat dilimlerinin başlangıcını oluşturmaktadır. Sıfır numaralı saat diliminden başlanarak yer yuvarlağı, doğu ve batıya doğru 15°lik aralıklarla on ikişer saat dilimine ayrılmış, böylece 12’si doğuda, 12’si batıda olmak üzere 24 saat dilimi oluşturulmuştur. Bir saat diliminden daha doğudaki saat dilimine geçilince saatler bir saat ileri, daha batıya gidilince bir saat geriye alınır.

Uluslararası saat dilimlerine göre Türkiye’nin bir bölümü 2, bir bölümü de 3 nolu saat diliminde yer almaktadır. Türkiye’de yaz döneminde 3., kış döneminde ise 2. saat diliminin saat ayarı ortak saat olarak kullanılmaktadır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir