Türkiye’de LaikliÄŸin AÅŸamaları
|Türkiye’de LaikliÄŸin AÅŸamaları,Türkiye’de LaikliÄŸin AÅŸamaları Nedir,Türkiye’de LaikliÄŸin AÅŸamaları Hakkında Bilgi,Türkiye’de Laiklik
Türkiye’de LaikliÄŸin AÅŸamaları
* 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılması, laiklik alanındaki ilk adım olmuÅŸtur. Böylece padiÅŸahlık makamının elindeki siyasi yetkilere kesin olarak son verilmiÅŸ ve ülkede tek yetkili siyasi kurumun TBMM olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. Bu dönemde Halifelik dini kurum olarak varlığını devam ettirmiÅŸtir. Böylece siyasi yönetimle din iÅŸlerinin temsilcisi olan Halifelik birbirinden ayrılmıştır.
* 3 Mart 1924 ‘te HalifeliÄŸin kaldırılması ile,TBMM’nin üstünde dini bir kururunun olamayacağı ortaya konulmuÅŸtur. Halkın dini ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ise devletin denetimine alınmıştır. HalifeliÄŸin kaldırılması, daha sonra laiklik alanında gerçekleÅŸtirilecek bütün yeniliklere de zemin hazırlamıştır.
* HalifeliÄŸin kaldırıldığı gün kabul edilen bir kanunla, Åžer’iyye ve Evkaf vekaleti kaldırılmıştır. Bunun yerine diyanet iÅŸleri baÅŸkanlığı ve vakıflar genel müdürlüğü adlarıyla iki yeni kurum oluÅŸturularak devlet kurumlarının laik eleÅŸtirilmesi amaçlanmıştır.
* Halifeliğin kaldırıldığı gün kabul edilen bir diğer kanun ise, Tevhid-i Tedrisat kanunudur. Bu kanunla çağdaş ve laik eğitimin temelleri atılmıştır. Zamanla laik eğitimin bir gereği olarak medreseler kapatılmış ve bu kurumların yerine devletin denetiminde din adamı yetiştiren çağdaş okullar açılmıştır.
* 30 kasım 1925’te tekke, zaviye ve türbeler kapatılarak sosyal hayatta dinin etkisi azaltılmış ve halkın dini duygularının sömürülmesi önlenmiÅŸtir.
* 17 ÅŸubat 1926’da Medeni Kanun kabul edilerek sosyal alanda laik hukuk sistemine geçirilmiÅŸtir.
* 2 Mart 1926’da kabul edilen maarif kanunu ile eÄŸitim hizmetleri ve müfredatı çaÄŸdaÅŸ ve laik hale getirilmiÅŸtir.
* 1928’de anayasa’dan “Türkiye Cumhuriyetinin resmi dini islamdır” maddesi çıkarılarak, anayasanın dini konulardaki baÄŸlayıcılığı sona ermiÅŸ ve anayasa laikleÅŸtirilmiÅŸtir.
* 1937’de Atatürk’ün altı temel ilkesinin anayasaya girmesiyle “laiklik ilkesi” de anayasaya girmiÅŸtir.