Tefsir Okumadan Kuranı Doğru Anlamak Mümkün Olur mu?
|TEFSİR OKUMADAN KUR’AN-I DOÄžRU ANLAMAK MÜMKÜN OLUR MU?
Kur’an-ı Kerim, mealinden okunarak anlaşılabilir. ancak bazı ayetlerin ifade ettiÄŸi manaları tam olarak anlamak için daha geniÅŸ bilgilere ihtiyaç vardır. Kur’an ayetlerini doÄŸru anlamak için ayetin ne zaman, nasıl bir ortamda ve hangi olay sebebiyle indirildiÄŸini çok iyi bilmek gerekir. Tefsir ilmi ayetler hakkında detaylı bilgi toplayarak tüm ayrıntıları ele almaya çalışır.
Kur’an-ı Kerim’in ilk tefsiri Hz. Muhammed tarafından yapılmıştır. Sahabe efendilerimiz kendi ana dilinde inen Kur’an ayetlerini rahatlıkla anlayabiliyordu. Buna raÄŸmen anlayamadıkları meseleleri Peygamberimize sorarak öğreniyorlardı. Peygamberimizin bu açıklamaları tefsir biliminin ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır.
GeliÅŸen yeni ÅŸartlar dini konularda cevaplanması gereken soruları da beraberinde getirmektedir. Tefsir ilminin bir amacı da Kur’an ayetlerinden evrensel ilkeler çıkararak asrın ihtiyaçlarına yeni bakış açıları geliÅŸtirmektir.
Tefsir yapabilmek için Arap dilini ve özelliklerini çok iyi bilmek gerekir. Ayetlerin iniÅŸ sebeplerini, diÄŸer İslami ilimleri ve Kur’an’ın indirildiÄŸi dönemin sosyal, kültürel ÅŸartlarını iyi bilmek gerekir.
Kur’an-ı Kerim evrensel bir kitaptır. Müslümanlar her asırda dini konularda yeni problemlerle karşılaÅŸmaktadır. Müfessirler karşılaşılan bu problemlere yeni yaklaşımlarla, Kur’an’dan çözüm üretmeye çalışmışlardır. Bu ÅŸekilde Kur’an indirildiÄŸi dönemle sınırlı kalmamış, her çaÄŸa ışık tutmuÅŸtur.