Sohbet Ya da Söyleşi Nedir?

Sohbet Ya da Söyleşi Nedir?,Sohbet Ya da Söyleşi Hakkında Bilgi,Sohbet Ya da Söyleşi Tanımı Nedir,Sohbet Ya da Söyleşi Anlamı,Sohbet

Sohbet Ya da Söyleşi Nedir?

SOHBET(SÖYLEŞI):

Kişilerin herhangi bir konudaki görüşlerini,konuşma havasında,içten bir dille anlattıkları yazılara sohbet(söyleşi) denir.

Söyleşi yazılarının en belirgin özelliği,yazarın okuyucuyla sürekli diyalog içinde olmasıdır. Söyleşilerde,sanki yazarla okuyucu karşı karşıya oturmuşlar da konuşuyorlarmış gibi hava vardir. Bu hava,genellikle devrik cümlelerle ve soru cümleleriyle yaratılır. Yazar,okuyucuya bir takim sorular yöneltir,yanıtlarını da yine kendi verir.

Söyleşilerde gerektikçe atasözlerinden,özdeyişlerden ve güldürücü fikralardan da yararlanılır. Bu tür yazılarda içten ve açık bir anlatım vardir. Konunun derinliğine fazla inilmez. Söyleşi de fıkra ve makale gibi gazete ve dergi yazısıdır.

HOŞGÖRÜ

Hoşgörür olmak ne demektir? Hoşgörür olmak, düşüncelere, “ Boş ver” diye aldırış etmemek değildir. Böyle bir ilgisizlik insana yakışmaz. Hoş görür olmak, bize seslenen kimsenin söylediklerini bir takim ön yargılara dayanarak tartışmadan geri çevirmek değil,söylenenleri dikkatle dinleyip tarafsız bir görüşle inceledikten sonra yargıya varmaktir.

Başkasının düşüncelerini incelemeden neden geri çevirelim? Neden bu düşünceleri küçümsemeyle karşilayalim? Onlari savunmak olanak dişi midir? Biraz olsun gerçek payı yok mudur bu sözlerde? Bize bunlari söyleyen hiç mi kafa yormadı acaba?

İnsanların beğenileri birbirine uymaz.O belki kırmızıdan hoşlanır,siz yeşili seviyorsunuzdur.O belki Wagner’ın müziğini beğeniyor,siz Mozart’ı yeğliyorsunuzdur.Beğenileri sizinkine uymuyor diye,onu beğenisizlikle , kabalıkla mı suçlayacaksınız?Ona kızacak mısınız?Onun da sizin de beğendiğiniz şeyleri yansız olarak değerlendirmelisiniz.

İşte düşünce alanında da böyledir.Bütün düşünceleri ve varsayımları bize göre ve bazı yönleriyle savunmak olanağı vardır.Bunun için size seslenen kimsenin düşüncelerini öyle anlayıp dinlemeden geri çevirmeye kalkışmayınız.Onları inceleyiniz.Bakalım ne yenilikler bulacaksınız.Doğal olarak, bütün insanların düşüncelerinde olduğu gibi,iyi ve kötü yönler görecek,doğru ve yanlış noktalar bulacaksınız.

Öyleyse doğru bulduklarınızı açıkça belirtiniz,geri kalanları da güler yüzle tartışınız.Kanıtlarınızı ortaya koyunuz ; fakat karşı tarafın kanıtlarını da dinleyiniz.Mantık kurallarına uyarak yargılayınız, duygularınıza kapılarak değil.Konuşma,tartışma alanında,bundan başka her türlü kural dürüstlüğe aykırıdır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir