Sağlıklı Beslenme İçin Nelerden Uzak Durmalıyız
|Sağlıklı Beslenme İçin Nelerden Uzak Durmalıyız
Peki sağlıklı beslenmek için ne yapmalı nelere dikkat etmeli neler yemeliyiz?
Besinlerin seçimi, satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasının tek tek önem verilmesi gereken konular olduğu ve özellikle ev hanımlarına bu konularda büyük görevler düştüğü belirtildi.
Uzmanlar, beslenmek için ilk aşamanın besin satın almak olduğunu ve bu aşamada tasarrufun da önemli yer tuttuğunu ifade etti. Bunun için alışverişe çıkmadan önce besinler için bir liste yapılması, günlük, haftalık ve aylık satın alınacak besinlerin tespit edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, beslenmenin ilk aşaması olan alışverişle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Piyasa araÅŸtırması yapılmalı, besleyici deÄŸeri yüksek, fiyatı ucuz olanı alınmalı. İnsanların saÄŸlıklı olmasında tüketilen yiyeceklerin tazeliÄŸi ve kalitesi çok önemlidir. SaÄŸlıklı beslenmek için doÄŸal ve taze besinler tercih edilmeli. Güvenli gıda seçmeli. Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalı. SaflaÅŸtırılmamış, zenginleÅŸtirilmiÅŸ tahıl ürünleri seçilmeli, mümkün olduÄŸunca yaÄŸ içeriÄŸi az olan besinler tercih edilmeli. Kırmızı et yerine tavuk veya balık seçilmeli. Daha az tuz içeren besinler tüketilmeli, hazır meyve suları, gazoz, kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmeli. SaÄŸlam, zedelenmemiÅŸ, bozuk, küflü ve çürük olmayan gıdalar seçilmeli, çürüyen kısımlarda oluÅŸan mantar ve bakteriler insana zarar verir. Alınacak etler, taze ve yaÄŸsız olmalı, üzerinde kontrol damgası bulunmalı. Meyve ve sebzeler, mevsimlik ve taze olmalı, içinde çamur, toz, yabancı ot olmamalı. Kuru baklagiller; o yılın mahsulü olmalı, içinde yabancı madde olmamalı. Patates alırken; yarık, çatlak, çok kirli, çok küçük, yeÅŸillenmiÅŸ, çimlenmiÅŸ olmayan, düzgün olan seçilmeli. Tahıllar; yeni mahsul olmalı, içinde yabancı madde olmamalıdır.
Peki Uzak Durmamız Gerekenler Nelerdir?
* Yemek ya da atıştırmalıkları esgeçmek.
* Kızartılmış ya da yağ miktarı yüksek olan diğer yiyeceklerden yemek (patates kızarması, soğan halkaları, kızarmış balık, vb.)
* Patates cipsi yemek
*Sos ve çeşni yemek
* Bira, şarap, alkol, soda ya da tatlandırılmış içecekler içmek
* Eklenen şekeri tüketmek (kahvede, çayda, gevrekte, vb.)
* Beyaz ekmek ve kraker yemek