RK Nedir? Ne Demek? Rekabet Kurumunun Görevleri ve Yetkileri
|Rekabet Kurumu Ne İş Yapar?, RK Ne Demek?, Rk Nedir? Ne İş Yapar?, Rekabet Kurumunun Görevleri, Rekabet Kurumunun Sorumlulukları, Rekabet Kurumunun Yükümlülükleri, Rekabet Kurumunun Amacı Nedir?, Rekabet Kurumu Neyi Sağlamaya Çalışır?, Rekabet Kurumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Rekabet Kurumu, RK’nın Görevleri ve Yetkileri
RK Nedir? Ne Demek? Rekabet Kurumunun Görevleri ve Yetkileri
Rekabet Kurumu (RK)
♦ Mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren veya bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün rekabeti bozacak ve azaltacak hukuki işlemler ve davranışa yönelik tedbirleri almak amacıyla kuruldu.
♦ İlişkisi olduğu bakanlık Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır.
♦ TMSF tarafından yapılan ihaleler Rekabet Kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
♦ Rekabet Kurumu’nun amacı, piyasalarda rekabetin sağlanması ve korunmasıdır. Söz konusu amaca ulaşmak için Rekabet Kurumu; Ayrıntılı olarak düzenlenmiş inceleme ve soruşturma süreçleri sonucunda piyasadaki rekabeti bozan, engelleyen ya da kısıtlayan te- şebbüsleri cezalandırmakta,
♦ Rekabet kurallarıyla çatışmakla birlikte ekonomiye katkısı bulunan, tüketicilere yarar sağlayan anlaşmalara muafiyet tanımakta, bu tür an- laşmalar için ikincil düzenlemeler yapmakta,
♦ Belirli bir büyüklüğün üzerindeki birleşme. devralma ve ortak girişimleri inceleyerek piyasalarda tekelleşmenin önüne geçmekte.
♦ Özelleştirme aşamasında kamu teşebbüslerinin özel sektöre devrini de incelemekte ve özelleştirme yoluyla devletin ekonomideki etkinliği azaltılırken kamunun terk ettiği alanlarda tekelleşmeye engel olmakta.
♦ Piyasalardaki rekabeti olumsuz yönde etkileyecek ya da kısıtlayacak nitelikteki çeşitli kanunlar ve düzenlemelerle ilgili olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına görüşler göndererek piyasalarda rekabet koşullarının hakim kılınmasını sağlamaktadır.
♦ Bu çerçevede Rekabet Kurumu’nun esas görevi Kanun’da kendisine verilen yetkileri kullanarak mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetçi sürecin tehdit edilmesini engellemektedir. Rekabetçi sürecin korunması yoluyla kaynakların etkin dağılımının sağlanması, toplumsal refahın arttırılması, Rekabet Kurumu’nun misyonunun temel dayanağını oluşturmaktadır.
♦ Sermaye Piyasası Kurulu, Bakanlar Kurulu Kararı ile atanan 7 üyeden oluşur.
♦ Kurulun başkan ve üyeleri resmi ve özel başka hiçbir görev alamazlar.
♦ İlişkisi ilgili devlet bakanlığıdır.
♦ Kurul başkanını Bakanlar Kurulu atar.
♦ Mali özerkliği olan kurulun bütün giderleri kendi gelirlerinden karşılanmaktadır.
♦ İlişkili olduğu bakanlık Maliye Bakanlığı’dır.
♦ Üyeleri ve başkanı Bakanlar Kurulu tarafından seçilir.