Ribozom Nedir? Hangi Hücrelerde Daha Fazladır?
|Ribozomlar Hangi Hücrelerde Daha Fazladır?, Ribozomlar Hangi Hücrelerde Sayıca Daha Fazladır?, Ribozomların Bazı Hücrelerde Sayıca Daha Fazla Olmasının Nedenleri, Ribozomlar Hangi Hücrelerde Sayıca Daha Fazladır? Nedeni Nedir?
Ribozom Nedir? Hangi Hücrelerde Daha Fazladır?
Değerli Ziyaretçilerimiz Sizlere Bu Yazımızda Ribozomların Bazı Hücrelerde Sayıca Daha Fazla Olmasının Nedenleri Hakkında Bilgi Vermeye Çalışacağız İyi Okumalar…
RİBOZOMLAR HANGİ HÜCRELERDE SAYICA DAHA FAZLADIR? NEDENİ NEDİR
Ribozom: Ribozomlar zarla çevrili olmayan organellerdir. Hücrede protein sentezini ribozomlar gerçekleştirir. Her ribozom RNA ve proteinlerden oluşmuş iki alt birime sahiptir. Bu iki alt birim protein sentezi sırasında birleşir, sentez bittiğinde ayrılır.
Diğer organellerin aksine ribozomlar hem prokaryot hem ökaryot hücrelerde bulunur. Ancak ökaryot ve prokaryot hücrelerde ribozomlar büyüklük ve yapı bakımından farklıdır. Ökaryot hücrelerdeki ribozomlar daha büyüktür. Ribozomu oluşturan RNA ve proteinler de bu iki hücre tipinde farklıdır.
Sayıları hücrenin özelliğine göre farklılık gösterir. Protein sentezinin yoğun olduğu hücrelerde sayıları fazladır. Ökaryot hücrelerde ribozomların bir kısmı sitoplazmada serbest olarak bulunurken bir kısmı endoplazmik retikulum üzerine tutunmuştur. Ayrıca mitokondri ve kloroplastlarda da organele özgü ribozomlar bulunur. Bu organellerdeki ribozomlar prokaryot hücrelerdeki ribozoma benzer.