Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Prostat nedir ?

Prostat, erkeklerde bulunan ve ergenlik çağından itibaren önemli işlevleri bulunan bir organdır. Vücutta kasık bölgesinde, iç kısımda mesanenin hemen altında yer alır. İdrarımızı vücuttan dışarı atılan kanalı sarmalamakla görevlidir. Boyut olarak bir cevizi andırır ve gayet önemli bir salgı bezi olma niteliğini taşır. Prostat bezi, her erkekte ergenlik çağına gelip hormonlar harekete geçtikten sonra çalışmaya başlar. Gençlik döneminde gayet aktif şekilde çalışmaya devam etse de 35 yaşlarından sonra bir duraklama dönemine girer. İşlevleri yavaşlar, daha yavaş çalışmaya başlar. Bahsettiğimiz bu işlevler, erkeklik sıvısı olan meninin cinsel boşalma sırasında dışarıya fışkırmasına yardımcı olmasıdır. Bunun yanında iç kısımda meninin yapısını oluşturan meni sıvısını da prostat oluşturur. Prostatın ürettiği bu sıvıların  içeriği yüksek oranda çinko içermektedir. Vücudumuzda çinko eksikliği yaşandığı takdirde prostat bezimizin de çalışma prensibinde eksiklikler meydana gelecektir. 40’lı yaşlara gelindiğinde, her yaş alımında prostat içeride biraz daha büyümeye başlar. 50’li yaşlarda ise prostat büyümesi her 100 erkekten 50’sinde görülebilmektedir. Buna tıp dilinde ”iyi huylu prostat büyümesi (BPH)’‘ adı verilir. Halk arasında genel olarak ”prostatım var” cümlesiyle ifade edilmektedir. Prostat büyümesi kimi zaman ilaçlarla tedavi altına alınmaya çalışılır, hastalığın mühimmiyetine göre de kişinin ameliyat olması gerekebilir. Tüm bu tıbbi yöntemlerin yanında tedavi süreci için uygulanabilecek bitkisel çözümler vardır. Bazı yiyecekler ve karışımlar prostatın yarattığı sıkıntıları geciktirmekte ve ağrı vs. gibi durumlara iyi gelmektedir.

Prostata iyi gelen yiyecekler ve bitkiler

Prostat rahatsızlığı için kullanılabilecek bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka tedavi sürecini yürüttüğünüz doktorunuza başvurmanız gereklidir. Bu ürünler genel olarak yiyecek olarak bulunabileceği gibi kapsül şeklinde ilaçlarla da piyasaya sürülmektedir. Alacağınız bu kapsülleri kaç günlük süreçlerle kullanabileceğiniz, içindeki ürünlerin yan etkilerinin olup olmadığı, prostat hastalığınızın bulunduğu seviye için uygun olup olmadığı doktorunuzun kararından geçtikten sonra bu ürünler kullanılmaya başlanmalıdır.

Isırgan otu kökü : Isırgan otu kökünün prostat büyümesini yavaşlattığı iddia edilmektedir. Tam olarak irileşmiş prostatı tamamen küçültmese de en azından kullanmaya başladığınız süreçten sonra daha da büyümeye yol açacak hücrelerin oluşumunu yavaşlatmaktadır. Bu ürün eczanelerde tablet ve ya kapsül olarak satılabilmektedir.

Cüce palmiye (Saw Palmetto) : Palmiye ağacının türlerinden biri olan cüce palmiye, prostat tedavisinde kullanılacak doğal ürünlerden bir tanesidir. İlaç sektöründe kapsül şeklinde yer alan cüce palmiye bitkisinin özü, ABD gibi büyük ülkelerde prostat tedavisi için kullanılan en revaçta olan ürünlerden biridir. Bu ürünle alakalı yapılan araştırmalarda, ilerleyen prostat hastalıkları için çok iyi bir çözüm seçeneği olmadığı kanıtlanmış ancak başlangıç seviyesindeki prostat hastalıkları için geç kalınmamış bir süreçte olunduğundan tedavi etkisi görülebilmektedir. Prostat hastalığı bulunan erkeklerin en çok şikayet ettikleri gece saatlerinde çok sık tuvalete çıkma isteğini azalttığı söylenmektedir.

Kızıl yonca ve soya : Kadınların menopoz belirtilerinde doğal tedavi edici olarak da kullanılabilen kızıl yonca içeriği, aynı şekilde erkeklerin prostat sorunları için de kullanılabilmektedir. İçeriğindeki ”isaflavon esktresi”, prostatın büyümesiyle alakalı sorunlarda çok iyi etkiler sağlamaktadır. Aynı şekilde prostatı hafifletecek içerikler olan C vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi içerikleri de içerdiğinden hastalık için çok yararlı bir ek besin olma özelliği taşır. Kızıl yoncada bulunan bu içeriklerin aynısı soyada da bulunduğundan, soyanın da aynı şekilde prostata çok iyi geldiği aşikardır.

Afrika ağacı kabuğu (Pygeum Africanum kabuğu) : Afrika’da çok sık görülebilen bir ağacın kabuğundan elde edilen bu öz, prostat hastalığı için son derece tedavi edici bir bitkisel özdür. Tek başına idrar sıklığı ya da idrarın yavaş çıkışı gibi sorunları tedavi etmede kullanılan Pygeum özü, başka bitkisel içeriklerle karıştırılıp kullanıldığında da aynı tedavi edici etkiyi yaratabilmektedir.

Çinko : Çinko eksikliğinin prostat hastalığının riskini arttırdığı ve hali hazırda prostat hastalığı yaşayan erkeklerin prostat kanseri olma ihtimali düşünüldüğünde bu durum için vücudun ihtiyacı olan en önemli maddelerden biri de kuşkusuz ki çinkodur. Çinko eksikliği yaşamamak için prostat rahatsızlığı bulunan erkeklerin bol bol kabuklu deniz ürünleri, fındık, baklagiller ve süt gibi çinko içeren ürünleri tüketmesi gerekmektedir.

Sebzeler : Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin prostat kanseri riskinden koruduğu söylendiğinden prostatlı erkeklerin mutlaka brokoli, ıspanak, yeşil biber vb. sebzeleri tüketmesi gerekmektedir.

Meyveler : Farklı sebzelerden aldığımız vitaminler, bizi her türlü hastalıktan bir nebze koruyabildiği gibi prostat hastalığı için de koruyucu kalkan oluşturup prostatın kansere doğru ilerlemesine engel olmaya çalışmaktadır. Bu meyvelerle vücudumuza giren enzimler bağışıklık sistemimizi de güçlendirir ve vücudumuzdaki olası hastalıklara engel olmaya çalışır. Prostat açısından vücuttan atılması gereken antioksidanları atabilmemize katkı sağlayan turunçgiller, karpuz, kavun, çilek, erik, kivi vb. meyveler mutlaka tüketilmelidir.

Selenyum: Prostat hastalığının kansere dönüşmesini önleyen selenyum enzimi; sebze, meyve, tavuk ürünleri (yumurta), sarımsak ve deniz ürünleri gibi pek çok üründe bulunmaktadır. Mutlaka selenyum içeren ürünlerden kullanarak hastalığın kanser riskini önlememiz gerekmektedir.

Meyve, sebze, deniz ürünleri, sarımsak, yumuarta tarzı besınlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin %50 gibi bir oranda azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucunda yer almıştır. Yaşla birlikte azalan selenyum miktarı selenyum içeren gıdaların tüketimi ile arttırılabilir.

Prostat Tedavi Süreci
Prostat Tedavi Süreci

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir