Projektör Nedir Ne İşe Yarar?

Projektör Nedir Ne İşe Yarar?,Projektör Nedir,Projektör Ne İşe Yarar?,Projektör Nedir Hakkında Bilgi,Projektör Faydaları,Projektör

Projektör Nedir?, Projektör Ne İşe Yarar?

Yüz yüze birlikte çalışmalarda yaygın olarak kullanılan büro araçlarından biri de projektördür. Projektörler küçük ya da büyük gruplara yapılan sunuşlar için kullanılan araçlardır. Projektör; bilgisayar, video, CD veya DVD oynatıcısı gibi kaynaklardan aldığı sinyalleri çok daha büyük bir ölçekte bir perdeye ya da duvara yansıtır. Böylelikle görüntü herkes tarafından görülebilir. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler, yukarıda sözü edilen analog modellerin yanında dijital projektörlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Dijital projektörler, film gibi hareketli resimlerin yansıtılması için daha uygundur. Likit kristal (LCD) modeller ise sabit görüntü ve verilerin yansıtılması için daha elverişlidir. Bu iki tür arasında parlaklık ve ömür açısından da farklılık olabilir.

Projektörlerin en kritik özelliklerinden birisi ışık gücü kapasitedir. Işık gücü ne kadar yüksek olursa görüntünün daha uzağa yansıtılması mümkün olacaktır. Işık parlaklığını ölçmek üzere lümen birimi kullanılır.

Projektörlerin değerlendirilmesinde kullanılan önemli ölçütler şunlardır:

Kontrast oranı: Beyaz ve siyah görüntünün birbirine olan orantısıdır. Yüksek kontrast değeri olan ürünlerde renkler daha canlı görünür.

Işık parlaklığı: Projeksiyon makinesinin kullanıldığı ortamlar nispeten aydınlıksa daha fazla ışık parlaklığına ihtiyaç duyulacaktır. Küçük toplantı salonları için en az 1000 ANSI lümenlik projektörler uygundur. Daha büyük salonlar için 2000-3000 lümen ışık parlaklığına sahip projektörler tercih edilmelidir. Ancak projektörlerin fiyatlarının ışık parlaklığıyla birlikte arttığını göz önünde tutmak gereklidir.

Çözünürlük: Arzu edilen en alt standart 800 x 600 piksel çözünürlüktür. Projektörler bilgisayarın sahip olduğu çözünürlükten daha aşağı ve yukarı çözünürlükte görüntü yansıtabilir ancak en iyi sonuçlar, projektör bilgisayarın sahip olduğu çözünürlüğe ayarlandığında elde edilmektedir. Daha yüksek çözünürlüğe sahip bilgisayarlar (1024 x 768 veya fazlası) için daha büyük çözünürlüğe sahip projektörler kullanılmalıdır. Ancak projektörlerin fiyatları çözünürlükteki artışa koşut olarak yükselmektedir.

Projeksiyon çözünürlüğü: Projektörlerin, bilgisayarın çözünürlüğünden başka bir de kendi çözünürlük değerleri vardır. Projektörler kendi çözünürlükleri ile birlikte alt veya üst çözünürlükleri de kendi çözünürlükleri içerisinde sıkıştırarak veya yayarak gösterebilirler. Örneğin 1024 x 768 çözünürlüğe sahip bir projektör, eğer bilgisayarın çözünürlüğü daha büyükse (örneğin 1280 x 1024) görüntüleri sıkıştırarak yansıtacak, eğer bilgisayarın çözünürlüğü daha küçükse (örneğin 640 x 480) görüntüleri yayarak yansıtacaktır. Ancak, bu tür görüntüler gerçek çözünürlük kadar net görüntü vermezler. Bu nedenle, kullandığınız bilgisayar ekran çözünürlüğüne göre bir projeksiyon cihazı kullanmanız gerekmektedir.

Perspektif düzeltme: Projektörün perde karşısına orantılı yerleştirilmemesinden kaynaklan perspektif bozulmalarını önlemek için kullanılan optik kaydırma özelliğidir.

Lamba ömrü: En az 2000 saat ömre sahip lambalar tercih edilmelidir. Bundan başka yedek lambaların maliyeti de dikkate alınmalıdır.

Gürültü seviyesi: Sunuş sırasında yapılan konuşmaların eksiksiz duyulması ve dikkatin dağılmaması için projektörün fanının düşük gürültü seviyesine sahip olması tercih edilmelidir.

Büyütme/küçültme özelliği: Projektörün konumunu değiştirmeden ekrana yansıyan görüntünün boyutlarını değiştirme özelliğidir.

Depolama özelliği: Bazı projektörler bellek kartları, CD, disket vb. veri depolama araçlarındaki bilgileri yüklemek için uygun yuvalara sahiptir ve bir bilgisayara gereksinim duymadan sunuş gerçekleştirilebilir.

Dijital büyütme: Görüntüdeki istenilen alanı büyütmeyi sağlayan bu özellik bazı sunuşlar için gerekli olabilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir