Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım Kitabının Analitik İncelenmesi

Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım Kitabının Analitik İncelenmesi,Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım Kitabı

Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım Kitabının Analitik İncelenmesi

KİTAP ANALİZ FORMU

1. Analizi Yapılacak Kitabın:
a. Adı: Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum, Ağladım
b. Yazarı: Paulo Coelha
c. Tercüme Eser İse Çevirmeni: Aykut Derman
d. Yayınevi: Can Yayınları
e. Yayın Yılı: 1997

2. KAYNAK İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME

a. Yazar: Paula Coelho
Rio de Janeiro’da doğdu.Roman yazarlığına başlamadan önce, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve sevilen bir şarkı sözü yazarıydı. Coelho , gençliğinde bir hippiydi. 1986 yılında Hristiyanların, Batı Avrupa’dan başlayıp İspanya’da Santiago da Compastela kentinde sona eren geleneksel hac yolculuğunu yaptı; bu deneyimini 1987 yılında yayınladığı The Planimage (Hac) adlı kitabında anlattı. 1988 yılında yayınlanan ikinci kitabı Simyacı (O Alquimista) Coelho’yu en çok okunan çağdaş yazarlardan biri yaptı. Öteki kitapları; Brida , Valkürler ve son yazdığı Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum, Ağladım (Na Margem Do Rio Piedra En Senteie Chorei) dır.Simyacı, 42 ülkede yayınlandı, 26 dile çevrildi. Bu kitap, coelho’yu Gabriel Garcia Marquez’in arkasından en çok okunan Latin Amerikalı yazarlardan biri konumuna getirdi.
c. Yayınevi: Can Yayınları
Can Yayınları LTD. ŞTİ. Hayriye Caddesi No : 2 80060 Galatasaray, İstanbul Telefon: 0212 252 56 75
252 59 89 Fax: 252 72 33

a. Kitap dini konu üzerine ve roman türünde yazılmıştır.
b. Kitap 212 sayfa , 2. basım ve 1. kalitedir. 1997 yılında basılmıştır.
c. Kitap 7.300.000 Lira’dan satılmaktadır.

4. İÇERİK İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME

a. Kitabın İçerik ve Üslubunun Propaganda Teknikleri Açısından Değerlendirilmesi:
1. Kitap propaganda maksadıyla yazılmıştır. Kitapta beşeri aşk ile ilahi aşk arasında kalan roman kahramanının bu ikilem içinde kalışı ve bir arayış içine girmesi ve buna okuyucu da ortak ettiğini görmekteyiz. Bunu son derece başarılı yapmaktadır. Okuyucunun dini anlamda kendini sorgulamasını neden oluyor ve bu şekilde kişilik karmaşasına düşürüyor. Kitaba İncil’den bir bölümle başlıyor (Luka, VII , 35) ve daha sonra Hristiyanlıkla ilgili öğeleri (Meryam Ana, Kilise, Manastır, İsa…) kitabın genelinde kullanıyor.
2. Kitap, propaganda maksatlı hazırlanmıştır. Yazar bu şekilde kendi inanç ve görüşlerini belirterek, kendisine yandaş topluyor ve dinini benimsetmeye çalışıyor.
b. Kitapta İncelenen Konular:
1. Konu – 1 Kitabın konusu bir tutkunun , bir aşkın öyküsü. Öyle bir aşk ki , iki insan arasındaki tutku, giderek bir sonsuzluk tutkusuna dönüşüyor.
c. Kitapta İncelenen Temalar
1. Konu 1’de işlenen temalarRomanda işlenen düşünce ruhani yaşamın sevgiden başka bir şey olmadığını, aşkın Tanrı’nın varlığını fark etmenin bir yolu olduğu işleniyor.(?)

5. HEDEF TOPLUM İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME:

Etkilenmek İstenen Hedef Kitle Kategorileri
Genel: Kitap daha çok toplumun genelini hedef alıyor gibi gözükse bile daha çok lise ve üniversite (17-23 yaşları arası) öğrencilerini hedeflemektedir.

6. ETKİ İLE İLGİLİ BİLGİLER:

a. Propagandanın Hedeflenen Gruplar Veya Kitleler Üzerindeki Muhtemel Etkisi:
1. Propagandanın Genel Etki Analizi:
a Dost: Dost siyasi gruplar üzerinde memnun edici ve doyurucu bir etki yapması muhtemeldir.
b: Düşman: Düşman grupların tepkisini alabilir ve onları tahrik edebilir.
c. Tarafsız: Tarafsız grupları teşvik edici ve yönlendirici etkisi olabilir.

7. ANALİZİ YAPANIN KİTAP HAKKINDAKİ GENEL KANAATİ:

Bu kitap kişilik gelişimini tamamlayamamış ve dini açıdan doyuma ulaşmamış insanların yönlendirilmesinde kullanılabilir. Kitapta kullanılan tekniklerin , kişileri olumlu ve olumsuz ne kadar ve ne derece etkileyebileceği konusunda gözlem yapmak amacıyla tekrar incelenebilir. Burada kullanılan yöntem ve tekniklerden diğer alanlarda da kullanılabilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir