Peygamberler Şehri Şanlıurfa
|
Şanlıurfa Hakkında Bilgi, Şanlıurfanın tarihi, şanlı urfa ile ilgili kısa bilgi, şanlı urfaya nasıl gidilir, şanlıurfa hakkında bilinmesi gerekenler, geçmişten günümüze şanlıurfa, şanlıurfa
Peygamberler şehri Şanlıurfa
Bazı tarihçilere göre Şanlıurfa, Nuh tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden bir tanesidir. Adem Peygamberin cennetten kovulduktan sonra burada çiftçilik yaptığına, Hazreti Isa’nın mendilinin buralarda kaybolduğuna inanılır. Tek tanrı inancı da İbrahim Peygamberle bu civarda başlamıştır. Eyüp, Elyasa ve Şu- ayip peygamberler de bu coğrafyada yaşamıştır. Kısacası Şanlıurfa üç semavi din için de dünyanın kutsal bir köşesidir.
Şehrin adının Süryanice bir kelime olan ve sulak anlamına gelen Urha’dan veya Arapça Ar- Ruha kelimesinden kaynaklandığı sanılıyor. MÖ 2000 başlarında bölgede yaşayan Hint-Avrupa kökenli topluluklardan sonra Hititler, Frigler, Persler bölgeye hâkim olur. MÖ 333 yılında Büyük İskender’in 3. Darius’u Issos Savaşı’nda yenmesinden sonra bölgede Helle- nistik dönem başlar. Büyük İskender’in ölümünden sonraki
Nasıl Gidilir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’ya büyük şehirlerimizden düzenli uçak seferleri vardır. Gaziantep, Adıyaman ve Mardin’le de komşu olan kente otobüs bağlantıları da kolay ve pratiktir.
paylaşımda Seleukoslar etkindir. MÖ 130 yılında Arami kabileleri tarafından başkenti Şanlıurfa olan Osrhoene (Abgar) Krallığı kurulur. Kalede bulunan ve halk arasında mancınık olarak söylenen çifte sütun bu krallık zamanında dikilmiştir. MS 3. yy.ın başında kral 9. Abgar zamanında Hıristiyanlık resmi din olarak kabul edilir ve şehir Edes- sa olarak adlandırılır. Romalılar ve Partlar arasında tampon görevi gören Osrhoene Krallığı, MS 244 yılına kadar bağımsız olarak varlığını sürdürür. MS 5. yy.da Süryani edebiyatının merkezi olan şehirde bir de teoloji okulu açılır.
Sonrasında Bizanslılar ve Iranlılar arasındaki savaşlarda harap olan şehirde MS 639 yılından itibaren Emeviler ve Ab- basiler ile Arap etkinliği yaşanır. MS 1071 Malazgirt Savaşı’nın ardından Selçuklular, 1146’da Haçlılar, 1182’de Selahâddin Eyyubi, 1244’de Timur bölgenin hâkimi olurlar. Safevilerden sonra da 16. yy.da Osmanlılar şehri ele geçirirler. Şehir, 1. Dünya Savaşı sonrasında kısa bir süre Fransızlara geçerse de Şanlı ekini hak eden bir direniş sonrasında bu işgal sona erecektir.
Şanlıurfa, tarihi, camileri, hanları, kutsal balıkları, isotu, mırras, puşisi ile Güneydoğu Anadolu’nun en ilginç noktalarından biridir.
Urfa Haçlı Kontluğu
MS 1095-1099 arasındaki 1. Haçlı Seferi sonrasında Haçlılar Kudüs’e girmeyi başarır. Sefere katılan krallardan Fransız Baudouin Urfa’yı ele geçirir ve burada 48 yıl hüküm sürecek Haçlı Kontluğunu kurar. Kralın, 1100 yılında Kudüs Kralı olmasıyla yerini yeğeni alır. Aralıksız süren savaşlar neticesinde iyice yoksullaşan kent 1144 yılında Zengilerin eline geçecek, 1183 yılından sonra da Haçlı Krallığı tamamen sona erecektir.
NemrutTahtı -DerYakup Kilisesi
Şanlıurfa Kalesi’nin batısında bulunan Der Yakup Kilisesi, Hıristiyanlığın doğuşundan sonra Anadolu’da yaptırılmış ilk kiliselerdendir. MS 38 yılında Hıristiyanlığa geçen Süryaniler tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Buraya Nemrut’un Mezarı, Apgar’ın adları da verilmiştir. Süryaniler ise Deyro D’Nafşatho yani Ruhların Manastırı olarak isimlendirmiştir.