Otomobil fren sistemi nasıl çalışır?

Fren Sistemleri
Fren Sistemleri

Otomobil fren sistemi nasıl çalışır?

Otomobillerde fren sistemi sayesinde güvenli yol almaktayız. İlk otomobillerden günümüze kadar fren sistemleri hızlı bir gelişim yaşamıştır. Modern araçlarımızın tamamında disk fren sistemi kullanılmaktadır. İşte, otomobil fren sistemi nasıl çalışır?

Aslında bir araç içindeki frenler, kinetik enerjiyi, ısı enerjisine çeviren enerji değişim araçlarıdır. Fren sistemi çok kuvvetli basınç uygulayan durdurma kuvvetidir. Frene bastığınızda, motor tarafından ilave güç uygulanır.

Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Fren sistemi nasıl çalışır ?

Fren sisteminin ana kumandası, direksiyon ile aynı hizadadır ve fren pedallarına bağlıdır. Ayağınızla frene bastığınızda mekanik olan ayak basıncını, hidrolik basınca çevirir. Fren boruları, fren hortumları her bir tekerlekte olan fren silindirlerine bağlıdır. Ön balatalar, arka balatalar, ön fren disklerine sürtünmeye başlar ve sürtünme kuvveti aracı yavaşlatır. Özetle, arcın fren sistemi basit manada böyle çalışmaktadır.

Son teknoloji ile fren sistemleri günümüzde, ön frenlere yerleşen diskler arka kampanalar da da kullanılmaya başlamıştır. Böylece performans arttırılmış ve güvenli sistemler oluşmuştur. Güvenden kasit, eski sistemlerde olan kampanaların çok ısınmalarıdır. Disk sistemli fren mekanizmalarında sürtünmeden doğan ısı çabuk soğumaktadır.

Bir araç içinde olan disk frenler, kaliper, piston, balata, disk ve bağlantı elemanlarından oluşur. Araç içinde fren pedalına basıldığında hidrolik sıvı hızla boruya geçer. Sıvı sıkıştırılmadığından basınç ile kaliperlerin arasındaki balata pistonuna iletilir. Piston bu hareket ile yer değiştirmek zorunda kalır. Balatalar ve disk sıkılmaya başlanır frenlemenin sürtünme enerjisi başlamış olur. Bu sürtünme çok yüksek ve kuvvetlidir. Araç yavaşlamaya başlar ve durur. Disk sistemli frenler en güvenilir sistemlerdir. Çünkü ısınmaya karşı iç kısımda hava kanalları vardır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir