Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi Ve Uç BeyliÄŸi

Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi Ve Uç BeyliÄŸi,Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi Ve Uç BeyliÄŸi Hakkında Bilgi,Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi

osman bey
Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi Ve Uç BeyliÄŸi

Osman Bey’in Oymak ReisliÄŸi Ve Uç BeyliÄŸi

ErtuÄŸrul Bey’in ölümünden sonra Kayı boyunun başına küçük oÄŸlu Osman Bey geçti. Osman Bey’in elindeki yerlerin kuzeydoÄŸusunda, Sakarya’dan Paflagonya’ya dek uzanan bölgede hüküm süren Umur Bey OÄŸulları ve güneyinde Germiyan BeyliÄŸi bulunuyordu. Yayılma hareketi sırasında Osman Bey’in silah arkadaşı olarak Samsa ÇavuÅŸ, konuralp, Akçakoca, Aykutalp, Gazi Abdurrahman gibi ayrı ayrı aÅŸiret beyleri de onun yönetimi altında birlikte çalışıyorlardı.

Osman Bey’in etkinliÄŸi sırasında Anadolu’da Ahilik ve Babailik gibi iki önemli tarikat vardı. Osman Bey, EskiÅŸehir yöresinde İtburnu’nda tekkesi bulunan Ahi reislerinden Åžeyh Edebali’nin kızı Malhon Hatun‘la evlenerek, Ahilerin örgütlenme ve saygınlığından yararlanabilmeyi saÄŸladı. Kimi kaynaklara göre, Osman Bey, babasından sonra Söğüt ve yöresinin kendisine verildiÄŸine iliÅŸkin Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Mesut‘dan 1284’te ferman aldı. Böylelikle Osman Bey, Boy beyliÄŸinden Uç beyliÄŸine geçti.

Osman Bey, ilk olarak komÅŸusu Rum beylerinden İnegöl beyiyle çarpıştıysa da baÅŸarılı olamadı. Bundan sonra yine İnegöl beyi ve baÄŸlaşığı Karacahisar beyiyle Domaniç dolaylarında savaÅŸan Osman Bey, bu kez savaÅŸtan yenilgiyle çıktı (1287 ya da 1288). Osman Bey 1291’de EskiÅŸehir yakınında Karacahisar’ı aldı ve Sakarya Ovası’nda Sorkun, Taraklı, Göynük’e akınlar yaptı. 1299’da Bilecik ve İnegöl kalesini ele geçirdi. Aynı yıl Anadolu Selçuklu Devleti tahtının boÅŸ kaldığı bir zamanda bağımsızlığını ilan etti. Bununla birlikte bu tarihin 1289, 1296, 1297 ve 1300 yılları olduÄŸu da kabul edilir. Osman Bey ve kuvvetleri daha sonra YeniÅŸehir yakınlarındaki Köprühisar’ı aldı. Buradan İznik üzerine yürünerek İznik Kalesi kuÅŸatıldıysa da, Bizans güçlerinin harekete geçtiÄŸi duyulunca kuÅŸatma kaldırıldı. Ancak İznik’in ele geçirilmesi yolunda bir adım olmak üzere YeniÅŸehir adıyla bir Türk kenti kuruldu ve burası karargah yapıldı(1301).

Osman Bey, eski bir OÄŸuz geleneÄŸine uyarak ele geçirilen yerleri KardeÅŸi, OÄŸulları ve silah arkadaÅŸlarına dirlik olarak verdi. KardeÅŸi Gündüz Bey‘e EskiÅŸehir, oÄŸlu Orhan Bey‘e Sultanönü’nü (Karacahisar), Hasan Alp‘e Yarhisar’ı, Turgut Alp‘e ise İnegöl bölgesini verdi.

Osman Gazi ile arkadaÅŸlarının baÅŸarıları, Rum beylerini ve Bizans İmparatorunu harekete geçirdir. Bursa Tekfuru’nun önderliÄŸinde Atranos (Orhaneli), Kestel, Kita Tekfurları birleÅŸtiler. Bizans da Muzalon komutasında 2.000 kadar yardımcı kuvvet gönderdi. Osmanlı güçleri bu birleÅŸik orduyu Koyunhisar ya da Dinboz denilen yerde yenilgiye uÄŸrattı (1302 ya da 1306). Bu baÅŸarının ardından Bursa’nın batısındaki Kite alındı. Ulubat Gölü kıyısına dek ilerleyen Osmanlı güçleri 1308’de Karacahisar’ı (Trikokiya) alarak İznik üstündeki baskılarını arttırdılar. Öte yandan Bursa’nın sarılmakta olduÄŸunu gören Bursa Tekfuru, aynı yıl Osman Bey’e baÅŸvurarak anlaÅŸmak istedi. Bursa’ya saldırmayacağına söz veren Osman Bey, bölgedeki fetihlerini sürdürdü. 1313’de Lefke (Osmaneli), Mekece, Akhisar, Geyve ve Gölpazarı yakınlarındaki Leblebici kaleleri ele geçirildi. 1315 tarihinden itibaren Bursa iyice kuÅŸatıldı ve kent yakınında iki kale yaptırıldı. 1320’den baÅŸlayarak beyliÄŸin yönetimini Osman Gazi’nin oÄŸlu Orhan Bey üstlendi.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir