Neden kilo alırız?
|Neden kilo alırız?,Kilo almanın nedenleri,Kilo Nedir,Kilo Almanın Sebepleri,Şişmanlığın başlıca nedeni,Şişmanlık nedenleri
Neden kilo alırız?
Şişmanlık, vücudumuzda aşırı yağ birikmesi nedeni ile olur. Fakat, ağırlığın fazla olması şişmanlık olarak kabul edilmez. Şişmanlık, vücutta sağlığı etkileyecek kadar yağın olması anlamına gelir. Obezite, bugün dünyamızın başlıca sorunudur.
Şişmanlığın başlıca nedeni anne ve babadan alınan genlerdir. Bunun dışında yaktığımızdan fazla gıda almak, hareketsizlik nedenleri arasındadır. Kalp, damar ve tansiyon hastalıklarına zemin oluşturan şişmanlık ömrü kısaltan bir hastalık olarak görülmektedir.
Neden kilo alırız?
Uzmanlar, yakabildiğimizden fazla gıda alımının şişmanlığa neden olduğunu söylüyor.
Kadınlarda menopoz dönemi ve emzirme dönemi en fazla kilo alınan dönemlerdir.
Tiroid bezi yetmezliği, böbrek üstü bezlerinin aşırı kortizol üretmesi, yumurtalıklarda oluşan polikistik over hastalığı, hormon bozuklukları başlıca kilo alma nedenleridir.
Anne ve babanın aşırı kilolu olması, şeker hastası bir anneden doğmak,
Alkol, depresyon, psikolojik sorunlar kilo almada etkendirler.
Hangi dönemlerde kilo alma riski vardır?
Gebelik, 5-7 yaş arası çocuklar, ergenlik, menopoz, erken erişkinlik, başarılı kilo verdikten sonra kilo alınır.
Şişmanlık nedenleri
Gensel şişmanlık ; anne ve babası şişman olan kişilerde şişmanlık daha sık oluşur. Anne ve babanın aşırı şişman olduğu çocuklarda %80, anne veya babanın şişman olduğu çocuklarda %40 oranında şişmanlık görülür. Bazı genetik sorunlar, kilo alımında önemli rol oynar.
Psikolojik sorunlar; Stres ve depresyon aşırı yeme isteği oluşturabilir. Bu hastalar, açlık krizleri ve gece yemek yeme,isteği duyarlar.
Kilo alımı sağlayan yeme bozuklukları ; Hızlı yemek yeme, az çiğneme, üzüntü durumunda yeme, tatlı krizleri, az su içmek, abur cubur alışkanlıkları kilo almayı kolaylaştırır.
Hormon bozuklukları ; tiroid bezi sorunları, insülin direnci, prolaktin hormon yüksekliği, kortizol fazlalığı, böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması kilo alımına neden olur.