Muz Yetiştirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Muz Yetiştirmek İçin Ne Yapmalıyız?,Muz Yetiştirmek İçin Toprak Nasıl olmalı,Muz Yetiştirmek İçin İklim Şartları Nasıldır

Muz Yetiştirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Muz Yetiştirmek İçin İklim Şartları Nasıldır?

Muz Yetiştirmek
Muz Yetiştirmek

Muz bitkisi dünyada tropikal iklim kuşaklarında yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde Akdeniz sahil kuşağında yetiştirilmektedir. Muz bitkisinin iklim ve toprak istekleri bu bölgemiz şartlarıyla uyum sağlamaktadır.

Muz bitkisi tropik iklim bitkisidir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde Toros dağları tarafından korunmuş ve dağların eteklerindeki mikro klima bölgelerde yetişmektedir. Muz bitkisinin başlıca iklim istekleri aşağıda verilmiştir:

  • Işık: Muz bitkisi yarı gölge ortamlardan hoşlanmaktadır. Meyve oluşurken güneş ışığına ulaşabilmek için yukarı doğru bükülür.
  • Sıcaklık: Muz bitkisinin yıl içerisinde aylık ortalama sıcaklık isteği yüksektir. Muz bitkisi aylık 26–27 °C sıcaklık ister. Muz yetiştiriciliğinde 15–16 °C’nin altındaki sıcaklıklarda gelişme gerilemekte, 2–3 °C’de muz soğuklardan etkilenmekte, 0 ºC ve altındaki sıcaklıklarda bitkinin üst kısmı ölmekte ve -4

°C’nin altında gövde ve toprak altı kısımları da ölmektedir. Kışa girerken meyve donmasın diye kese giydirilmesi gerekir.

  • Nem: Muz bitkisi yüksek nem oranına ihtiyaç duyar. Yetiştiricilikte nem %60 oranının altına düşmemelidir. Sera yetiştiriciliğinde nem oranı sera içerisinde yapay olarak elde edilmektedir. Nem oranını ölçmek ve ayarlamak amacıyla özellikle sera içerisine higrometreler yerleştirilmelidir.
  • Yağış: Muz bitkisi sulamaya ihtiyaç duyan bir Fakat aylık yağış miktarının 120–150 mm olduğu yerlerde sulanmadan yetiştirilebilir. Aksi durumda sulama yapılması gereklidir.
  • Rüzgâr: Muz bitkisi büyük yapraklara sahip olduğundan şiddetli rüzgârlardan zarar görmektedir. Daha şiddetli rüzgârlar gövdenin kırılmasına neden olur. Rüzgârların bu olumsuz etkilerinden korunmak amacıyla aşırı rüzgârlı yerlerde rüzgâr perdeleri

Muz Yetiştirmek İçin Toprak Nasıl Olmalıdır?

Muz bitkisi derin yapılı, bitki-besin maddelerince ve humusça zengin, geçirgen, iyi havalanan, kumlu-tınlı, killi-tınlı, kumlu ve hafif alkali topraklardan hoşlanmaktadır. Muz bitkisi toprak ve su tuzluluğuna çok hassastır.

Yetiştiricilik yapılacak toprakta pH değeri 4,5–8,5 arasında olmalı (ortalama 6,5), toprak en az %3–4 organik madde içermeli, tuzsuz olmalı, drenaj sorunu olmamalı, taban suyu 80 cm’den aşağıda olmalı, arazi taşsız ve iyi işlenmiş olmalıdır. Bu değerler yapılacak toprak analizleri sonucu tespit edilerek bahçe tesisine karar verilmelidir.

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir