Lipaz Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü Neden Olur?

Lipaz Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü Neden Olur?,Lipaz Yüksekliği,Lipaz testi nedir?,Normal lipaz değerleri nelerdir?,Lipaz yüksekliği nedenleri

Lipaz Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü Neden Olur?

LİPAZ NEDİR?

LPS olarak da adlandırılan lipaz, bir enzim türü olarak pankreas tarafından üretilir. Pankreasta üretilen bu enzim daha sonrasında ince bağırsağımıza boşaltılmaktadır. Lipazın metabolizmamızdaki en büyük etkisi, yiyecekler yoluyla aldığımız yağların sindirilme işleminde etkin görev alması ve vücut tarafından bu yağların emilim sürecine yardımcı olmasıdır.

Ağırlıklı olarak pankreasta üretimi yapılan lipazın bir miktar bağırsakta, karaciğerde, midede ve dilde de üretilebildiği görülmektedir. Vücutta lipaz yüksekliği yaşandığı durumlar; pankreas beziyle ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında ya da pankresla ince bağırsak arasında lipaz enziminin taşındığı kanallarda tıkanıklıkların meydana gelmesiyle gözlenmektedir.

LİPAZ TESTİ NEDİR?

Lipaz testi; kan değerlerinin içeriğinde yer alan, LPS değeri olarak da adlandırılan lipaz değerinin ölçülmesi olayıdır. Bu testler nadiren de olsa kan testinin dışında vücut sıvıları testiyle ya da idrar testiyle de yapılabilmektedir.

Çıkan sonuçlar vücutta pankreas bezinin ne durumda olduğunu, bir sorun varsa bu sorunun ne seviyelerde olduğunu, sorunu yok etmek için ne noktadan başlanması gerektiğini ve bu gibi durumlarla ilgili diğer noktaların değerlendirilmesi için gerekli bilgileri içermektedir.

Lipaz testiyle beraber çoğu zaman amilaz testi adı verilen bir test de istense de, çoğunlula pankreas hastalıklarının belirlenmesi için lipaz testi değerleri baz alınmaktadır.

NORMAL LİPAZ DEĞERLERİ NELERDİR?

Lipaz değerlerinin olması gereken değer birimi bir litrede 10 – 140 birimdir. Eğer ölçmede farklı birimler kullanılacaksa da bu değerler 0.17 – 2.3 birim değerlerinde bulunmalıdır. Bu değerlerin oluşturulma sürecinde testlerin yapıldığı laboratuvarların da büyük etkisi vardır. Çünkü her laboratuvarın kendi ölçme birimleri farklı olabilmektedir.

LİPAZ DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ NELERDİR?

Lipaz düşüklüğü, sağlıklı bir insan vücudunda da meydana gelebilmektedir. Bu durumun olağan dışı haline gelmesi durumu ancak bir sağlık probleminden kaynaklanması sonucunda oluşmaktadır. Lipaz değerlerini etkileyen bu tip hastalıkların en bilineni vücutta lipaz enzimini üreten hücrelerin hasarlarının kalıcı hale gelmiş olmasıdır.

Onun dışında genetik olarak bünyeyi etkileyici faktörler ya da kistik fibroz denilen hastalık (ter ve diğer sindirim sıvılarını üreten hücrelerin yapısını etkileyip vücut salgılarının daha kalın bir yapıda olmasını sağlayan bir hastalıktır) durumları da lipaz düşüklüğü nedenlerinden bir kaçıdır.

LİPAZ YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?

Vücutta lipaz değerlerinin yükselmesi, pankreas organıyla ilgili bir sağlık sorunun habercisi konumundadır. Testle birlikte elde edilen lipaz değerleri sadece pankreas hastalıkları hakkında değil, diğer taraftan sindirim sistemiyle ilgili sorunların da habercisi olabileceği için kesin tedavi sürecinden önce sorunun tam olarak hangi organdan kaynaklandığını anlayabilmek adına daha detaylı bir test yapılması gerekmektedir. Lipaz yüksekliğinin nedenleri basitçe şunlardır;

Pankreas sorunları : Pankreas kanseri, pankreasa ait kanalların tıkanma sorunu yaşanması, pankreas iltihabı (bu durum kandaki lipaz seviyesini olması gerekenden 3 kat fazla seviyelere taşıyabilir) ve pankreas kistleridir.

Bağırsak problemleri : Kasık fıtığı, apandisit problemleri, bağırsak iltihapları, bağırsağı tıkayabilecek boyutta yabancı cisimlerin yanlışlıkla yutulması, bağırsak düğümlenmesi, bağırsak tümörü ve karın bölgesinden geçirilen operasyonların bağırsağı etkilemesi

Çölyak hastalığı : Çölyak hastalığı, besinlerle vücudumuza alınan tahılların içeriğinde yer alan “gluten” isimli proteinin sindirilememesi sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Bazı bireylerin bağışıklık sistemindeki bir hata dolayısıyla vücutlarına giren gluten maddesi zararlı bir madde olarak algıladığından bu tip bireylerde lipaz seviyesi yüksek seviyelerde seyredebilmektedir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir