Lezyon nedir?
|Lezyon nedir?,Lezyon hakkında bilgi,Lezyon nedir tedavisi,Lezyon nasıl ortaya çıkar,Lezyon tanımı,Lezyon ne demek,Lezyon
Lezyon nedir?
LEZYON NEDİR? LEZYON HAKKINDA BİLGİ
Belirli hastalıkların neden olduğu, vücutta olan değişikliklere lezyon adı verilmektedir. Lezyonlar, bazen gözükür bazen de belirli testler ile ortaya çıkarlar. Vücutta oluşan hastalıkların tamamına lezyon deniliyorsa, hastalığın yerleştiği organlarda farklı görülen anormalliklere lezyon denilmektedir.
Lezyon neyi ifade etmektedir?
Lezyonların çoğu, tümör ve abse gibi kitleler şeklinde olabilir. Bunlara yer kaplayan lezyonlar da denilebilir. Bulundukları bölgede yer kaplayan ve hacmin artmasına neden olan lezyonlar da diyebiliriz. Fakat bazı lezyonlar yer kaplamamaktadır. Bu lezyonlar, çevre dokulara baskı yapmadıkları gibi, çevredeki kanın tamamını kendilerine çektiklerinden, tam tersi bir büzüşmeye neden olabilirler. Lezyonlar, çevrelerinde normal dokudan farklı oldukları için bulunabilirler.
Lezyonlara tanı koyulabilmesi için; şekilleri, kenarları, iç yapıları, çevre doku farkları ile değerlendirilirler. Genellikle bir hastalık sonrasında, dokularda oluşan değişikliklere genel olarak lezyon denilmektedir.
Açık bir yara ya da yara izi bir lezyondur. Lezyonları sınıflandırmak için en önemli olan boyut çok önemlidir. Birçok hastalığın belirtisi olan ve sınırları iyi belirlenmiş kabarık kırmızı lezyonların ayırıcı özelliği şekilleridir. Bazı lezyonlar iyi huyludur ve bazıları da kötü huyludur. Dokuların işlevselliğinin yitirilmesi, dokularda olan bozukluklar ile olmaktadır.
Omurilikteki bir lezyon, beyinden gelen sinir uyarılarını etkileyerek bacaklarda uyuşukluk veya idrar yapma zorluğu yapabilir. Gözde oluşan lezyonlarda, bulanık görme ve renk algılama sorunları yaratabilir. Bazı lezyonlarsa hiçbir rahatsızlık vermez ve gözle görünmez, fakat lezyonları kesinlikle incelemek gereklidir.