Kurmaca Metin Nedir?
|Kurmaca Metin Nedir?,Kurmaca Metin Hakkında Bilgi,Kurmaca Metin Anlamı Nedir,Kurmaca Metin Özellikleri,Kurmaca Metin Örnekleri
Kurmaca Metin Nedir?
Kurmaca metinler: Olmadığı hâlde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış olay ve olgulara kurmaca denir. Kurmaca metinler gerçekte olamayan ancak gerçekmiş gibi, yaşanmış gibi varsayılıp üretilen ve okura sunulan metinlerdir. Kurmaca metinlerde gerçek
yaşamdan alınmış kişi ve olaylar yazarca yeniden işlenerek, değiştirilip ayıklanarak bir bakıma “düşsel bir gerçekliğe dönüştürülerek” anlatılır. Roman, hikâye, masal, tiyatro, halk hikâyesi, destan gibi türlerde yazılan metinler kurmaca metinlerdir.
Bir gün kiraz ağacı evini dolduran konuklara dönmüş, şöyle demiş: “Ey konuklar! Söyleyin bakalım daha ne kadar zaman evimde konuk olacaksınız? Bütün gün evimde rahat rahat oturuyorsunuz. Peki bana ne kira ödüyorsunuz?” Konuklardan solucan ve köstebek: “Bilir misin, biz köklerini saldığın toprağı gece gündüz eşeliyoruz. Böylece sen köklerini rahatça daha derinlere salabiliyorsun. Gelişiyorsun.” Arılar: “Senin çiçeklerinin balını kim çıkarıp topluyor? Biz olmasak senin çiçeklerinden hiç bal alınmazdı.” Kuşlar da: “Bizim neşeli sesimiz, şarkımız olmasa senin için sıkılırdı. Seni biz eğlendiriyoruz.” demişler. Böylece kiraz ağacı konuklarının da kendisine bir şeyler verdiğini öğrenmiş.
Bu metin, bir masal metnidir. Metinde anlatılanların gerçekle ilgisi yoktur. Tamamen anlatıcının hayal dünyasında oluşturulmuş kurmaca bir metindir.