Kinaye Nedir?
|Kinaye Nedir?
Kinaye Nedir?,Kinaye,Kinaye Çeşitleri,Kinaye Örnekleri
Kinaye
Bir gerçeği sezdirmek için bir sözü hem gerçek hem de mecaz anlama gelecek biçimde kullanma sanatına “kinaye” denir. Kinayede söz her ne kadar gerçek anlamda düşünülebilecek olsa da asıl anlatılmak istenen, asıl geçerli olan mecaz anlamdır. Kinaye, gerçeği mecaz yoluyla, dolaylı olarak anlatma sanatıdır.
Bir haftalık küskünlüğün ardından arkadaşına zeytin dalı uzattı.
Bu cümlede geçen “zeytin dalı uzattı” sözünde kinaye vardır. Adam gerçekten zeytin dalı uzatabilir; ama burada anlatılmak istenen iyi niyet belirtmek, dostluk ve barış konusundaki istencini ifade etmektir. Bu durumda bu söz hem gerçek hem mecaz anlama gelecek biçimde kullanılmış, ama sözün mecaz anlamı kastedilmiştir.
Yine parmağım ağzımda kaldı
Masumluk akıyordu yüzünden
Rıfat İlgaz
Bu dizelerde “parmağı ağzında kalmak” sözüyle kinaye yapılmıştır. İnsan parmağını ağzına götürüp öyle tutabilir. Ancak şairin burada söylemek istediği parmağın gerçek anlamda ağızda olması değil, bir durum karşısında hayretler içinde kalmaktır.
Bulamadım dünyada gönüle mekân
Nerde bir gül bitse etrafı diken
Sümmanî
Bu dizelerde “gül” ve “diken” hem gerçek hem mecaz anlamlarıyla kullanılıyor. Gerçekten de gülün etrafında diken vardır. Ancak burada şairin kastettiği, bu değildir. Şair, her iyi şeyin yanında mutlaka kötü bir şeyin bulunduğu ya da iyi bir duruma ulaşmak için olumsuzlukları yenmek gerektiğini anlatmak istiyor.
Bir sabah söyledi son sözlerini
Yumdu dünyaya ela gözlerini
Bu dizlerde kinaye sanatı vardır. “Yumdu dünyaya ela gözlerini” sözü hem gerçek hem de mecaz anlama gelecek biçimde kullanılmıştır. Kişi, gerçekten ela gözlerini yumabilir, ama burada anlatılmak istenen, onun, yaşamını yitirmesidir. Zaten kinayede gerçek anlam değil mecaz anlam önemlidir.
Demir tavında dövülür.
Bu atasözünde de kinaye vardır. Gerçekten demir tavında dövülür, ancak bu atasözünde asıl anlatılmak istenen demirin tavında dövülmesi değil, her işin yapılması için uygun bir zamanın olduğudur.