Kilo alamamak (zayıflık) nedenleri ve tedavisi

Kilo alamamak (zayıflık) nedenleri ve tedavisi,neden kilo alamayız,kilo alamamanın nedenleri,kilo alamamanın tedavis nedir,kilo alamama

Kilo alamamak (zayıflık) nedenleri ve tedavisi

Aşırı zayıflık ve kilo alamamak şişmanlık kadar pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğinden tehlikeli olarak kabul edilir. Kişinin kg ağırlığı, boyun metre cinsinden karesinin değerine bölünür, böylece vücut kitle indeksi bulunur. Vücut kitle indeksi, 18.5 değerinden düşük olursa bu kişilere zayıf denilir. Kilo alamamak ve zayıf olmak bir hastalıktır.

Zayıflık 2 tür halinde görülür. 1. tür zayıflarda enerji vardır ve hareketlidirler. Fazla yerler ve kilo alamazlar. Bunun nedeni metabolizmanın hızlı çalışmasıdır. Yemekler,  hızlıca öğütülür ve enerji olarak kullanılır. Bu tip, zayıflık endişe edilmemesi gereken zayıflıktır. Devamlı olarak hareket ettiklerinden bu olay spor gibidir ve vücut dirençleri yüksektir kolay kolay hastalıklara yakalanmazlar. 2. tip zayıflıkta, enerji yoktur ve yeterli kuvvet bulunamaz. İştah kapanmış, hipoglisemi bile görünmektedir. Bu tarz zayıflık sorunu olanlar, altta yatan başka bir rahatsızlık olup olmadığı araştırmalı ve doktora danışılmalıdır.

Yetersiz beslenme, aşırı hareketli bir yaşam, sinirlilik ve depresyon,  Bağırsakların fazla çalışması, ishal, Kabızlık, bağırsak spazmları, Şeker hastalığı zayıflığa neden olabilir. Fakat zayıflamanın nedeni olan en ciddi sorun, tiroid bezlerinin hızlı çalışmasıdır. Hızlı çalışan tiroid hormonları, bol iştah olsa bile kilo almaya neden olur. Bu durumlarda T3, T4 ve TSH testi yapılmalıdır. Bu testler sonucu ilaç tedavisine başlanmalıdır. Karaciğer ve böbrek hastalıkların da sıklıkla zayıflama görülür.

Kilo almak için ne yapılmalıdır?

Zayıflığın önlenmesi için, endokrinoloji ve metabolizma uzmanları, zayıflığa neden olan hormon hastalıkları, şeker ve guatr hastalıklarını tarar. Tiroid tetkikleri, kan şekeri, böbrek ve karaciğer sorunları, demir eksikliği ve kansızlık araştırılır. Bu hastalıklardan bazıları hastada varda dengeye sokulur. B vitamini, antioksidanlar, E vitamini, selenyum verilir. Son aşamada diyet uzmanı ile çalışılır.

Düzenli egzersiz programları yapılarak kas dokusu kazanılmaya çalışılır. Egzersizler kardiyo ve ağırlık çalışmalarıdır.

Karbonhidrat ve protein alımına dikkat edilir. Öğünlerin atlanmadan yenilmesine özen gösterilir.

Yemeklerden 45 dakika önce ve 45 dakika sonra su içilir.

Baharatlar, soslar ve salçalar iştahı arttırır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir