Kılcallık Nedir? Kılcallık Örnekleri

Kılcallık Nedir? Kılcallık Örnekleri,Kılcallık Hakkında Bilgi,Kılcallık Ne Demek,Kılcallık Nedir Hakkında Bilgi,Kılcallık

Kılcallık Nedir?, Kılcallık Örnekleri

Çayınıza şeker atarken küp şekerin bir ucundan tutup diğer ucunu çaya dokundurmayı denediniz mi? Şekerin rengi çaya dokunduğu noktadan parmaklarınıza doğru değişir. Yani çay, Şekil 2.14’te görüldüğü gibi şekerin çaya değdiği noktadan yukarı ve yanlara doğru yayılır.


Kâğıt havlunun bir ucu dolu bardaktaki suya temas ettiğinde su, kâğıt havlu üzerinde ilerleyerek boş bardağa doğru taşınacaktır. Bu ilerleme kâğıt havlu ve su arasındaki yapışma ve sudaki tutma olayları sayesinde olur. Yapışma ve tutma sonucu oluşan bu olaya kılcallık denir. Küp şeker üzerinde çayın yükselmesini sağlayan da kılcallık olayıdır.
Günlük hayatta karşılaştığımız birçok durumda kılcallığın etkisi vardır.

Örneğin çiçek saksımızın altındaki tabağa su döktüğümüzde, kılcallığın etkisi ile saksının altındaki delikten toprak ile temas eden su üst kısımlara doğru ilerleyebilir. Gaz lambasının çalışmasında da kılcalığın etkisi vardır (Şekil 2.15). Gaz lambasının içinde bir fitil bulunur. Bu fitilin bir ucu şişenin dibinde, diğer ucu ise şişenin ağız kısmındadır. Şişenin içindeki gaz yağı kılcallığın etkisi ile fitilde ilerleyerek gaz lambasının üst kısmına ulaşır.


Kılcallık olayı sonucu sıvıların yükselme miktarı, yükseldiği maddelerin yapısında bulunan kanalların kesit alanına bağlıdır. Şekil 2.16’da gösterildiği gibi borunun kesit alanı küçüldükçe sıvının yükselme miktarı artar.
Kılcallık, suyun ağacın tepesindeki yapraklara kadar iletilebilmesinde de etkilidir. Yaklaşık 100 m yüksekliğindeki bir ağaç günde ortalama 605 m3 hacminde suyu köklerden en üstteki yapraklara kadar taşır. Ağaçlar köklerinden aldıkları litrelerce suyu kılcallık ilkesini kulanarak onlarca metre yükseklikteki yapraklarına taşıyabilirler. Bu olayda, kılcallık ile birlikte kök basıncı ve terleme olayları da etkilidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir