Kestanenin Faydaları

Kestanenin Faydaları,Kestane Neye İyi Gelir,Kestanenin Zararları,Kestane Vitaminleri,Kestane Nedir,Kestane Nasıl Yenir,Kestane Nasıl Tüketilir

Kestanenin Faydaları

Değerli ziyaretçilerimiz Sizlere Faydalı, sağlıklı makaleler yazmaya devam ediyoruz. Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz kestanenin faydaları başlıklı makalemizi okuyarak kestanenin ne denli faydalı bir yiyecek olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir başka faydalı makalede buluşmak dileğiyle…

KESTANE NEDİR

Kestane; 20-30 metre boyunda, geniş yaprakları olan ve yapraklarını kışın döken kayıngiller ailesinden olan bir ağaçta yetişen mucizevi bir besin kaynağıdır. Kestanenin ana vatanı olarak A

kdeniz kıyıları gösterilmektedir. Kestane ağacının yetişebilmesi için 9-16 metre yükseklikte ılık iklim koşulları ve bol miktarda güneş alan bir bölge içinde ekilmesi gerekiyor. Kestane Ülkemizde en çok Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye’de en meşhur kestane çeşitleri; Bursa ve Kuzu kestaneleri olmakla beraber yöresel bir kestane çeşidi olan Öküzgözü Fordola da kış kestanesi olarak hatırı sayılır bir oranda yetiştirilmektedir. Polen açısından oldukça zengin olan kestane, arıların bu ağaçtan topladığı polenler ile ürettiği koyu renkli bir bal çeşidi olan kestane balının insan sağlığına sağladığı bir çok faydası bulunmaktadır.

KESTANENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Kestanenin içinde sağlık için gerekli olan bir çok madde bulunmaktadır. Bu maddelerin bazıları fosfor, postasyum, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri, C, B1, PP vitaminleri kestanenin içinde yüksek oranda bulunur, ayrıca sağlığımız için gerekli olan protein ve yağları zengin oranda içinde bulundurur. 100 gram kestane de 200 kalori bulunur. Mineral, tuz, potasyum, fosfor açısından zengin olan kestane, bu maddeler sayesinde genellikle kış aylarında ortaya çıkan fiziksel ve zihinsel olarak yorgun düşen vücudumuzun tekrar eski gücüne kavuşmasını sağlar. Kestanenin içinde bol miktarda su bulunmaktadır. Kalp ve kas sisteminin sağlığını koruyarak kasları güçlendirir, vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak varis ve basur gibi hastalıkların önüne geçer. Kestane doktorlar tarafından en çok potasyumu düşük olanlara tavsiye edilir. Bunun nedeni ise 100 gram kestanede 500-550 mg potasyum bulunmasıdır. Uzmanlar kestaneyi düzenli tüketilmesi konusunda uyarırken kalp damar hastaları ve şeker hastalığı olanların ise kestaneyi kontrollü tüketmesinin gerektiğine dikkat çekiyor.

Kestane her yaş grubu için çok faydalı bir enerji kaynağıdır. Çok eski çağlardan beri ‘’Aşk İlacı’’ olarak da bilinen kestanenin yaşamanın yaşını uzattığı bile öne sürülmüştür. Kestane antik çağda kutsal sayıldığı için o dönemde sarayda verilen şölenlerin değişmez yiyeceği olarak sunuluyordu. Kestane ile ilgili bir çok efsane anlatılmaktadır. Bunlardan biri; Anlatılanlara göre Avrupa’nın bir köyünde 4-5 bin yıllık devasa büyüklükte bir kestane ağacının bulunduğudur. Bu ağacın 50-60 metreyi bulan çapındaki gövdesi ve olağanüstü büyüklükteki yapraklarıyla neredeyse bütün köyü kaplamaktadır. Yapraklarının adalet dağıttığı söylenen kestane ağacının 200 kişilik şovalyeden oluşan bir ordu olduğu söyleniyor.

Kestane kış aylarının vazgeçilmez bir meyvesidir. Kestaneyi çiğ ve pişirerek yiyebilirsiniz. Hem ruhsal yönden hem de fiziksel yönden zayıf kişilere kestane tüketmesi tavsiye edilir. Kansız çocuklara ve yaşlılara, ağır işlerde çalışan işçilere, hastalığı yeni atlatmış kişilere ve sporculara kestane tüketmeleri önerilmektedir. İçinde şeker hastalarına zarar verecek oranda şeker bulundurduğu için ise kestane şeker hastalarına tavsiye edilmez!

 

KESTANENİN EN ÖNEMLİ FAYDALARI

Kestane üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar Kestanenin;

♦ Kasları güçlendirdiği,

♦ Vücuda enerji verdiği,

♦ Cinsel isteği ve cinsel gücü arttırdığı,

♦ Bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderdiği,

♦ Bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığın önüne geçtiği gibi hastalıklara yakalanan kişilerin daha hızlı iyileştiği,

♦ Kandaki kötü kolesterolün yükselmesini önleyerek kalp damar hastalıklarının önüne geçtiği,

♦ Kan dolaşımını düzenlediği,

♦ Varis ve basura iyi geldiği,

♦ Karaciğere ve mideye çok faydalı olduğu,

♦ İshali kestiği,

♦ Kestane kabuklarının suyun içinde kaynatılarak hazırlanan karışımın ateşi düşürdüğü ve sinirleri yatıştırdığını ortaya çıkarmıştır.

KESTANE NASIL TÜKETİLİR?

Kestane bir çok şekilde tüketilebilir. Kestane çiğ olarak tüketilebileceği gibi, haşlanmış olarak da yenilebilir. Bıçak ile çizilen kestanelerin teflon tavada kavurarak çerez olarak da tüketilebilir. Suda haşlanarak tüketilebilir. Ülkemizin Meşhur yöresel tatlarından biri olan kestane şekeri de sofralarımızı süsleyebilir. Kestane balı da kestane gibi bir çok hastalığa iyi gelen bir enerji deposu olarak tüketilebilir.

Kestanenin Zararları

Uzmanlar; Yüksek tansiyon hastalarının, damar sertliği şikayeti olanların ve şeker hastalarının kestaneyi tüketmeme konusunda uyarıyor.

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir