Kağıt Tasarrufu Hakkında Bilgi

Kağıt Tasarrufu Hakkında Bilgi,Kağıt Tasarrufu,Kağıt Tasarrufu Nasıl Yapılır,Kağıt Tasarrufu Neden Yapılmalı,Kağıt Tasarrufunun Faydası Nedir

Kağıt Tasarrufu Hakkında Bilgi

Herhangi bir kullanım alanında fonksiyonunu tamamlayan ve atılan her türlü kâğıt, karton ve mukavvalara atık kâğıt denilmektedir.
Kağıt günlük yaşantıda önemli yer tutan malzemelerden biridir. Hayatımızın hemen her alanında kağıt kullanılmaktadır. Günümüzde dijital haberleşme araçları yaygın bir şekilde kullanılmasına rağmen, halen basılı doküman kullanmak bir zorunluluk halindedir.

Özelikle resmi işlerde dijital ortamdaki bilgiler geçerli kabul edilmemektedir.NETLOG tarafından kullanılan toplam kağıt miktarı, 2010 yılında 23,5 ton olarak gerçekleşmiştir. Toplam kağıt miktarları Genel Müdürlük, Nakliye Birimleri ve depolarımızda kullanılan A4 ve bilgisayar kağıtları miktarlarını kapsamaktadır.

Tüm birimlerimizde (müdürlükler, nakliye birimleri, depolar) kullanılmayacak halde olan atık kağıtlar kaynağında ayrı toplanmakta, geri dönüşüm için ortaya çıkacak ek masraflar ve iş gücü kayıpları engellenmeye çalışılmaktadır.

Kullanılan kağıtların %40’ı çift taraflı kullanım sağlanarak ve atık kağıt olarak geri dönüşümünün sağlanması için firmalara verilerek tasarruf sağlanmıştır. Yılda yaklaşık 10.350 kg kâğıdın geri dönüşümü ile 130 adet ağacın kesilmesi, 800 m² ormanlık alanın heba edilmesi engellenmiştir.

Atık kağıt yönetimimiz doğrultusunda kağıt tasarrufuna gidilmektedir. Kullanılan A4 kağıtları çift taraflı kullanılmakta, çok gerekli olmadıkça dijital ortamlardan çıktı alınmamakta, fotokopi çekilmemekte ve büyük ölçüde kağıt tasarrufu sağlanmaktadır.

İlk 6 ay göz önüne alınarak yapılan analizde, bilgisayar kağıdı kullanımında ciddi bir azalma görülmektedir. 2010 yılında 2933 kg bilgisayar kağıdı kullanılmışken, 2011 yılında 2312 kg kullanılarak %21 oranında bir azalma sağlanmıştır.

1. Tasarruf kelime manası ile ne demektir, Tasarruf etmenin önemi ve insanlık için niçin önemlidir?

Tasarruf Hayatımızın sürmesinde, insanların ve diğer canlıların kullandığı, hayatımızın vazgeçilmezi olan maddelerin tüketiminde dikkatli davranma isteği, yeterli olduğu kadar kullanma, idareli tüketmeye tasarruf denir.Tasarruf tüketirken; çevreci olmaktır, yaşaya diğer çok şeyi düşünmektir, geleceği düşünmektir, iktisadi davranmaktır, artırmak anlamına gelmektedir.

Peki Tasarruf neden önemlidir, Tasarruf yararı nedir;

Tasarruf ihtiyacını karşılayıp lükse ve sefahate israfa kaçmadan ölçülü harcama yapmak geleceğini düşünmek demektir. Bir insanın bugün kazandığı parayı yarın ne olacağını hesap etmeden har vurup harman savurması çok yanlıştır.Atalarımız ne demiş: Yazın başı pişenin kışın aşı pişer! Ama tasarruflu olmak cimrilik değildir.Cimrilik gerektiği yerde harcama yapmamak ihtiyacından kısmak demektir ki bu hal insanın sağlığını bozar ve sosyal ilişkilerinde de sorunlar yaşamasına vesile olur.

Kağıt Tasarrufu Önerileri

Türkiye’de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfadır. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kağıt 0,9 kg/gün, yani 180 sayfadır.

Özellikle işyerlerinde kağıt tüketiminin %1 dahi olsa azaltılması ile, her yıl binlerce ağaç kurtarılabilirken, bu sayede hem tasarrufu yapan işyerinin giderleri azaltılabilmekte, hem de çevresel açıdan birçok sıkıntı ile mücadele eden dünyamız ve hepimizin geleceği açısından kazanç elde edilebilmektedir.

Unutmayınız ki, tasarruf ettiğiniz her bir sayfa kağıt ile, hem ormanlarımızı korumaya, hem de bu kağıdın üretilmesi esnasında ortaya çıkan çevre kirliliğinin, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunmuş olacaksınız.

Aşağıda işyerinizde kağıt tüketimini azaltmaya yönelik olarak uygulayabileceğiniz bazı öneriler bulunmaktadır. Bu önerilerden en azından bir kısmını dahi hayata geçirmek, dünyamıza olan borcumuzu ödemek yolunda önemli bir adım teşkil edecektir.

İşyerlerinde Kağıt Tüketimini Azaltmak İçin Bazı Öneriler

Kurum içi notları kağıt yerine elektronik ortamda dağıtın.
Kurum içinde evrakları basılı olarak değil, dijital olarak paylaşın.
İnternet sitelerinden baskı almak yerine kısa yollarınıza ekleyerek arşivleyin.
Matbu formlar yerine elektronik formlar kullanın.
Arşivinizi fiziksel olarak dosyalamak yerine dijital olarak dosyalayın.
Yazıcı ayarlarınızda kenar boşluklarını mümkün olan en aza indirin.
Antetli kağıt kullanmak yerine, antedi yazıcıdan bastırmayı tercih edin.
Benzer formları birleştirin.

Faks gönderimlerinizde mümkün olduğunca basılı kapak sayfası kullanmayın.
Dijital bir dokümanı faks göndermek için, baskı alıp fakslamak yerine dijital olarak faks çekebilen bir sistem kullanın.
Faks almak için basılı olarak çıktı veren cihazlar yerine dijital olarak faks alabilen ve dijital çıktı verebilen bir cihaz ya da sistem kullanın.
Eğer yazıcınız destekliyorsa, varsayılan olarak çift yüzlü baskıyı seçin.
Çıktılarda bir yüze iki sayfa basılacak şekilde çıktı alın.
Gizliliği olmayan çıktı kağıtlarının arkalarını da yine baskıda ya da müsvedde olarak kullanın.
Dosyalamalarda mümkün olduğu kadar az kağıt kapak ya da ayırıcı kullanın.
Çıktılar için yazıcınızın desteklediği en düşük kağıt gramajına sahip kağıtlar kullanın.
Kağıt atıklarınızı çöp yerine mutlaka geri dönüşüm kutularına atın.
Kağıt post-it yerine bilgisayarlarınız vasıtası ile hatırlatıcılar gibi yazılımları kullanın.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir