Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?,Hurma Çeşitleri,Hurmanın Besin Değeri,Hurma Nerelerde Yetişir,Hurmanın Faydası Nedir,Hurma Hakkında Bilgi

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Türkiye’de genellikle Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte hem isminin duyulması hem de satışında büyük bir artış meydana gelen hurmanın ülkemizde maalesef iftar açmak için ve basit görülen bir yiyecek olarak lanse edilmesi gerçekten insanlarımızın bilgisizliğinden kaynaklanıyor. Ülkemize dışarıdan ithal edilerek getirilen hurma, aracı firmaların yüksek maliyet göstererek ülkeye getirdikleri ve kilosunun şu günlerde 40-50 TL gibi bir rakama satıldığı için Türk insanı tarafından Ramazan Ayı hariç tercih edilmemekle birlikte, günlük yaşamımızın bir parçası olamamıştır. Biz sizler için bir çok uzmana başvurup, İnternet te araştırıp, gerçekten hurmanın aslında görüldüğü kadar basit olmadığını insan sağlığı için bir çok faydası olduğunun altını çizmek istediğimizden dolayı ‘’Hurmanın Faydaları’’ başlıklı makalemizi hazırlamaya karar verdik. Aşağıdaki makalemizde A’dan Z’ye Hurmanın Faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hurmanın tarihi ile ilgili yaptığımız araştırmalar sonucunda bu küçük ama çok faydalı olan meyvenin ağacının hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte ilk bulgular hurma ağacının Suriye ve Mısır’da M.Ö 6500-8500 yıllarına kadar uzanıyor. Hurma ağaçlarının günümüzde Pakistan bölgesinde yetiştiği zaten bilinmekle birlikte, ismi uzun yıllar boyunca İslamiyetin doğduğu topraklar olan Basra Körfezi ile bütünleştiği için hurmanın ana vatanı da bu bölgeler olarak kabul edilmiştir. İnsanlığın tarihi kadar eski bir tarihi olan hurmaya buyüzden ‘’yaşam ağacı’’ denilmektedir. Hurma ağacı şekil olarak palmiye ağaçlarını anımsatır. Oldukça kalın bir gövdesi olan hurma ağacı, kesilmiş dallar ile kaplıdır. En verimli hurma ağaçları ağacın kendi gövdesinden alınan fidanların dikilmesiyle gerçekleşmektedir. Fidanın alındığı ağacın yanına dikilmesi ise şarttır. Bunun nedeni ise ana ağaçtan alınan yavru fidanın ana ağacın uzağına dikilmesi durumunda fidanın ölmesine, ana ağacında küserek meyve vermemesine neden olduğundan fidan ana ağacın yanına dikilmektedir.

HURMA ÇEŞİTLERİ

Hurma meyveler arasında en çok çeşidi olan meyvedir. Hurmanın 99 çeşidi vardır. Bu çeşitlerin en meşhur olanlarını sıralamak gerekirse;

♦ Medine Amber Hurması

♦ Medine Amber Ula Hurmas

♦ Medine Acve Hurması

♦ Medine Mebrum Hurması

♦ Medine Safavi Hurması

♦ Medine Şelebi Hurması

♦ Medine Berni Hurması

HURMANIN BESİN DEĞERİ

Hurma üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar hurmanın gerçekten ‘’yaşam ağacı’’ lakabını ne kadar çok hak ettiğini ortaya koymaktadır.

Hurma insanlar için günlük gerekli olan 1500-2000 arası kalori ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar ki 100 gram hurma 277 kalori içerir. Sağlıklı insanlar için önerilen diyet programlarında kadınlar için gerekli olan kalori 1500 iken erkeklerde bu oran 2000 kalori civarındadır. Hurma içerdiği 75 gram karbonhidrat ile gün içinde gerekli olan enerji miktarını karşılamamıza yardımcı olurken kışın üşümemizi engelleyerek vücudu zinde ve güçlü tutarak da hastalıkların bulaşmasını engeller.

Hurma, Protein açısından çok aşırı zengin olmamakla birlikte içerdiği 1,8 gram protein oranı ile bu oranda protein barındıran ender meyveler arasında yerini alır. Bu açıdan vejetaryen ve vegan beslenen kişiler için vücut için gerekli olan proteini temin etmek için alternatif protein kaynağı olarak tüketilmesinde fayda vardır.

HURMANIN FAYDALARI

♦ İçeriğinde hiç kolesterol bulunmayan hurma bu bağlamda kalp ve damar sağlığını korur.

♦ 100 gram hurma; Kalp ve böbrekler için çok önemli olan A vitamini ihtiyacının %3’ünü karşılayarak kalp ve böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.

♦ Hurma, Vücudumuzun ve bir çok hastalığın önüne geçmek için olmazsa olmazlardan olan K vitamini ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayarak osteoporoz, kalp hastalıkları, varis, erken yaşlanma ve bir çok kanser hastalıklarının önüne geçilmesine yardımcı olur.

♦ Hurmanın içinde bulunan, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, çinko gibi yararlı maddeler sayesinde kemik ve kasların sağlıklı gelişmesini, kalp sağlığının korunmasına, üreme sisteminin sağlığının korunmasına büyük katkı sağlayarak vücudumuzu da bir çok hastalıktan korumuş olur.

♦ Potasyum açısından zengin olan hurma bu özelliği ile kan basıncının düzenli olmasın sağlayarak kalp ritmini dengede tutar..

♦ Hurma yukarıda da isimlerini verdiğimiz içinde bulundurduğu bir çok yararlı madde ve vitaminler,mineraller vb. sayesinde vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyarak kanser riskini azaltır ve kansere karşı savaşmasını sağlar. Ayrıca hurmanın içinde bulunan ve göz sağlığının temel taşı olarak kabul edilen lutein ve zeaksantin maddelerini yeteri kadar içerir.

♦ İçinde bulunan folik asit; prematüre doğum, düşük kilolu doğum, erken doğum gibi sorunları engelliyor. folik asit miktarını karşılamak için alınan destek yerine hurma tüketerek de sağlayabilirsiniz. 1 tane hurma 3.5 mcg folik asit içeriyor.

♦ Sindirim sisteminin düzenli çalışması için olmazsa olmazları arasında bulunan besin lifi bakımından çok zengin olan hurma düzenli tüketildiği taktirde vücudun yeteri kadar besin lifi ihtiyacını karşılaması sağlanarak sindirim sisteminin hem düzenli çalışmasına katkıda bulunur hem de sindirim sistemi sağlığını korumuş olursunuz. Ayrıca bağırsakların temizlenmesini de sağlamış olursunuz. Sindirim sistemi hastalıklarından olan hemoroid, kolon kanseri ve kolit gibi hastalıkları riskini düşürürmüş olursunuz.

♦ A vitamini açısından zengin bir meyve olan hurma bu özelliği ile göz sağlığı ve cilt için hayati öneme sahip olan bu vitamini bünyesinde bulundurur. Temiz bir cilt ve sağlıklı gözler için hurmayı da beslenme listenizin başına eklemelisiniz.

♦ Hurmanın içinde bulunan yüksek magnezyum oranı; vücutta oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçerek vücudumuzun güçlü ve dinamik kalmasını sağlar.

♦ Hurma enerji seviyesi yüksekliği bakımından meyvelerin en başında gelir. Hurmanın bu özelliği kışın vücudun güçlü ve zinde olmasını sağlar.

♦ Uzmanlar, Beyin sağlığı ve zinde bir hafıza için A, B vitaminleri ile magnezyum minerali açısından zengin olan hurmanın düzenli tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

♦ Hurma ile oruç açmak vücut için çok faydalıdır. Özellikle Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi saatlerce tutulan oruçtan sonra yorgun ve halsiz düşen vücut için hurma ile oruç açmak, vücudumuzun eski gücüne kavuşması için gerekli olan proteinkarbonhidrat ve şeker oranını direk vücuda yüklediği için çok faydalıdır.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir