Heyelan Kısaca Nedir? Neden Olur?
|Heyelan Nedir?, Heyelan Nedir Kısaca, Heyelan Nasıl Oluşur?, Heyelan Neden Olur?, Heyelan Hakkında Kısa Bilgi, Heyelan
HEYELAN NEDİR? NEDEN OLUR?
Eğimli yamaçlarda toprak kütlesinin aşağıya doğru kayması, kayaların düşmesi, çamur akıntısı gibi kütle hareketlerine heyelan adı verilir. Heyelan olayları belirli dönemlerde meydana gelmekte ve her yıl can ve mal kaybına yol açmaktadır.
Ülkemiz yüksek olduğu için heyelanlar çok sık olur. Özellikle Doğu ve Batı Karadeniz’de denize bakan yamaçlarda çok sık ve etkili heyelanlar olmaktadır. Çünkü bu bölgelerde yağış miktarı ve eğim fazladır. Ayrıca killi toprakların yaygın olması, yol ve konut yapımı gibi çalışmalarla yamaçların doğal dengesi bozulmaktadır.
Heyelan olayı sonucunda yerşekillerinin biçimlerinde değişiklikler meydana gelir. Örneğin Tortum çayı üzerinde oluşan heyelan olayı akarsuyun önünü kapatarak Tortum Gölü’nün Trabzon’un batısındaki heyelan ise Sera Gölü’nün oluşmasına neden olmuştur.
Kütle hareketlerinden biri de kaya düşmeleridir. Ülkemizde kaya düşmelerine en çok Doğu Anadolu’da (Erzincan, Kars) ve İç Anadolu’da (Kayseri, Niğde, Nevşehir çevresi) rastlanmaktadır.
Heyelandan Korunma Yolları
♦ Toprak kaymalarından ve çamur akıntılarından korunmak için, öncelikle eğimi fazla olan yamaçlardaki bitki örtüsü korunmalıdır. Bitki örtüsü bulunmayan yerler ağaçlandırılmalıdır.
♦ Arazi çalışmaları yapılarak heyelan ihtimali fazla olan yerlerin yerleşime açılmaması gerekir.
♦ Yamaçların doğal dengesini bozmadan drenaj kanalları açarak geçirimli tabakaların bünyelerine fazla su alması önlenmeli.
♦ Heyelan ihtimali olan yamaçlarda yol ve kazı çalışmaları dikkatli yapılmalı, yamacın etek kısımlarına istinat duvarları yapılmalı.