Hentbol Hakkında Bilgi

Hentbol Hakkında Bilgi ,Hentbol Nedir Ne Demektir,Hentbol Demektir,Hentbol Nasıl Oynanır,Hentbol Kaç Kişiyle Oynanır

Hentbol Hakkında Bilgi

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi 30’ar dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950’lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür.

Hentbol Nasıl Oynanır? Kaç Kişiyle Oynanır?

Defanstaki takım, hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır. D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına kaleci dışındaki oyuncuların girmesi yasaktır. Savunma sırasında, defans oyuncuları belirli ölçüde rakip oyunculara temasta bulunabilirler. Aşırı faullü temaslarda oyuncu iki dakikalık oyundan çıkma cezası ile cezalandırılır ve ceza alan oyuncunun yerine oyuncu giremez. Cezası biten oyuncu yerine başka oyuncu girebilir. Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde dikdörtgen bir alandır. Kaleye 9 m uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak nitelendirilir. Penaltı atışları kalenin tam 7 m karşısından yapılır. Bu atışlara 7 m atışı da denir. Her takım sahaya 10’u saha oyuncusu, 2’si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken oyun alanı içinde, bir takımdan 6′ sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7 oyuncu bulunur. Kenarda 5 yedek oyuncu oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar oyuncu değiştirilebilirler. Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu kurallar içinde topu rakip kaleye atar ve sokabilirse bu “gol” olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Hentbolda oyuncular topu elle tutabilir, yumruklayabilir ya da atabilir. Topa vücudun dizden aşağı herhangi bir bölümüyle dokunmak yasaktır. Sadece kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Oyun basketboldaki gibi hava atışı ile başlar ve top çelindikten sonra tutan oyuncunun hava atışı yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması zorunluluğu vardır. Topun çevresi bayanlar müsabakalarında 54-56 iken erkeklerde 58–60 cm.dir. Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir. Oyuncular topu sürerken iki kez tutabilirler ancak tuttuktan sonra üç saniye içinde ellerinden çıkarmak zorundalar ve topla en fazla üç adım atabilirler. Oyun iki hakemle yönetilir. Günümüzde oynanan modern hentbolun temelleri 1920′lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan el topuna dayanır. 1936 ve 1952 Olimpiyatlarında gösteri amacıyla yer alan hentbol, 1972 Olimpiyatlarında resmî olarak yer almıştır.

Günümüzde hentbol özellikle Avrupa kıtasında büyük ilgi çekmektedir. İspanya’da ASOBAL Liga, Almanya’da Handball Bundesliga, İsveç’te Handbol ElitSerien, Danimarka’da TDC Ligaen sporun en üst düzeyde oynandığı yerel ligler olarak nitelendirilmektedir.

Türkiye’de hentbol, ilk defa 1927 yılında İstanbul’da oynanmıştır. 1942 yılında İstanbul’da bölge turnuvaları düzenlenmeye başlanmıştır. Türkiye çapında ilk ulusal turnuva 1945 yılında düzenlenmiştir. Toplam 4 takımın katıldığı bu turnuvayı Kara Harp Okulu takımı kazanmıştır. Türkiye’de hentbol federasyonu 1976 yılında kurulmuş, Deplasmanlı Hentbol Ligi ise 1982-83 sezonunda 12 takımın katılımıyla oluşturulmuştur. Kadınlarda ise Türkiye Ligi, 1986-87’de başlamıştır.

Hentbol Oyun Kuralları

Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Oyun süresi 30’ar dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında büyük stadyumlarda 11 kişilik takımlar halinde oynanan hentbol, 1950’lerden sonra bir salon sporu olmuş ve açık alan hentbol giderek popülaritesini yitirerek kaybolmuştur.

Hentbol Tarihi

Hentbol, tarihi çok eskilere dayanan bir spor dalıdır. Antik Yunan ozanlarından Homeros bu oyuna oldukça benzer bir oyunun oynandığını yazmaktadır. Milattan önce 600 yıllarında geçtiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma çalışmaları ve bu süreç içinde yaptıkları mücadeleyi anlatır. Yine bizanslıların “harpaston” adı verdikleri oyunsa neredeyse günümüz hentbolunun temelini oluşturmaktadır. Ortaçağda Alman ozan Walter ise “top yakalama” adında hentbole oldukça benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gerçek şeklini 19. yüzyılda Danimarka’ da almıştır. Hentbolun kökeni Danimarka’da oynanan ‘Haandboll’ denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelişimi diğer Avrupa ülkelerinde de görülmüştür ama bu sporun Avrupa’ya ve dünyaya yayılmasını Berlin’deki Alman Yüksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır. 1848 yılında yaygınlaşan bu oyunu Alman Cimnastikçi Konrad Koch 1897′ de Almanya’ya taşıdı ve adı raffbol olarak değişti. Hentbol, adını ilk olarak 1910 yılnda İsveç’te aldı. 1925 yılında Almanya ve Avusturya arasında yapılan ilk uluslararası hentbol maçıdır. Fakat o dönemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarında oynanmaktaydı. Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam’da yapılan Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu kuruluş kongresinden sonra ayrı bir federasyon tarafından yürütülmeye başlanmıştır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk olimpiyat spor dalı olarak 11’er kişilik futbol sahasında oynanmıştır. Önceleri sadece açık havada oynanan hentbol, 1934 yılında Kopenhag’da İsveç ve Danimarka arasında yapılan bir müsabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Bu tarih aynı zamanda salon hentbolünün de başlangıç tarihidir. İkinci dünya savaşından sonra, batı avrupada hentbol çok popüler rekreatif bir spor dalı halini almıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yılında kurulmuştur. Şimdiki 7 kişiyle oynanan salon sporu şeklini, 1960’larda aldı ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarında ise 7′ şer kişiyle salonlarda oynandı. İlk Hentbol erkekler dünya şampiyonası 1938 de, ilk hentbol bayanlar dünya şampiyonası ise, 1949 yılında oynanmıştır.. Günümüzde hentbol 150 ülkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisanslı 8 milyona yakın sporcu bulunmaktadır.

Oyuncular

Hentbol oldukça hızlı oynanan bir spor dalıdır. Her takım bir kaleci ve 6 oyuncu olmak üzere yedi oyuncu ile sahaya çıkar. Bir takım en fazla oniki oyuncudan teşekkül etmiştir. Takımlar kurallara uygun olduğu müddetçe sınırsız oyuncu değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncular sahanın istedikleri yerinde oynama hakkına sahiptir. Gol sahası içinde oynama hakkı sadece kaleciye verilmiştir. Eğer savunma yapan bir takımda kaleci dışında elinde top olan bir oyuncu gol sahası içerisine girerse atak yapan takım 7 metre atış hakkı kazanır. Atak yapan takımda bir oyuncu gol sahasının içerisinde veya çizgiye herhangi bir temasta bulunup gol atarsa o gol geçersiz sayılır.

Saha içi dağılım (Pozisyonlar)

* Pivot
* Sağ oyun kurucu
* Sol oyun kurucu
* Orta Oyun kurucu
* Sağ kanat oyuncusu
* Sol kanat oyuncusu
* Kaleci

Top 32 parçalı ve oynanan kategoriye göre farklı boyut ve ağırlıktadır. Bir saha oyuncusu elindeki topla dripling yapabilir, ya da aldığı topla 3 adım atabilir ve pas verebilir ya da aldığı topla üç adım atıp topu yere bir kez çarptırdıktan sonra bir kez daha üç adım atabilir ve sonrasında şut ya da pas atabilir. Yere vurdurarak aldığı yada sürdüğü topu tutup bir kez daha yere vuramaz. Topa diz altı hariç vücudunun her yeri ile dokunabilir. Kale sahası yalnızca kaleciye ait bir yerdir. Oyuncular bu alana giremez. Kaleciler bu alan içinde topa her şekilde ve tüm vücudu ile müdahale edebilir.

Oyunun Kuralları

Kapalı salonda oynanan hentbol de oyun alanının uzunluğu 40 metre, genişliği 20 metredir. Ortasından geçen bir çizgiyle alan ikiye bölünür. Kalelerin yüksekliği 2 metre, genişliği 3 metredir. Kaleden 6 metre uzaklıkta olan “D” harfi biçimindeki kale alanı çizgisi içinde yalnızca kaleci durabilir. Rakip oyuncular bu çizginin dışından kaleye şut atabilirler. Kuraldışı hareketler olduğu zaman saha içinde bulunan serbest atış çizgisinden ceza atışları yapılır. Ayrıca kale atışı, serbest atış ve penaltı atışlarında atışı kullanmayan hücum oyuncuları bu çizginin dışında durur. Hentbol, çevresi 58-60 cm, ağırlığı 425-475 gram olan deriden yapılmış bir topla oynanır. Genç erkekler ve bayanlarda ise top daha küçüktür. Bu kategorilerde topun çevresi 54-56 cm, ağırlığı ise 324-400 gramdır.
Açık alanlardaki hentbol karşılaşmaların*da oyun alanının uzunluğu 90-110 metre, genişliği 55-65 metredir. Kalelerin yüksekliği 2,44 metre, genişliğiyse 7,32 metredir. Kale alanı çizgisi kaleden 13 metre uzaklıkta yer alır.
Hentbol oyununda amaç rakip kaleye gol atmaktır.’ Gol olması için topun tümünün kaleye girmesi gerekir. Hentbol karşılaşmaları erkeklerde 30’ar, bayanlarda 25’er dakikalık iki devre olarak yapılır. Devrelerin arasın*da 10 dakikalık bir dinlenme süresi vardır. Oyun gerekli durumlarda hakem kararıyla, en fazla iki kez 10’ar dakika olarak uzatılabilir ve ara verilmez. Salon hentbolünde takımlar 12’şer oyuncudan oluşur. Bu oyuncuların biri kaleci olmak üzere yedi tanesi oyun alanı için*de bulunur. Geri kalan beş oyuncu gerektiğinde değişiklik yapılmak üzere kenarda bekler; oyun süresince oyuncu değişimine sınır konmamıştır. Bir hakemin yönettiği karşılaşma iki kale hakemi tarafından denetlenir.
Topa, ayaklar ve bacakların dizden aşağı bölümü dışında vücudun her yeriyle dokunulabilir. Kaleci bu kısıtlamanın dışındadır ve top kaleye geldiğinde ayakla vurabilir. Kurala göre, kaleci kale alanının dışına top ile çıkamaz. Oyuncular topu yere vurarak sürer. Her üç adımda topu yere vurmak zorundadır ya da attığı ikinci adımdan sonra pas vermelidir. Oyuncu durduğunda topu üç saniye içinde elinden çıkartmalıdır. Top, eller açık olarak, vurmadan ve zorlamadan rakip oyuncudan alınır. Rakibi bedeniyle engellemek serbesttir; ama asılma, çekme, yüklenme yasaktır. Hatalar serbest atış, penaltı atışı, köşe atışı ve hakem atışıyla cezalandırılır.
Topu yere vurmadan üç adımdan fazla atmak gibi oyun kurallarına uymamaktan doğan serbest atışlarda karşı takım oyunu ya hatanın yapıldığı yerden ya da serbest atış çizgisinden başlatır. Atış sırasında karşı takımın oyuncuları atışın yapıldığı yerden üç metre uzakta durmak zorundadırlar. Rakip oyuncuya yapılan sertlik gibi hatalar ise yedi metre atışıyla cezalandırılır. Yedi metre atışı bu adı taşıyan çizgiden yapılır. Yedi metre atışı koşarak yapılamaz. Atışı yapan oyuncu ancak bir ayağını yerden kaldırabilir. Köşe atışı, topun kale çizgisini geçtiği yandan, kale çizgisiyle yan çizginin kesiştiği köşeden gerçekleştirilir. Birkaç oyuncunun aynı anda hata yapması ya da yönetmelikte belirtilmeyen çeşitli nedenler için hakem atışı yapılır. Hakem oyunun durduğu yerde topu havaya atar, bu sırada oyuncular hakemden üç metre uzakta dururlar. Bir oyuncu önce iki dakika, sonra beş dakika ya da tümüyle oyundan çıkarılabilir. Oyundan çıkarılan oyuncunun yerine başka oyuncu giremez. Top oyun alanının dışına arka çizgiden, bir savunma oyuncusuna çarparak çıkarsa, hücum eden takım köşe atışı kullanır. Topun yan çizgiler*den dışarı çıkması durumunda ise topa son değen takımın rakibi olan takım oyunu yan*dan atışla başlatır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir