Hamilelikte (gebelikte) ağrı kesici kullanımı
|Hamilelikte (gebelikte) ağrı kesici kullanımı,hamilelikte ağrı kesici kullanımı nasıldır,hamilelikte ağrı kesici zararları nelerdir,hamilelik
Hamilelikte (gebelikte) ağrı kesici kullanımı
Gebelik dönemi boyunca gerekli olmadıkça vitamin türevi ilaçlar haricinde, hiçbir ağrı kesici ya da başkaca bir ilaç önerilmemektedir. Yine de gebelik döneminde olan migren, baş ve diş ağrısı, bel ağrısı, fıtık, travma ve ameliyat gibi sebeplerle ağrı kesici bazı ilaçların alınması zorunlu olabilir. Ağrı kesici ilaçlar halk arasında basit ilaçlarmış gibi görünse de böyle değildir. Gebelik sırasında bilinçsizce alınan ağrı kesiciler diğer ilaçlar gibi anne ve bebeğin zarar görmesine neden olabilecek maddeler ihtiva edebilirler.
Hamileliğin ilk dönemlerinde, özellikle ilk 3 aylık döneminde aspirin ve perasetamol gibi ilaçların kullanılmaması gerekir. Çok gerekli ve zorunluysa ancak doktorun tavsiye ettiği veya verdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Hamileliğin 34. haftasından sonra kullanılan non-steroid antienflamatuar ağrı kesiciler, anne karnındaki bebeğin suyunun azalmasına, damarda kapanma gibi yan etkiler gösterebilmektedir.
Hamilelik sırasında kullanılabilecek en zararsız ağrı kesiciler parol, tamol, minoset ve vermidon gibi parasetamol ya da asetominofen türü ilaçlardır. Ancak yine de bunlar doktor kontrolünde alınmalıdır. Gebelikte aspirin düşük dozlarda (80mg) tekrarlayan düşükler gibi durumlarda kullanılmaktadır. Fakat, fazla dozlarda alınması anne ve bebeğe zarar verebilir. Aspirinin doğuma yakın zamanlarda alınması halinde, trombosit agregasyonunu bozduğundan kanamaya sebep olur ki, doğum esnasında aşırı kanamaya da sebebiyet verebilir.
Gebelik döneminde ağrı kesici ya da başkaca değişik etkileri olduğu anlatılan bitkisel çaylar ve yiyeceklerin tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Bilinmedik komplikasyonlara neden olabileceğinden ve hamileliğe zarar verebileceğinden dolayı kullanılmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, migren hastalığı olan kadınların hamilelikten önce nöroloji uzmanına görünmeleri, mevcut tedavilerinin ve ilaçlarının hamileliğe göre düzenlenmesi gerekemektedir.
Lkoal anestezik ilaçlar;
Diş tedavisi sırasında sıkça kullanılması gereken lidokain, prilokain ve edidokain gibi lokal anestezik ilaçların hamileler üzerinde zararları yoktur. Diş tedavisi ya da vücudun başka bir bölgesinde uyuşturmak amacıyla kullanılabilirler.